Hírek

A vérszegénység a magzat szellemi fejlődésére kritikus hatással lehet! 

Az anémia igen gyakori a kismamák körében, sokan már a terhesség kezdeti szakaszában is találkoznak vele. Az anémia nem lehetetleníti el a várandósság kialakulását, de igen nagy kockázatokat hordoz, melyeket azonban ki lehet védeni. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Anémia, vagyis vérszegénység 

Az anémia nem ritka jelenség a terhes nők körében, hiszen a várandósság kései szakaszában igen sok esetben jelentkezhet – ekkor azonban nem jelent akkora veszélyt, mint a korai szakaszokban. 

Egy 2019-ben megjelent svéd tanulmány igen nagy esetszámmal vizsgálta az anémia hatását a magzat fejlődésére. Elkeserítő, de a korai szakaszban jelentkező vérszegénység sajnos jelentősen növelte az idegrendszeri fejlődési zavarok megjelenését, illetve gyaníthatóan hatással volt más, nagy oxigénigényű szervek és rendszerek fejlődésére is. A várandósság elején jelentkező anémia 44%-kal növelte az autizmus megjelenésének esélyét, 37%-kal az ADHD (figyelemzavaros, hiperaktív viselkedészavar), illetve sajnos 120%-kal növekedett a szellemi fejlődés elmaradásának esélye! 

Mi váltja ki? 

Az anémia lehet szervi eredetű, de szerencsére ez a ritkább. Sokkal valószínűbb, hogy tápanyaghiány váltja ki, mely ritkább esetben köthető a folsavhoz, vagy B12-vitaminhoz, de az esetek 95%-ban a vashiány váltja ki. 

A vaspótlás a terhesség tervezési szakaszában – tehát már jóval azelőtt, hogy a várandósság kialakulna – fontos, hiszen a vasraktárak feltöltése nem megy olyan gyorsan. Fontos megjegyezni, hogy nagyon sok diéta és életmód jelentős hatással van a vasbevitelre, illetve annak hasznosulására. A vas a táplálkozás során ugyanis a húsokból szívódik fel lényegesen hatékonyabban, annak ellenére, hogy sok növény igen nagy mennyiségben tartalmaz vasat. Ez pedig azt jelenti, hogy a vashiányos vérszegénység témakörében sajnos a vegetáriánus és vegán életmódot folytató kismamák különösen veszélyeztetett réteget alkotni. 

A hölgyek esetében a menstruáció miatt nagyobb igény mutatkozik a vasra, mint a férfiak szervezetében. A túlsúly miatt a testben gyakori gyulladások is jelentősen képesek rontani a vas hasznosulását, de egyes gyógyszerek is hatással lehetnek ennek az anyagnak a felszívódását – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Pótlás 

A vas vitaminkészítmények segítségével is pótolható, de itt is figyelni kell a hasznosulásra, akárcsak a növények – húsok vastartalmának kérdésénél. A bevitt vas hasznosulása ugyanis több dologtól is függ! 

A szerves kötésű, biológiailag aktív anyagok hasznosulása a szervezetben egyszerűbb, ennél fogva hatékonyabb is – akár 80%-kal jobban hasznosulnak, mint szervetlen társaik. Ez a vas esetében praktikusan a vas-glükonát kötési formát jelenti – ebből a formából hasznosul hatékonyan az anyag. 

Emellett fontos, hogy a vas beépülését segítő anyagok is jelen legyenek. Itt a C-vitaminnak van kiemelt szerepe, hiszen a vas hasznosulását igen nagy mértékben képes javítani! 

Várandósvitamin esetében a felkészülési időszak tápanyagszükségletét is vegyük figyelembe. Ez egyezik az első trimeszter szükségleteivel, de eltér a második, illetve a harmadik trimeszter szükségleteitől is! 

Scheftsik TamásA vérszegénység a magzat szellemi fejlődésére kritikus hatással lehet! 

Related Posts