Hírek

A férfiklimax sajnos az egészséget is tönkreteszi, nem csak a termékenységet

Hogy létezik-e a férfiklimax, ma már nem is kérdéses. De hogy sok vizet zavar-e a férfiak életében? Azt hisszük nem, sőt, foglalkozni sem foglalkoznak vele a legtöbben, pedig sokkal komolyabb dologról van szó, mint arról, hogy csökken a családalapítás lehetősége. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

50 évesen család? 

Az andropauza, vagyis a férfiakat érintő változó kor ma már nem kérdéses jelenség, a tudomány elismeri létét. Nem is nagyon tehet mást, hiszen tudjuk, hogy a herék hormontermelése folyamatosan csökken, és nagyjából 50 éves kor körül ér el egy olyan szintet, mikor már a termékenységre is komoly hatással van. Összevetve ezt a világszinten jelentkező spermiumszám-csökkenéssel ez nagyon rossz hír! 

Az, hogy csökken a tesztoszteron termelése a herékben, nem meglepő, sőt, természetes folyamat. Nagyon ritka az a férfi, aki 50 éves kora után vállal gyermeket, vagyis az itt jelentkező esetleges termékenységi gondok nem igazán jellemző problémák. De akkor miért érdemes mégis foglalkozni az andopauzával, és tenni ellene? 

Tesztoszteron és férfierő 

A tesztoszteront, vagyis a legfontosabb androgén hormont hajlamosak vagyunk a férfiasság egyik legfontosabb részletével, a szexszel és a termékenységgel párosítani, holott ez hatalmas hiba. A tesztoszteron ugyanis amellett, hogy valóban a férfiak szexualitásáért és termékenységéért is felel (sok más anyaggal együtt), a test számtalan más funkciójába is beleszól. Példaként említhetnénk a csontképződést, az izomzat normál szinten tartását, építését, de sok más anabolikus (felépítő) folyamatot is – mondja Ratkó Tünde. 

A tesztoszteron termelése ugyan természetes módon esik vissza, ám ahhoz, hogy ez ne okozzon komoly gondokat a szervezetben, a tápanyagellátottság kulcskérdés. Jelenleg a világon minden negyedik ember küszködik valamilyen tápanyaghiánnyal, zömmel a fejlett országok lakói. Ráadásul az életmódunk is jelentős mennyiségben emészti fel a tápanyagokat, amiket pusztán étkezéssel pótolni mára szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy a piacon annyi férfivitaminnal találkozhatunk, hiszen azon túl, hogy a normál termékenység megőrzésében játszanak szerepet, a tápanyagtartalom az olyan időszakokra is hathatós segítséget nyújt, amint az andopauza. 

Vagyis inkább nyújthat, hiszen sok esetben ezek a tápanyagok siralmasan rosszul hasznosulnak, vagyis nem sokat érnek. Ahhoz, hogy valóban hatékonyak lehessenek, mindenképpen szerves, biológiailag aktív kötésekkel (-citrát és -glükonát kötési típusok) kell, hogy szerepeljenek a bennük lévő anyagok, valamint komplexnek kell lenniük. Az egyesével szedett tápanyagokkal ellentétben ugyanis a komplexitás lehetővé teszi, hogy az egymás felszívódását segítő anyagok (pl.: vas és C-vitamin) egyszerre legyenek jelen. A szerves kötések pedig akár 80%-kal is javítják a tápanyagok hasznosulását. 

De én már nem akarok gyereket! 

Fontos tisztázni, hogy az andropauza nem csak a családalapítási képességekre van hatással, hanem az egészségi állapotra is a tesztoszteron fent említett hatásai miatt. Ezenkívül a férfi változó kor is magával hozza a fáradékonyságot, a hőhullámokat és sok más, a klimaxból ismert tünetet is, melyek ugyan enyhébben, de még így is nagyon zavaróan vannak jelen. Ezek jelenlétét és hatásait is komoly mértékben képes enyhíteni a megfelelő férfivitamin, a közérzetre gyakorolt jótékony hatásairól már nem is beszélve. 

 

Scheftsik TamásA férfiklimax sajnos az egészséget is tönkreteszi, nem csak a termékenységet