Hírek

IR a férfiaknál: meddőség, cukorbetegség, hirtelen szívhalál is lehet a vége!

Ha azt halljuk, inzulinrezisztencia, akkor rögtön a hölgyek jutnak az eszünkbe. Holott ez a betegség nem függ az emberek nemétől, vagyis a férfiak ugyan úgy lehetnek érintettek, akár a nők. Ráadásul az IR messze sokkal több gondot okozhat a hízáson és a fáradságon kívül, hiszen a családalapítási terveknek is odacsaphat! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

IR 

Az inzulinrezisztencia, egy olyan állapot, ami sok esetben tünetmentesen van jelen, de ha produkál is tüneteket, azok jellemzően nem egyediek, vagyis a kór beazonosítása kicsit sem egyszerű. A betegséget a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetik, nem véletlenül, hiszen az IR folyamatos romlása ehhez a veszélyes problémához vezet. 

A sejtek a cukor felvételéhez – melyből az energiát állítják elő – egy hormont hívnak segítségül, melyet a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelnek, ez az inzulin. Amennyiben a sejtek túlságosan nagy arányban találkoznak a cukorral, a hormonra való érzékenységük csökken. Ez azt jelenti, hogy egységnyi cukor felvételéhez nagyobb mennyiségű inzulinra lesz szükségük, ami pedig megterheli az azt előállító sejteket. A folyamat következtében egy idő után a termelés lecsökken, mert a speciális sejtek kimerülnek, később akár teljesen le is állnak – ez pedig már a 2-es típusú cukorbetegség problémakörébe tartozik. 

Tünetek és gondok 

Említettük, hogy az IR nem rendelkezik egyedi tünetekkel. A jelenlétére legtöbb esetben a fáradékonyság, a hasi hízás, vagy éppen az idegesség utalhat. Ezeknek azonban a férfiak nem igazán tulajdonítanak jelentőséget, sokszor a korral járó jelenségnek tekintik. Holott sajnos az IR nem korfüggő, megelőzésében, gyógyításában is a megfelelő életmód a legjobb fegyverünk. 

Azon túl, hogy hangulatingadozásokat, hasi hízást, depressziót vagy szélsőséges esetben pánikrohamokat okozhat, az IR több betegséggel is együtt jár, azok kialakulását elősegíti. Ezek közt találhatjuk a cukorbetegséget, vagy akár a hirtelen szívhalált is, de az IR jelentősen rontja a családalapítási esélyeket is – mondja Ratkó Tünde. 

Megelőzés és gyógyítás 

Az IR ellen az életmóddal lehet a legjobban harcolni. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás a legtöbb esetben akár gyógyszeres segítség nélkül is képes helyre billenteni a szervezetet. Azonban számolni kell azzal, hogy az IR – mint minden betegség – komoly kihívás a testnek, vagyis bár helyrehozható az életmóddal, a következményei, mint amilyen a meddőség is már nem feltétlen állnak helyre az IR eltűnésével.  

A férfiakat érintő meddőség sajnos világszerte egyre többször kerül elő, hátterében pedig a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapotok húzódnak meg. De miért nem áll helyre a termékenység is a megfelelő életmóddal? Nos, az élelmiszereink beltartalma az utóbbi 40-50 évben jelentősen csökkent, ami pedig azt eredményezi, hogy a tápanyaghiányos állapotok is egyre gyakrabban vannak jelen a mindennapokban. Ez sokszor tünetmentes, hiszen a szervezetünk szelektál: első körben azokat a funkciókat támogatja a tápanyagokkal, amik a létfenntartáshoz szükségesek, amik nem ilyenek – mint a termékenység is –, azokat hagyja leromlani. Így lehetséges, hogy a termékenység nem áll helyre a megfelelő életmóddal sem. 

A tápanyagok megfelelő arányú pótlása ezen segíteni képes, ehhez pedig ma már sok vitaminkészítményt találhatunk a boltokban. A férfiak tápanyagigénye azonban nem azonos a nőkével, így érdemes kifejezetten számukra kialakított készítményt választani. Ezen felül fontos, hogy a választott termék komplex legyen, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában tartalmazza. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal ugyanis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, ez pedig gyorsabb és eredményesebb tápanyagpótlást tehet lehetővé. 

 

Scheftsik TamásIR a férfiaknál: meddőség, cukorbetegség, hirtelen szívhalál is lehet a vége!

Related Posts