Hírek

Tények és tévhitek a férfivitaminokkal kapcsolatosan

Furcsa elképzelések terjednek a neten a férfiaknak szánt vitaminkészítményekkel kapcsolatosan. Mivel sokszor ajánlják ezeket az edzésekhez, így előfordul, hogy összemossák őket a szteroidokkal. A hatékonyságukat kétségbe vonjuk, ha másnapra nem produkálják az eredményt, és azt hisszük, elég néhány tabletta az egészségünkhöz.  

Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő most segít eloszlatni néhány fura tévhitet a férfivitaminokkal kapcsolatosan. 

A férfivitamin és a szteroid ugyan az 

Aki egy kicsit is utánanézett már a témának, az rögtön látja, hogy ez a tétel nagyon nem igaz. A szteroidok közé tartoznak a testünk által előállított hormonok is, többek közt a tesztoszteron. Ezek adagolása valóban képes növelni az izomtömeget, gyors és látványos fejlődést biztosítva az edzésekhez, de az áruk óriási. Elképesztő rombolást visznek véghez a szervezetben, hiszen adagolásukkal jelentősen eltolódik a test saját hormontermelése. A hormonok pedig nem csak egyetlen dologért felelnek. A tesztoszteron többek közt a férfi nemi jellegek kialakulását segíti elő, emellett azonban például a csontsűrűségért is fele, hatással van más hormonok termelésére és számos más funkciót is betölt. Pluszban adagolva pedig a test saját termelését is leállítja, ami komoly gondok forrása lesz a későbbiekben is 

A vitaminkészítmények ezzel szemben nem juttatnak a testbe olyan anyagot, mely arra nézve káros lehet. A komplex készítmények – melyek hasznosulása éppen a komplexitásuk miatt jobb – tartalmaznak zsíroldékony vitaminokat is, ezek nem ürülnek ki a szervezetből olyan könnyen, vagyis túladagolhatóak. A DEKA betűszó vitaminjait éppen ezért körültekintéssel kell adagolni, de a veszélyestől mindenképpen távol állnak. A férfivitaminok folyamatos szedése a szervezetre pozitív hatást gyakorol, negatív visszahatások nélkül. 

Azonnal hat 

Egy utópisztikus valóságban a beszedett vitaminok hatása azonnal érvényesülne. Egy meddőséggel küszködő férfi esetében, amikor beszedi a készítményt azonnali hatás nem várható – de ez minden esetben igaz, nem csak a meddőségnél. A szervezet építőköveinek pótlása szükségszerű, de mire beépülnek és képesek helyre hozni a hiányállapotok okozza gondokat, több idő telik el – mondja Ratkó Tünde. 

A meddőség példáján keresztül: egy jó férfivitamin, mely szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, vagyis a hasznosulása kiemelten jó, nagyon sokat segíthet, de ehhez idő kell. A férfiak is rendelkeznek ciklussal, akárcsak a nők. Esetükben azonban a spermatogenezis egy 74 napos időszakot ölel fel, melynél a tápanyagok csak a legelején képesek segíteni a folyamatot. Ennek megfelelően tényleges hatást legkorábban nagyjából 3 hónapon alatt várhatunk egy jó készítménytől, mivel a női ciklussal ellentétben a férfiak ciklusának időpontjait meghatározni nem lehet könnyen, nincsenek külső jelei. 

A mozgás nem is olyan fontos, ha vitamint szedünk 

A mozgás és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás az alap, erre lehet építeni. Sajnos ma már a megfelelő tápanyagpótlás sokszor nem oldható meg kizárólag étkezéssel, ezét van szükségünk a férfivitamin támogatására. Azonban ez sem a mozgást, sem az egészséges táplálkozást nem váltja ki. A mozgás serkenti a kiválasztást, az anyagcserefolyamatokat, így pedig lehetővé teszi a bevitt tápanyagok nagyobb arányú hasznosulását, vagyis semmi esetre sem lehet elhanyagolni! 

A férfiaknál a termékenység életük végéig adott, ehhez nem kell semmi 

Az iskolában tanultuk, hogy a férfiak életük végéig termékenyek. Ez igaz lehet, de azért ezt nem úgy kell érteni, hogy minden 70-es férfi képes a családalapításra. Képes lehet, de ez nagyban függ a megfelelő tápanyagellátottságtól, hiszen ez az alapja a normál spermiumtermelésnek és a normál spermiumminőségnek. Mindezzel együtt még igen jó tápanyagellátottság mellett is a korral egyre jobban fokozódik a spermiumokat érintő minőségbeli probléma, ami a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának melegágya. 

A gond nem is azzal van, hogy 70 évesen már nehéz a családalapítás, a baj az, hogy sok esetben a spermiumok minősége és mennyisége már a 20-30 éves korosztálynál sem éri el a normál tartományt. Ebben az esetben is segít a férfivitamin, de mindenképpen érdemes szakorvos véleményét is kikérni, hiszen a háttérben a hiányállapotok mellett sajnos sok betegség is meghúzódhat. 

 

Scheftsik TamásTények és tévhitek a férfivitaminokkal kapcsolatosan

Related Posts