Hírek

A kismama túlsúlya növeli a halva szülés kockázatát 

Nem jelent újdonságot sem a tudósoknak sem pedig a kismamáknak, hogy az elhízás sajnos növeli a terhesség során jelentkező problémák rizikóját. Egy friss kutatás azonban átfogóbban vizsgálta a helyzetet, mely ijesztő következtetésekre jutott a halva szülések szempontjából. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.huk segítségére. 

Elhízás és terhesség 

A terhesség alatti elhízással már többször is foglalkoztunk, ami nem véletlen. Egyrészt kifejezetten félnek tőle a kismamák, így sok esetben nem szeretnének még várandósvitamint sem szedni, nehogy elhízzanak tőle. Holott ez kiküszöbölhető a megfelelő készítménnyel, a szervezet támogatása pedig kiemelt jelentőségű a várandósság alatt. 

A túlzott mértékű hízás jelentősen növeli a terhesség alatt jelentkező problémák rizikóját, nem utolsó sorban pedig később leadni a plusz sújt nagyon nem egyszerű feladat. A helyzet azonban talán még rosszabb, ha a kismama eleve túlságosan magas BMI értékekkel kezdni meg a várandósságot. 

A tanulmány 

A Canadian Medical Association Journal című folyóirat márciusi számában jelent meg egy tanulmány, melynek vezetője Dr. Naila Ramji, a halifaxi Dalhousi Egyetem kutatója. A kérdéses tanulmányban jelentős merítéssel vizsgálták a túlsúlyos kismamák esélyeit. Ráadásul ez a kohorszvizsgálat figyelembe vette a dohányzás, a már meglévő betegségek, illetve például az életkor kockázatát is. 

Mindezekkel együtt is igaz, hogy a túlsúlyos kismamáknak sajnos nagyobb az esélye arra, hogy halva született csecsemőt hozzanak világra. 35,0 – 39,9 BMI index mellett a 38 hét után – vagyis “normál” időben – történő szülés esetében 3 – 3,5-ször nagyobb az esély a halvaszülésre, míg a 40 hét után ez a kockázat már 4-4,5-szeresre ugrik. A tanulmány arra is kitér, hogy a magasabb indexszel rendelkező hölgyek esetében azért történik jelentős visszaesés ezen a kockázati területen, mert esetükben az orvosok az ismert szülési komplikációk miatt eleve jellemzően megindítják a szülést a 38. hét előtt.  

Terhességi kockázatok 

Tény, hogy az evolúció a nők testét és szervezetét úgy hozta létre, hogy képesek legyenek egy másik életet kihordani és világra hozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ehhez ne lenne szükségük segítségre, főleg a modern korban – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Bár az orvostudomány fejlődése elképesztően sokat javított a terhesség biztonságos lefolyásán, sajnos a minket érő környezeti hatások rombolása mára szükségessé tette, hogy a kismamákat ne csak lelkileg, hanem tápanyagok formájában is támogassuk. A helyzet olyannyira komoly, hogy a WHO is hivatalos ajánlást fogalmazott meg a kismamák makrotápanyag-pótlásával kapcsolatosan. 

A pótlás mikéntje azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a fellelhető várandóskészítmények túlnyomó többsége szervetlen formában tartalmazza az anyagokat. A jellemzően karbonát kötési formában jelen lévő anyagok a szervezetbe csak nagyon nehezen tudnak beépülni, aminek eredménye, hogy a bevitt mennyiségnek nagyjából 20%-a hasznosul. Ezzel szemben a szerves, biológiailag aktív formában jelen lévő anyagok – ezek praktikusan a -citrátok és -glükonátok – hasznosulása akár 80%-kal is jobb, mint a szervetlen kötésű társaiké! 

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről sem, hogy a terhesség három eltérő fejlődési szakaszra, eltérő trimeszterekre bomlik, ezeknek pedig a tápanyagigénye sem azonos! Azaz a készítmény kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venni! 

Túlsúly 

Az egészséges életmód és a mozgás a terhesség alatt is kiemelten fontos, ám a várandósságra való felkészülés alatt se feledkezzünk meg róla. A túlsúly sok esetben akár a meddőséget is előidézheti, hiszen a felhalmozott zsírtöbblet “endokrin szervként” működik, ösztrogénazonos anyagot termel, így a szervezetben ösztrogéndominancia alakulhat ki. 

A várandósságra tehát érdemes készülni, a súlyfeleslegtől pedig mozgással és megfelelő táplálkozással megszabadulni. A felkészülési időszakban is fontos a tápanyagok pótlása, kiváltképp a fogyásnál. Tévhit ugyanis, hogy a súlytöbblettel rendelkező emberek tápanyagellátottsága nagyon jó, sőt, épp az ellenkezője az igaz. A szervezet több vitamin, nyomelem és ásványi anyag tekintetében is “éhezhet”, ezen anyagok pedig szükségesek ahhoz, hogy a szervezet normál működése helyreálljon! 

Scheftsik TamásA kismama túlsúlya növeli a halva szülés kockázatát 

Related Posts