Esélynövelés

Vitaminok, ásványi anyagok pótlása

A szervezetünk megfelelő működéséhez szükségünk van vitaminokra, nyomelemekre, ásványi anyagokra. Ezt a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítani tudjuk, de sokszor nem árt a támogatás. Ezek az anyagok ugyanis gondoskodnak arról, hogy a szervezetünk a felmerülő kihívásokkal a lehető leg felkészültebben nézhessen szembe. Ez az oka annak is, hogy a várandós, vagy az babát tervezők nőknek egyre több szakember javasolja, hogy szedjenek várandós vitamint, hiszen – ahogyan mondtuk – a támogatás mindig jól jön! Az azonban, hogy melyik készítmény mellett tesszük le a voksunkat, már egészen más tészta. Figyelembe kell venni az esetleges betegségeket – például a pajzsmirigy túlműködéssel küzdő kismamák számára egyes esetekben a plusz jódbevitel kifejezetten tiltott, de ez az anyag sok készítményben jelen van -, és persze a lehető legoptimálisabb hasznosulással rendelkező készítményeket kell keresni.

Egészséges életmód

Minden szakember, kivétel nélkül egyetért abban, hogy a táplálkozás mellett a mozgás a másik alappillére az egészség megőrzésének. Az időhiány az emberek többségében elnyomja a késztetést a sportra, ráadásul folyton fáradtnak is érzi magát a többség. Pedig a sport fokozza az anyagcserét, a friss levegő a vérképzésnek is jó, összességében pedig a rendszeres mozgás növeli az energiaszintünket, vagyis nem leszünk olyan fáradtak. A babatervezés, vagy babavárás időszakában is fontos a sport, de persze nem szabad sem túlzásba vinni, sem megerőltetni magunkat, hiszen ez káros lehet a babára. Hogy mégis mit tehetünk? Aki eddig is sportolt, az nyugodtan folytathatja most is, aki pedig most kezdi, az kérjen tanácsot az orvostól, hogy milyen mozgásformákat űzhet, és hogy mire érdemes figyelmet fordítania.

Stressz

A természetes fogantatás egyik legnagyobb ellensége a stressz. Ez pedig egy 22-es csapdája – minél többször látjuk a negatív jelzést a terhességi teszten, annál frusztráltabbak leszünk – és ez tovább rontja az esélyeinket. Könnyű azt mondani, hogy iktassuk ki az életünkből a stresszt, de a lehetőségeinkhez képest tegyünk meg mindent, amit tudunk. A munkahely feladása sokszor nem lehetséges, ám a munkaidő csökkentésével, vagy a feladatok megosztásával itt is nyerhetünk egy kis teret. A legtöbbet azonban akkor tehetjük magunkért, ha nem görcsölünk a babavárás kérdésén, hanem megpróbálunk nyugalommal felkészülni a lehetőségekre. Hiszen ma már nagyon sok lehetőség áll előttünk, így ha természetes módon nem jön a baba, akkor több helyről is kérhetünk segítséget, vagyis semmi sincs elveszve!

rtk_dmnEsélynövelés