Gyakran Ismételt Kérdések

PCOS

A kórt nevezik még Stein-Leventhal szindrómának is. Elnevezésben (ovarium) a petefészekre utal, ennek ellenére ez a betegség igen szerteágazó tüneteket okoz, és sajnos több szerv is érintett lehet.

A PCOS esetében a petefészekkéreg alatt ciszták alakulnak ki, melyek nehezítik, illetve gátolják a teherbeesést. A PCOS (policisztas ovarium szindroma) betegségre azonban más tünetek is felhívhatják a figyelmet, például a túlzott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokat, hanem a mellkast és az arcot is érinti, a pattanásos bőr, illetve a ritkább menstruáció.

A hormonháztartás a ludas

A betegség azért alakul ki, mert a szervezetben a hormonháztartás eltolódik, és a férfi hormonok, vagyis az úgynevezett androgének kerülnek túlsúlyba. Ez az oka, hogy olyan „férfias” tünetek jelentkeznek, mint a szőrösödés, vagy a pattanásos bőr (a férfiak bőre alapvetően zsírosabb). Bár kiváltója a hormoneltérés, ez a vizsgálatok alkalmával nem jelentős, sőt, ha nagyon nagy számokat mutat, akkor az éppen a PCOS ellen szól.

A betegség rendszerint nem magában jelentkezik, hanem inzulinrezisztenciával (IR), vagy akár cukorbetegséggel is együtt járhat. Ráadásul ezek a betegségek egyenként is komoly hatással vannak a foganási képességre, együttesen pedig nagymértékben rontják a teherbeesés valószínűségét.

Mi a teendő?

Természetesen irány az endokrinológus, aki azonban a kezelésbe nőgyógyász orvost is be fog vonni. A szakember vérvizsgálattal, és hasi, valamint hüvelyi ultrahanggal állapítja meg hogy valóban PCOS-el áll-e szemben. A PCOS visszafordítható betegség, ehhez megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett gyógyszeres kezelés, illetve a petefészekkéreg bemetszése is szükséges lehet.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

IR

Az inzulinrezisztencia, egy cukoranyagcsere rendellenesség, kialakulásának főbb okai között a nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód is előkelő helyen szerepel.

A testnek a cukor egy formájára, glükózra van szüksége ahhoz, hogy energiát állítson elő. A sejtek a glükózt a vérből egy hormon, az inzulin jelenlétében képesek felvenni, amit a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelnek. A folyamatosan magas cukorszint, mely az előre elkészített ételek, üdítők és édességek magas cukortartalmának is az eredménye, a hasnyálmirigyet extra munkára kényszeríti, vagyis a szerv több inzulint termel. Ez azonban hosszabb távon nagyon problémás: egyrészt a sejtek inzulin érzékenysége csökken, vagyis egységnyi glükóz felvételéhez több inzulinra lesz szükség, aminek következtében a vér inzulinszintje is magas lesz. Másrészt a hasnyálmirigy a folyamatos extra munka miatt kimerül, így a kezdeti inzulin túltermelés csökkent termelésbe fordul, akár teljesen le is állhat, így pedig 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki.

Sajnos az IR tüneteit felismerni nem olyan egyszerű, hiszen nem nevezhetőek nagyon jellegzetesnek. Ez azonban igen nagy probléma, mert a kór kezeletlen esetben meddőséget, rossz közérzetet, később akár cukorbetegséget is okozhat.

Az IR nem csak a nőket érintő betegség! Inzulinrezisztenciával sajnos küzdhetnek férfiak is, hiszen a cukoranyagcsere az ő szervezetükben is azonos módon zajlik le!

Az IR lehetséges tünetei a következőek:

 • Hasi hízás
 • Súlygyarapodás normál étkezés mellett is
 • Rohamszerű álmosság mely leginkább az étkezések után 2-3 órával jelentkezik.
 • Hajhullás
 • Pattanásos, zsíros bőr
 • Rendszertelen menzesz
 • Meddőség
 • Fáradékonyság

Mi a teendő?

