Hírek

Joghurt a hüvelyben a fertőzések ellen? Terhesség során inkább ne! 

A hüvelyflóra eltolódása sohasem kellemes egy nő számára, hiszen egyrészt tüneteket okozhat, másrészt a helyreállítása sem olyan egyszerű. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a nő történetesen várandós, hiszen ilyenkor a hüvelyi fertőzések lényegesen nagyobb veszélyt jelentenek. Azonban ilyenkor is nagyon óvatosan bánjuk a házi praktikákkal, mert komoly gond is lehet belőle! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Fertőzések 

A hüvely flórája a tejsavbaktériumok munkájának köszönhetően ellenálló a fertőzésekkel szemben, ugyanakkor Ph-ja eltér a környező bőrfelületek Ph-jától. Ennek megfelelően a hüvelyt mosni, szappannal, tusfürdővel, de még tiszta vízzel is felesleges, sőt, ártalmas. Ilyenkor ugyanis a belső baktériumflórát pusztítjuk, eltoljuk a Ph-t, ami a fertőzéseknek biztosít akadálymentesebb utat. A hüvely egy öntisztuló közeg, alapesetben semmilyen beavatkozásra nincsen szüksége, sem szeretkezés után, sem más alkalmakkor – vagyis még az intim mosakodók használata sem indokolt! 

A fertőzések kialakulásának esélye akkor növekszik meg, mikor az immunrendszer visszafogodtabban üzemel – például a terhesség alatt -, illetve akkor, mikor a tejsavtermelő baktériumok aránya lecsökken a hüvelyben. Ezek hozzák létre ugyanis azt az alapvetően savas közeget, mely képes elpusztítani a fertőzéseket okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat. 

Terhesség és hüvely 

A terhesség során a hüvely flórájára fokozottan ügyelni kell, hiszen az ilyenkor kialakuló fertőzések sajnos könnyen válhatnak felszállóvá. Ezek a felszálló fertőzések pedig a vetélések mintegy 70%-ért tehetőek felelőssé! 

A kismamáknak érdemes megfelelő étkezéssel, mozgással és tápanyagpótlással támogatni a szervezetüket. Ennek remek eszköze lehet egy jó várandósvitamin, mely azon túl, hogy képes figyelembe venni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét, szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, köztük a cinket és a rezet is. Ez a két anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis megfelelő szintjük mellett a fertőzések kialakulásának esélye is jelentősen lecsökken. Ahhoz, hogy a lehető legjobban hasznosuljanak ezeket is érdemes szerves kötési formában (-citrátok és -glükonátok, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) bevinni a szervezetbe, hiszen felszívódásuk így akár 80%-kal is javulhat! 

Házi praktikák 

Sokan alkalmazzák a hüvelyi öblítést erre a célra kifejlesztett anyagokkal, de ez – ahogyan fent is írtuk – felesleges egészen addig, míg az orvos mást nem javasol – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ugyanígy kerüljük a terhesség során a gyógynövényes kezelési megoldásokat, adott esetben ezzel még a magzatra nézve is problémát okozhatunk. 

A natur joghurt hüvelybe helyezésére sokan esküsznek. Az elképzelésnek van alapja, hiszen a natúr, élőflórás joghurt Lactobacillus bulgaricus baktériumtörzset tartalmaz. Ez egy tejsavtermelő baktérium, mely megtalálható a hüvelyben is, igaz, nem tartozik a domináns Lactobacillusok közé ebben a közegben. Egyes tanulmányok hatékonynak találják a joghurtot ebben a koncepcióban, mások egyáltalán nem. Ugyanakkor a terhesség során ezzel inkább ne kísérletezzünk! 

Amennyiben a hüvelyi területen problémát észlelünk, inkább a szakember tanácsára támaszkodjuk, semmit a neten olvasott praktikákra. Egy nem megfelelően megválasztott kezelés ugyanis a magzatra nézve is komoly károkat okozhat, ezt pedig nem érdemes megkockáztatni! 

Scheftsik TamásJoghurt a hüvelyben a fertőzések ellen? Terhesség során inkább ne! 

Related Posts