Hírek

Tavasszal termékenyebbek a férfiak? 

Végre itt a tavasz, csicseregnek a madarak és mozgolódnak a hormonok. A szerelem időszaka érkezik, mikor a szoknyák és a pólók is egyre rövidebbek, aminek a férfiak kifejezetten örülnek. Sőt, tavasszal a családalapítás esélyes is megnő – igaz, csak erre alapozni azért kevés lenne. Hogy miképpen hat a tavasz a férfiak spermiumtermelésére azt Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő beszélt. 

A tavasz az ébredésé 

Tavasszal ébred a természet, virágba borulnak a növények, döngicsélni kezdenek a rovarok és felébred a szerelem is. Alapvetően logikus lenne, ha ilyenkor a termékenység is fokozódna, hiszen a tavaszi ébredés a libidóra is jó hatással van. Egyes kutatások állítják is, hogy bizony tavasszal a férfiak termékenyebbek, vagyis, ha családot szeretnénk, ilyenkor érdemes próbálkozni. 

Természetesen vannak olyan szakemberek, akik ennek ellenkezőjét állítják, vagyis, hogy a tavasz nem szól bele ilyen módon a termékenységbe. Sőt, olyan tanulmányok is vannak, melyek a nyarat emelik ki, mint termékenyebb időszak, vagy éppen az őszt.  

Logikusan következik a fentiekből, hogy bár lehet némi ráhatása a termékenységre az évszakoknak – hiszen a tél valahogy kimarad a legtermékenyebb időszakok emlegetéséből -, de ez nem számottevő. Vagyis, ha családot szeretnénk, de a baba sokat várat magára, ne a tavaszi zsongástól várjuk a megoldást. 

Mennyit segíthet? 

Hogy miért juthatnak olyan következtetésre egyes kutatások, hogy az évszakok is beleszólnak a fogantatás sikerébe? Nos, a hormonrendszerre is hatással lehetnek az évszakok, mely a termékenységre is befolyással lehet. Azonban valószínűbb, hogy a napfény és a mozgás, valamint a tél után jellemzően megváltozó táplálkozás hozza a változást. 

Télen, a napfényszegény időszakban a D-vitamin szint erősen lecsökken – ami a hazai körülmények között különösen rossz hír, tekintve, hogy a lakosság zöme egész évben D-vitamin hiánnyal küszködik. A kellemesebb idő rendszeresebb sétára, kirándulásra csábítja az embereket, amint érkeznek a friss zöldségek és gyümölcsök, azokat is szívesen fogyasztjuk. 

Tápanyagok! 

Vagyis a tényleges termékenységfokozásért nem az évszak, sokkal inkább a kiegyensúlyozottabb tápanyagbevitel és vitaminellátottság a felelős. Nem véletlenül folyik még a csapból is az egészséges életmód és a rendszeres mozgás fontossága. Hogy akkor tavasszal miért nem szűnik meg a terméketlenség a férfiak körében? 

Sajnos az erősebbik nemnél is sok olyan betegség van jelen (hormonális problémák, kiválasztási gondok, cukoranyagcsere zavarok, …), mely kiválthatja a meddőséget – mondja Ratkó Tünde. De még ha a meddőség hátterében a leggyakoribb kiváltó ok, vagyis a tápanyaghiány húzódik is meg, önmagában az étkezés napjainkra sajnos sokszor kevésnek bizonyul a tápanyagraktárak feltöltéséhez, illetve a normál tápanyagellátottság fenntartásához. 

Ha pedig ezen a téren gond van, akkor a test elkezd takarékoskodni – mint a hónap végén a fizetés végére érő ember. Nem költ olyan dolgokra, amik bár fontosak, de lehet nélkülük élni, így tápanyaghiány esetében a test is a létfontosságú funkciók zavartalan működésére összpontosít, a többit hagyja leromlani. 

Pótlás 

A kiegyensúlyozott étkezés és a tavasszal sokaknál elérkező friss zöldség és gyümölcs Kánaán már nagyon jó lépés a megfelelő pótlás felé. Azonban a tömegtermelés és a környezeti hatások sajnos az élelmiszerek beltartalmát is jelentősen csökkentették – az utóbbi néhány évtizedben akár 50%-kal is. Ennek megfelelően a vitaminkészítmények szerepe felértékelődik. 

DE! Nem mindegy, milyen készítmény mellett tesszük le a voksunkat! A férfiak igényei eltérnek a nőkétől, vagyis érdemes kifejezetten számukra összeállított, lehetőleg sok tápanyagot tartalmazó készítményt választani. A komplexitás a hasznosulás miatt fontos, mely a leginkább kiemelt feladata a készítménynek.  

Messze nem elég ugyanis csak bevinni a tápanyagokat. Ha azok nem megfelelő formában vannak jelen, hasznosulásuk siralmasan alacsony. A szervetlen kötések esetében – mint a karbonátok – ez a helyzet. Lényegesen, akár 80%-kal is jobb hasznosulást lehet elérni a szerves, biológiailag aktív kötésben bevitt anyagokkal (ezek jellemzően a -citrátok és a -glükonátok), így az eredmény is előbb és látványosabban jelentkezik. Ez az eredmény pedig nem csak a termékenység fokozódása, hanem a teljesítmény fokozódása is, mind a sportban mind pedig az élet más területein. 

Scheftsik TamásTavasszal termékenyebbek a férfiak? 

Related Posts