Hírek

A folsav a férfiak esetében is fontos, hiányában sérülhet a DNS! 

A folsavról tudjuk, hogy mennyire fontos a nők egészsége szempontjából, főleg akkor, amikor már a terhesség is a képbe kerül. Ugyanakkor nem is gondolnánk, mennyire fontos a férfiak szempontjából is, akkor, mikor még a családalapítás gondolata nem merül fel, és akkor is, mikor már ez a cél. 

A férfiak számára a folsav fontosságáról Ratkó Tünde termékenységi szakembert, szülésznőt kérdeztük. 

Folsav 

A B9-vitamin, vagyis a folsav egy olyan anyag, ami a köztudatban a kismamákhoz kapcsolódik. Hiszen mindenki fejében visszacseng: a folsav nagyon fontos a velőcső záródási-rendellenességek elkerülése szempontjából. Ebből adódik, hogy a sajnos sokan úgy értelmezik, hogy a folsav a terhes nők vitaminja. De ha még nem is csak a terheseké, mindenképpen a nők számára fontos vitamin- ez azonban nagyon nem igaz. 

A folsav számos más területen nélkülözhetetlen, nem csak az idegcső megfelelő záródásáért felel. Megkerülhetetlen a normál vérképzés során, az aminosav szintézisben, az energiatermelésben, vagy például az immunműködésben. Sőt, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a férfiakhoz a B9-vitamint – elengedhetetlen a DNS megfelelő állapotának fenntartásában, illetve az RNS szintézise során! 

Folsav és az édesapa 

A várandósság során a folsav szerepe tisztázott, ám már előtet is igen nagy feladata van, méghozzá az apa oldaláról. A férfi szervezetében a folsav nem megfelelő szintje a spermiumokra is erősen romboló hatást gyakorol. A hímivarsejtek információt szállítanak, ami a DNS-ben, illetve az ebből képzett RNS-ben tárolódik. Ezek az információk határozzák meg a születendő gyermek tulajdonságainak, kinézetének, egészségének vagy éppen betegségeinek egy jelentős hányadát. 

A folsavhiány következtében ezek az információtárolók sérülhetnek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a sérült DNS-sel rendelkező hímivarsejt ne lenne képes a megtermékenyítésre – mondja Ratkó Tünde. Azonban, ha minőségi sérülést szenved a spermium, akkor jelentősen megugrik a vetélés, a koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának esélye. 

Folsav pótlás 

A B9-vitamin alapvetően a salátákban, nyers zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben, azonban érdekes módon ennek az anyagnak az esetében a természetes forrásból származó folsav rosszabbul hasznosul, mint a mesterségesen bevitt. Ráadásul a férfiakra nem is igazán jellemző, hogy olyan nagyon sok salátát ennének. 

A folsav pótlásának alapeszköze a változatos, kiegyensúlyozott étkezés, emellett pedig hatalmas segítséget jelenthet egy jól megválasztott vitaminkészítmény is. Fontos, hogy komplex és kifejezetten a férfiak számára összeállított terméket válasszunk, hiszen így növelhető a hasznosulási arány. Ugyanezen elven haladva mindenképpen érdemes a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában bevinni a szervezetbe. A jellemzően -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak! 

Scheftsik TamásA folsav a férfiak esetében is fontos, hiányában sérülhet a DNS! 

Related Posts