A betegséggel mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, aki anamnézissel, illetve laborvizsgálatok segítségével derít fényt az esetleges problémára. Kezelésében az életmódváltásnak hatalmas szerepe van, de a gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Egészségtelen életmód

A rohanó mindennapokban, és a munkahelyi nyomásban az emberek többségének sem ideje, sem igazán energiája nincs arra, hogy egészségesebben, aktívabban éljen. Sokkal kényelmesebb egy gyorsfagyasztott, előre elkészített ételt bedobni a forró olajba, mint a friss alapanyagokból főzőcskézni. Hiszen amúgy sincs elég energiánk, hát még, ha főzéssel bajlódunk, vagy elhagyjuk a cukros üdítőket, ne adj’ Isten mozogni kezdünk.

Pedig a jobb közérzethez, a nagyobb teherbíráshoz ezekre lenne szükség, ugyanis a mozgással, és az egészségesebb ételek fogyasztásával nő az energiaszintünk is. Arról már nem is beszélve, hogy mit tesz a testünkkel a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Olyan, ma már sajnos népbetegségnek számító kórok kialakulásának növeljük ezzel az esélyét, mint az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, az elhízás, és még sorolhatnánk. Ezzel együtt pedig a kísérő tünetekkel is számolnunk kell, melyek között az egyik legrettegettebb a meddőség.

Az egészséges életmód sem garancia a gyors foganásra, de azért azt mindenképpen tisztázni kell, hogy minél egészségesebb az édesanya – és természetesen az édesapa is -, annál jobban nő az esélye annak, hogy a gyermekáldás természetes módon bekövetkezik.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Petevezető elzáródás, összenövés

A petevezetők elzáródása – melyet okozhat összenövés is – szintén egy olyan állapot, mely megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a teherbeesést. Az átjárhatóság kérdése azonban sokszor csak akkor merül fel, mikor már a nők gyermeket szeretnének.

A petevezető feladata, hogy a megérett, illetve megtermékenyített petesejteket a méhbe vezesse, hogy ott azután, beágyazódhassanak, vagy megtörténhessen a menstruációs ciklus befejező szakasza. Amennyiben a petevezető elzáródott, úgy az érett petesejtek nem képesek eljutni a méhbe, illetve a megtermékenyítés sem következhet be, hiszen a spermiumok nem tudnak felúsznia petesejtekhez.

Mi a teendő?

Az elzáródás nőgyógyászati vizsgálat során igazolható, és sokszor már akkor meg is oldható, egyes esetekben azonban komolyabb beavatkozást is igényelhet. Sajnos a vizsgálat, és az elzáródás feloldása nem fájdalommentes.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Endometriózis

Ebben a betegségben a méhet bélelő nyálkahártya (endometrium) a méhen kívül máshol is, megjelenik. Ez komoly gond, hiszen az oda nem illő sejtek a megjelenésük helyén steril gyulladást hoznak létre, mindemellett reagálnak a hormonális változásokra is, vagyis ciklikusan megduzzadnak, majd leválnak. Azonban ez a szövet, és a vér nem tud kiürülni a szervezetből, így gyulladásokat, és adhéziókat (összenövéseket) okozhat.

Tünetei

Az endometriózisnak nincsenek egyértelműen a kórra mutató tünetei. Természetesen azért vannak jelek, melyekre érdemes odafigyelni. Ilyen a fájdalmas menstruáció, az ismeretlen eredetű hasi fájdalom, a meddőség, vagy a sorozatos sikertelen terhességek is. Az endometriózis gyakran okoz olyan kismedencei összenövéseket is, amelyek meddőség okai is lehetnek.

