Hírek

A PMS tünetei enyhíthetőek a megfelelő tápanyagok segítségével! 

A menzesz sok nőnek okoz fájdalmas és kellemetlen napokat világszerte. Sajnos azonban a menzeszt megelőző időszak is tartogathat kellemetlenségeket, sőt, akár komoly fájdalmakat is. A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a nők döntő többségét érinti kisebb vagy nagyobb mértékben, de a tüneteket jó eséllyel lehet enyhíteni a megfelelő tápanyagok segítségével! 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

PMS 

Ha nem lenne elég a menzesz okozta fájdalom és kellemetlenség, akkor még ott a PMS. Ez a tünetegyüttes a nők mintegy 80%-át érinti, és sok esetben akár komoly fájdalommal is együtt járhat. Megjelenése a peteérést követően a menzesz előtt történik, adott esetben akár hetekig is keserítve a PMS-ben szenvedő nők mindennapjait. 

A tünetei közt szerepelnek a hangulatingadozások és a depresszió is, de olyan problémákat is okozhat, melyek jelentősen képesek befolyásolni az életminőséget és a munkahelyi helytállást is. A koncentrációs zavarok mellett gyomorpanaszok, heves szívdobogás, verejtékezés, izom és ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. 

Mi okozza? 

A PMS kiváltója lehet a prolaktin szint emelkedése. Ez a hormon alapvetően alacsony szinten van jelen a nők szervezetében, szerteágazó funkciói közül az egyik legjelentősebb a tejelválasztás beindítása. A prolaktin szint emelkedése változást hoz a progeszteron szintjében, mely így lecsökken, ezzel pedig eltolódik a progeszteron – ösztrogén egyensúly, mely a tünetek megjelenését okozhatja. 

A tünetek súlyosságát fokozza, ha a szervezetben alapvetően jelen van a progeszteron hiány, illetve az is jelentősen hozzájárulhat, ha maga a tüszőrepedés is elmarad. A tünetek igen sok nőt érintenek, ám intenzitásuk nagyon eltérő lehet. Egyes esetekben nem is feltétlenül köti a nő a PMS-hez a tapasztalt tünetet, máskor azonban még az ágyból felkelni sem képes a komoly fájdalmak miatt. 

Mit lehet tenni ellene? 

A jelentős hormonális változás ilyen esetekben nem indokolt, azaz eltér a normál működéstől a test. A pontos kiváltó oka a problémának egyelőre nem ismert, a tünetek súlyossága azonban indokolhatja endokrinológus bevonását a kezelésbe – mondja Ratkó Tünde

Az ösztrogén dominanciáját okozhatják a fitoösztrogénekben gazdag ételek is, de számos más ponton is beleszól a táplálkozás a PMS meglétébe. Ebből következően a megfelelő tápanyagpótlással a PMS tünetei is igen nagy mértékben enyhíthetőek. Ebben a táplálkozás, illetve egy jól megválasztott vitaminkészítmény lehet a segítségünkre. 

Azt tudjuk, hogy a magnézium, a kalcium, a B-vitaminok, a D-vitamin vagy éppen az Omega3 zsírsavak hatékonyan lépnek fel a PMS ellen, azt azonban érdemes tisztázni, hogy ezek az anyagokat nem elég csak bevinni a szervezetbe. A bejuttatás után azoknak hasznosulni is kell, ez pedig a legtöbb vitaminkészítmény esetében nem éppen egyszerű. A szervetlen kötéssel bevitt anyagokat a testnek először olyan formára kell alakítania, melyet képes hasznosítani. Ez energiaigényes folyamat, ennek megfelelően a szervetlen kötéssel bevitt anyagok hasznosulása sajnos siralmasan alacsony. 

A szerves kötésekkel azonban ez a helyzet jelentősen javítható. A termékekben praktikusan -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő anyagok hasznosulása jóval magasabb, akár 80%-kal is jobb, mivel a szervezetnek lényegesen kevesebb átalakítást kell végrehajtania rajtuk a felszívódáshoz. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyes anyagok hasznosulását más anyagok segítik. 

A magnézium a B-vitaminok jelenlétében hasznosul jobban, a kalcium a D-vitamin jelenlétében a cink a réz jelenlétében és persze fordítva. Az egyes anyagokat a természetben is csak a legritkább esetben találjuk meg önmagukban, jellemzően más anyagokkal egyszerre jutnak a szervezetbe. Ennek megfelelően a kiválasztott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza, és ezek közül, amit csak lehet, szerves kötési formában, hiszen a hatékonyság így fokozható. 

Scheftsik TamásA PMS tünetei enyhíthetőek a megfelelő tápanyagok segítségével! 

Related Posts