Hírek

Nagy baj lehet, ha Hashimoto mellett jódot is visz be a szervezetébe!

A pajzsmirigy, pontosabban az általa termelt hormonok csúnya tréfát képesek űzni velünk, ha nem figyelünk oda kellően a szerv egészségére. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy adott esetben ellenőriztetjük a TSH szintet, hanem azt is, hogy ha eltérés van, annak mindenképpen utánajárunk, hiszen az öngyógyítással komoly gondokat is okozhatunk! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Pajzsmirigy és meddőség 

A pajzsmirigy problémái könnyen okozhatnak meddőséget is – ez nem titok. Arra vonatkozóan is számtalan információ van a neten, hogy ha túlműködik a pajzsmirigy, akkor a jódot mellőzni kell, ha alulműködik, akkor viszont a jódpótlás is megengedett – sőt, ha a betegség hátterében a jódhiány áll, akkor ez meg is oldhatja a gondokat. 

A fenti információk ugyan igazak, de messze nem elégségesek! Mivel a pajzsmirigy betegségei gyakori tényezői a meddőségnek, azoknál a pároknál, ahol ez problémát jelent, a hölgyek gyakran nézetnek TSH szintet – és sajnos sokszor önmaguk kezelésébe is belekezdenek a nagyon is hiányos információk alapján. 

Ha alulműködik, attól még gond lehet a jód! 

Arról, hogy a pajzsmirigy problémáját milyen módon kell kezelni minden esetben szakember dönt – kivétel nélkül! Ez kiemelten fontos, hiszen bármilyen jó szándékkal is fordulunk a rendelkezésre álló lehetőségek felé nagyon mellé nyúlhatunk. 

Kevesen ismerik a pajzsmirigy autoimmun gyulladását, az úgynevezett Hashimoto betegséget. Bonyolult kór, leegyszerűsítve: az immunrendszer idegennek ismeri fel a pajzsmirigy sejtjeit és ellenanyagok termel, hogy elpusztítsa azokat – sikeresen – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A tünetek közt szerepelhet a pajzsmirigy túlműködése is – bár ez a ritkább -, valamint alulműködéssel is találkozhatunk. Bár alulműködés esetén a jód elvileg nem jelent gondot, Hashimotó jelenléte esetén ez a tézis máris megdől, hiszen a plusz jód bevitele jelentősen képes rontani a helyzeten. 

Óvatosan a családtervezéssel 

A meddő párok a családalapítás sikeressége érdekében tudatosan készülnek fel a fogantatásra. Erre ma már a szakemberek javaslatára egyre többen választanak várandósvitamint, ami alapvetően egy nagyon jó megoldás, de mindenképpen odafigyelést igényel! 

A piacon fellelhető várandósvitaminok zöme ugyanis jódot is tartalmaz, ami a pajzsmirigy gondok – például a Hashimoto – esetében komoly problémát jelenthetnek. Főleg úgy, hogy az autoimmun pajzsmirigy gyulladás a várandósság alatt “elcsitul”, hiszen az immunrendszer visszafogodtabban működik. De a szülés után szinte azonnal fellángol, és ilyenkor komoly veszélyt jelenthet az anyára nézve! 

Azon túl, hogy a pajzsmirigy értékeiről mindenképpen szakemberrel érdemes konzultálni, amennyiben a jód tiltólistás, várandósvitamint is –e szerint válasszunk. A jódmentesség mellett érdemes figyelni arra, hogy a komplex készítmény a lehető legtöbb anyagot szerves formában tartalmazza, illetve arra is, hogy megfelelően tagolt legyen. Előbbi a hasznosulás miatt fontos, hiszen a praktikusan -citár és -glükonát kötési formában az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Utóbbi, vagyis a tagoltság pedig az igényrendszer miatt jelentős. 

Bár a terhesség 9 hónapjának mindegyike megemelt tápanyagigénnyel rendelkezik (sőt, a felkészülési időszak és a szoptatás is), az eltérő trimeszterek tápanyagigénye nem azonos! Ennek megfelelően a várandósvitaminnak követnie kell ezt a tagoltságot, hogy a lehető legjobban szolgálhassa ki a trimeszterek eltérő igényeit! 

 

Scheftsik TamásNagy baj lehet, ha Hashimoto mellett jódot is visz be a szervezetébe!

Related Posts