A betegség kiváltó oka ismeretlen, a gyermektelen nőknél gyakoribb, illetve olyan kórok is előidézhetik, melyek megakadályozzák a menstruációs szövettörmelék rendes távozását a testből.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Pajzsmirigy problémák

Pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigy hormonjai – a tiroxin (T4), és a trijód-tironin (T3) – hatással vannak az anyagcserére, a közérzetre, a szexuális életre, a bőr állapotára a súlyra, stb. A szerv hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormonon keresztül. A pajzsmirigy hormonok termeléséhez jód szükséges. Ez itthon gondot jelenthet, mert hazánk jódhiányos területnek számít. Ha a szerv hormontermelés felborul, az kétféleképpen történhet: vagy túl-, vagy alul működésről beszélhetünk. A pajzsmirigy nem megfelelő működését okozhatja a jódhiány mellett – attól függően, hogy melyik eltérésről van szó – daganat, betegség, genetikai eltérés, stb.

A pajzsmirigy problémák a következő tüneteket produkálhatják:

 • Fáradság vagy álmatlanság
 • Normál étkezés melletti hízás, vagy erőteljes súlyvesztés
 • Hangulatingadozás
 • Magas koleszterinszint
 • Menstruációs gondok
 • Meddőség
 • Bél, bőr, és hajpanaszok
 • Izom és ízületi fájdalmak

Amennyiben létrejön, a terhesség alatt is szedhetőek a pajzsmirigy gyógyszerek. Ebben az időszakban megnő a hormonigény, hiszen az anya a gyermek igényeit is fedezi, ennek megfelelően a gyógyszer adagjának módosítása is szükségessé válik. Mivel azonban a terhesség során az magzat igényei folyamatosan változnak, így a gyógyszeres kezelés is erőteljes kontroll alá kerül, hogy a megváltozott szükségletekre minél gyorsabban lehessen reagálni. Az is tény, hogy a szülés után a hormonszint újra változik, így a fokozott ellenőrzés nem ér véget a baba világra jöttével sem.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Mióma

A mióma a nők egyik leggyakoribb tumora. Éles, egyértelmű határokkal rendelkezik, jóindulatú elváltozás, ám sajnos korlátlan növekedésre képes. A mióma egy simaizom burjánzás, ami bárhol jelentkezhet a testben, ahol ez a szövet van jelen, ám a méh érintettsége gyakoribb. A miómának három alapformáját is elkülönítik. Az első esetben a méh hashártya-borítéka alatt, vagy a méh felszínén, a második esetében a méh falában, míg a harmadiknál a méhnyálkahártya alatt található. A 35 év felett a gyakorisága eléri a 17-20%-ot.

Okai

A legfontosabb kiváltó ok a jelenlegi ismeretek alapján a hormonális tényezők, bár sajnos a pontos okok egyelőre ismeretlenek. Mióma esetén sokkal gyakoribbak a fokozott sejtosztódással járó kórok, mint amilyen a méhnyálkahártya túltengése (hiperplázia), és annak rákos elfajulása, vagy az emlők fibrocisztás megbetegedése.

Tünetei

A betegség sokszor teljesen tünetmentes. Leggyakoribb tünetei az elhúzódó, rendszertelen, bő, darabos vérzés, de a későbbiek folyamán olyan figyelmeztető jel is jelentkezhet, mely már a daganat méretéből adódik. Ilyenkor a vizelési panaszok, székletürítési nehézségek, valamint ismétlődő húgyúti fertőzések is jellemzőek lehetnek.

Kezelése

Új módszer a miómák gyógyszeres kezelése. Ennek segítségével a szükséges műtét időpontja halasztható, sőt olykor az el is kerülhető. Műtét előtt is célszerű gyógyszeresen megkisebbíteni a miómát, hiszen így csökken a műtéti terhelés és adott esetben megnő a szervmegtartó megoldások valószínűsége. A rendszeres ellenőrzésnek azért van nagy szerepe, mivel ha időben észreveszik, és a daganatok még kicsik, akkor lehetőség van az izolált eltávolításra, mely esetben a fogamzó képesség megőrizhető.

Ha kérdésed van, és szeretnéd feltenni nekem, adj egy LIKE-ot a Facebook oldalamra és ott üzenetben, vagy poszt formájában bármikor elérsz!

Férfi gondok

A teherbeesés elmaradása esetében a párok jellemzően a nőben keresik a hibát. Pedig ez nem minden esetben van így. Természetesen a férfiak problémái is ugyanúgy befolyásolhatják a sikeres fogantatást, mint a hölgyekéi.

