Hírek

A tökéletes férfitest ára a spermiumok minőségi romlása lehet

Töméntelen számú tanulmány igazolta már, hogy a mozgás nagyon jót tesz a spermiumtermelésnek. Ezzel nem is lehet vitatkozni, de mi a helyzet a spermiumok minőségével? Hiszen a mennyiség mellett ez is kifejezetten fontos adat, a nem megfelelő minőségű spermium révén ugrásszerűen nő a vetélés, koraszülés és a genetikai problémák kialakulásának esélye. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Sport, de mennyi? 

Azzal senki nem vitatkozik, hogy a rendszeres testmozgás a szervezet egészségre nézve pozitív hatással van. A probléma inkább abból adódik, hogy mit is értünk a rendszeres alatt. Heti 3-szor egy órát? Vagy heti 6-szor 3 órát? Futást? Hegymászást, súlyzós edzést? A lehetőségek tárháza igen széles, így az edzésre fordított idő rendszerint attól függ, hogy milyen testre áhítozik az adott férfi. 

A szuperhős-test, mely napjainkban a filmekről ömlik ránk, komoly elköteleződést kíván. Nem lehet heti 3-szor 1 órával elérni, ennél több kell, ráadásul az étkezéseket is át kell formálni. Azonban egyre több férfi igyekszik ilyen formába hozni magát, és egyre többet edzenek. Ez alapvetően jó, hiszen a mozgás kifejezetten egészséges, de vajon meddig? 

Kutatások 

Mostanra egyre több tanulmány fogalmazza meg azt az állítást, miszerint az intenzív, hosszan végzett, túlzásba vitt mozgás bizony nem tesz jót a spermiumok minőségének. A spermiumszámra ilyen romboló hatása nincsen, de sajnos a minőség nem ilyen stabil. 

A tanulmányok arra még nem találtak pontos választ, mi is okozza a minőségi romlást. Egyes feltételezések a tesztoszteron szintjében keresik a választ. A hormon szintje ugyanis a rendszeres mozgás hatására megemelkedik, ami a spermatogenezisre is pozitívan hat, ám a túlságosan is intenzív edzés hatására lecsökken, ez pedig minőségi problémákat válthat ki. 

Más elképzelések a here hőmérsékletével is számolnak. Itt a futás, a biciklizés, vagy éppen az autós sportok említhetőek, hiszen a dörzsölés, a szűk ruházat vagy éppen a hosszas ülés mind emelik a herék hőmérsékletét, ezzel pedig komoly befolyást gyakorolnak a spermatogenezisre. 

Csendben jegyezzük meg, hogy az úgynevezett anabolikus androgén szteroidok (AAS), melyet sok sportoló előszeretettel alkalmaz a teljesítmény és az eredmények növelés érdekében, kifejezetten rossz hatással vannak a spermatogenezisre. Pontosabban kevés dolog tud nagyobb pofont adni a férfi termékenységnek, mint ezek a szerek. 

Mennyi az annyi? 

Pontos adat most sem áll rendelkezésre, hiszen minden szervezet más, minden férfi másképpen reagál a sport jelentette terhelésre. Mindenesetre a rendszeres és a túlzásba vitt között azért az egyén érzi a különbséget, csak sokszor a cél érdekében áldozatot hoz. Ez az áldozat azonban hosszabb távon túlságosan nagynak is bizonyulhat. 

A spermium minőségére gyakorolt hatások szerencsére jó eséllyel visszafordíthatóak – mondja Ratkó Tünde. Ehhez egyrészt normalizálni kell az edzéseket, és kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. Ebben a diéták nagyon sokszor hátráltatnak minket, de a kiegészítő tápanyagpótlás most is segítségünkre lehet. Alapvetően ez férfivitamint jelent, de a hatékonyság érdekében komplex készítményt keressünk, melyben a tápanyagok szerves kötési formában vannak jelen, így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

Mekkora a baj? 

Azt tudjuk, hogy jelenleg a világon minden negyedik pár meddő, és az esetek 50%-ban a férfi oldalán keresendő a probléma. Ez azonban rendszerint a spermiumszámmal összefüggő gond. A spermium, mellyel minőségi gondok vannak képes lehet a megtermékenyítésre, de sajnos a minőségi eltérések kapcsán megugrik a vetélés, koraszülés és a genetikai betegségek kialakulásának esélye. 

3 meddőséggel küszködő párból 1 esetében a spermiumok minőségével is gondok vannak, ez pedig még az asszisztált reprodukcióba, vagyis a lombik kezelésbe is erősen beleszólhat, akár a sikertelenségét is okozhatja, vagyis a gond olyan mértékű, amivel már mindenképpen foglalkozni kell! 

 

 

Scheftsik TamásA tökéletes férfitest ára a spermiumok minőségi romlása lehet