Hírek

Szép haj, bőr és körmök? Kezdje az alapoknál, akkor valódi eredményt érhet el!

A nők szépségének egyik alappillére a haj és a bőr. Hiába a sok szép ruha vagy a tökéletes smink, ha a haj és a bőr nincsen rendben, akkor az összkép erősen sérül. De mégis mi kell ahhoz, hogy a hajkorona ragyogó, a bőr üde lehessen? Egyszerűen a tápanyagokon múlik a dolog? 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

A tápanyagok és a test 

A testünk működéséhez, felépítéséhez mindenképpen komolyabb mennyiségű tápanyagra van szükségünk. A tápanyagok hiányában a szervezet működése akár jelentős mértékben is sérül – ehhez azonban idő kell. A jelentős sérülés ugyanis látványos, azaz olyan funkciókat is érinthet már, melyek a létfenntartásban is komoly szerepet játszanak. 

Kezdetben a tápanyaghiányok úgy vannak jelen, hogy azokat észre sem vesszük, mivel nem produkálnak tüneteket. Ennek oka, hogy a szervezet kompenzál, és olyan funkcióktól von el tápanyagokat, amikre nincsen feltétlenül szükségünk a túléléshez. Ez az oka annak, hogy a tápanyaghiányos állapotok következtében sokszor jelentkezik a meddőség, de a haj, a bőr és a körmök is gyorsan megsínylik a tápanyaghiányt. Persze a történet itt nem áll meg, a fogakra, az izomzatra és tulajdonképpen mindenre, még a legapróbb részletekre is hatással lehetnek a tápanyaghiányos állapotok. 

Tápanyaghiány? 

Hogyan lehetséges, hogy a tápanyaghiány elképesztően sok esetben van jelen az életükben, miközben egyre tudatosabban étkezünk és élünk? Figyelünk a vegyszermentességre, a mozgásra, hogy sok zöldséget együnk, hogy kerüljük a gyorsételeket, az előre elkészített fagyasztott élelmiszereket.  

A tápanyaghiány két oldalról is erősítést kap. Egyrészt a bevitel nem könnyű, mivel az élelmiszerek beltartalma az utóbbi mintegy 50 évben jelentősen lecsökkent. Ehhez a “kiadás” oldalról számolhatjuk a megnövekedett tápanyagigényeket. Ezek lehetnek a testünk által generált igények – ilyenek a várandósság kialakulásának előfeltételei, vagy éppen a baba kihordása -, de lehetnek külső tényezők miatt jelentkező többletigények. Ilyenek a stressz, a szmog, a vegyszerek és sok más környezeti tényező is. 

Pótlás 

A haj, a bőr és a körmök is összetett “vitamincsomagot” igényelnek, melyekben ráadásul nem is csak vitaminok, hanem nyomelemek és ásványi anyagok is szerepet kapnak – mondja Ratkó Tünde. A haj egészségéhez többek közt a biotin, a H-vitamin, a C-vitamin vagy éppen az A-vitamin szükségesek, de megkerülhetetlen a cink, a foszfor vagy a kalcium is. 

A bőr hasonlóan összetett tápanyagpótlást igényel, amennyiben a fényét elvesztette, vagyis annak érdekében, hogy az egészsége visszatérjen. A tápanyagpótlásokat kizárólag étkezéssel megoldani ma már szinte lehetetlen, nem véletlen, hogy az olyan nagy tápanyagigényű eseményekhez, mint mondjuk a terhesség ma már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését. Sajnos a WHO jelentése alapján ma mikrotápanyag-hiánnyal küszködik a reproduktív korú nők mintegy 67%-a. Ez pedig sok esetben kiütközik a haj és a bőr állapotán is. 

A vitaminkészítmények tehát sokat javíthatnak ezen, de itt nem mindegy, melyik készítményt is választjuk. Mivel látjuk, hogy igen sok tápanyag adja a haj és a bőr egészségét, így érdemes komplex készítményt választani. Emellett fontos, hogy a lehető legtöbb anyag szerves kötési formában legyen jelen a készítményben, hiszen így azok hasznosulása is sokkal jobb. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák ugyanis akár 80%-kal is jobb hasznosulást eredményezhetnek! 

 

Scheftsik TamásSzép haj, bőr és körmök? Kezdje az alapoknál, akkor valódi eredményt érhet el!

Related Posts