Az apák esetében a spermiumok minőségével, illetve mennyiségével lehetnek olyan gondok, melyek meddőség kialakulásához vezetnek. A petesejt megtermékenyítéséhez ugyan egyetlen spermium is elég, azonban a nagy számok törvénye itt is érvényesül, és a természet 100 milliós darabszám körül gondoskodik egyetlen ejakuláció során. Így az esélyek az egy éven belüli, természetes fogantatásra jók.

Abban az esetben, ha a mennyiség a 100 milliós szám alatt van, az esélyek is egyre romlanak. 10 millió körüli darabszám esetében – bár ez az adat intézményenként változhat – már a lombikprogramot javasolják a szakemberek, mivel ekkorra az egy éven belüli természetes teherbeesés esélye 1% körülire csökken, ami nagyon kevés.

A mennyiségi eltérések mellett a spermiumok életképessége is fontos adat. Ezt, illetve a számukat is több dolog befolyásolhatja, köztük az egészségtelen életmód, a dohányzás, egyes betegségek, de akár a genetika is.

Mi a teendő?

Sokáig tartó sikertelen próbálkozás esetén – illetve sorozatos vetéléseknél is – érdemes andrológus szakembert felkeresni. Az orvos a férfi spermamintáját elemezve adhat választ a mennyiségi és minőségi kérdésekre, és javasolhat további vizsgálatokat – prosztata ellenőrzés, ultrahang, stb. -, illetve irányíthatja a párt más termékenységi szakemberekhez is.

Mielőtt kétségbe esnél

Sokan a sikertelen próbálkozások miatt kétségbe esnek, és valami nagy gondot sejtenek a háttérben. Mielőtt azonban bárki önmarcangolásba, vagy mutogatásba kezdene, és lemondana élete álmáról, néhány vizsgálatot önmagától, a háziorvosa közbenjárásával is elvégeztethet. Ezekre azért van szükség, mert így egyrészt nyugodtabbak lehetünk, hiszen rátalálhatunk a gondra, másrészt a szakorvost is adatok birtokában kereshetjük fel, így a kezelés megkezdése is sokkal gyorsabb lehet.

A következő vizsgálatokat érdemes elvégeztetni:

 • Vérvétel, melyből a vércukor, illetve az inzulinszintet is ki lehet mutatni. Emellett a pajzsmirigy hormonok szintjét, és más szükséges hormonok mennyiségét is vizsgálni lehet, mint a női nemi hormonok, illetve az androgének. A vérvétel mindkét fél számára javasolt, hiszen az IR vagy a hormonháztartás elcsúszása a termékenységet a férfiak és a nők esetében is befolyásolja.
 • Nőgyógyászati vizsgálatnál a rákszűrés, illetve más nőgyógyászati betegségek kizárása a cél, melyet kenetvétellel, illetve képalkotó berendezéses vizsgálatokkal érhetünk el, mint amilyen az ultrahang.
 • Önvizsgálat. Ez elsőre talán furán hangzik, de sok esetben a várandósság elmaradásának oka a kiegyensúlyozatlan életvitel, ami a nem megfelelő táplálkozást, és a mozgás hiányát is jelenti. Tény, hogy sokszor a stressz, vagy a bizonytalan párkapcsolat is akadályozza a fogantatást, és sajnos az sem tesz jót, ha a pár nagyon „rágörcsöl” a babavárásra, vagyis minden szabad pillanatukban csak ezzel a kérdéssel foglalkoznak.
 • Andrológiai vizsgálat, mely a férfiak asztala. Ezt a folyamatot az OEP nem támogatja, így sajnos mindenképpen a zsebünkbe kell nyúlni. Azonban szerencsére teljesen fájdalommentes folyamatról van szó, ami ugyan egyes részeken kellemetlen lehet, de gyorsan juthatunk belőle fontos adatokhoz.
rtk_dmnGyakran Ismételt Kérdések