Hírek

Pofonegyszerű módszer az állóképesség javítására

Az egészséges életmód égisze alatt a leginkább elterjedt sportok a futás, az úszás és a bicikli. Talán azért, mert ezeket viszonylag olcsón lehet űzni és könnyű hozzájuk partnert találni. Azonban az is igaz, hogy az állóképességi sportok világa nem egy könnyed piknik – az állóképesség fejlesztése pedig olyan tényezőn is múlhat, amire nem gondolnánk! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Edzés és állóképesség 

Ezen nincs is nagyon mit magyarázni: az edzéssel növelni tudjuk az állóképességünket, minél változatosabban terheljük a testet, annál jobban. Ugyanakkor mindenképpen figyelni kell az étkezésünkre is, hiszen tápanyagok nélkül az edzést sem fogjuk bírni. 

A mozgás gyorsítja az anyagcserét, kalóriát éget, vagyis egy intenzív sportolás extra tápanyagigényt támaszt. Ez pedig nem csak a zsírt érinti, melynek bontásával a szervezet energiához jut. Ahhoz, hogy az edzés optimális lehessen sokkal több tápanyagra van szükség.  

Étkezés 

Az állóképesség javítása tehát a tápanyagellátottságon is nagyon erősen múlik. Ehhez a megfelelő étkezés betartásával juthatunk el, legalábbis jó esetben. Hogy mi lehet a gond? Mivel nem vagyunk élsportolók, nincs dietetikus, aki a legoptimálisabb étkezési tervet adná nekünk, vagyis a neten talált lehetőségekkel dolgozva közelíthetünk ehhez. De az időtényezővel is számolni kell, hiszen nem érünk rá mindig futni, vagy nincs időnk, csak egy gyors szendvicsre. 

Mindemellett a környezeti tényezőkkel is számolni kell, melyek napjainkban a legnagyobb mumusok közt szerepelnek. A vegyszerezés, a szmog és hasonló környezeti tényezők sajnos az élelmiszerek beltartalmát is jelentősen csökkentették. Ez akár 50%-os tápanyagcsökkenést is eredményezhet az élelmiszerek esetében, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni! 

Tápanyagpótlás 

A normál tápanyagellátottság fenntartása – ahogyan az látható a fentiekből – ma már messze nem olyan egyszerű, mint régebben – mondja Ratkó Tünde. Nem véletlen, hogy a boltok polcain egyre több vitaminkészítményt találhatunk, ahogyan az sem, hogy a mikrotápanyagok pótlását mára a WHO is javasolja. 

Nem utolsó sorban a tápanyagok megfelelő arányú pótlása a lehető legegyszerűbb megoldása annak, hogyan növeljük az állóképességünket. A legjobb eredmény érdekében a vitaminkészítmény legyen nemre szabva, hiszen nem mindegy, hogy női, vagy férfi szervezetről van szó, eltérnek ugyanis a tápanyagigények a két nemnél. Ugyanilyen fontos a komplexitás, hiszen a legtöbb esetben nem tudjuk pontosan, mely tápanyagokból is áll fenn hiányállapot a szervezetünkben. 

Kiemelt jelentősége van a hasznosulásnak! A tápanyagokat bevinni egyszerű, hiszen az ember csak bekapja a tablettát, és már mehet is tovább. De a nem megfelelő kötésben érkező anyagokat a szervezet számos átalakítás után képes csak hasznosítani, ami energiaigényes folyamat. Ez sajnos azt eredményezi, hogy a szervetlen kötésű tápanyagok jó eséllyel csak drága vizeletet eredményeznek, mivel nagyrészük egyszerűen kiürül a szervezetből. A szerves kötésű anyagok – ezek praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelentenek – lényegesen kevesebb átalakítással képesek hasznosulni a szervezetben, azok felszívódási aránya ennek megfelelően akár 80%-kal is jobb, vagyis gyorsabban és jobb eredménnyel képesek támogatni az állóképesség fejlődését is! 

 

Scheftsik TamásPofonegyszerű módszer az állóképesség javítására

Related Posts