Hírek

Kevésbé férfias a terméketlen férfi? Talán ezért nem akar vizsgálatokra menni…

A férfiak meddőségével kapcsolatosan számtalan kutatás látott már napvilágot, tudjuk, Így ma már tudjuk, hogy az esetek felében az erősebbik nem oldalán kell keresni a hibát, ha a családalapítás elmarad. A meddő férfiak azonban még most is rejtőzködnek, sőt, a férfiak zöme még csak esélyt sem ad annak a lehetőségnek, hogy akár az ő termékenységükkel is lehet gond. Ez pedig komoly károkat okoz, mely csak súlyosbítja az amúgy sem rózsás helyzetet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Velem? Biztos nincs semmi gond… 

Vajon miért van az, hogy a férfiak sokszor még gondolati síkon is elutasítják azt, hogy termékenységi gondjaik lehetnek? Nem hajlandóak vizsgálatra menni, a felvetett kérdéstől dühösek és elutasítóak lesznek. Nos, az ok nagyon sok esetben pontosan az, ami miatt a férfiak nem mernek sírni, vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy a nőnek kell mosogatni, főzni, míg az ő dolguk a fűnyírás vagy a szemét kicipelése. A férfiasságra alkotott sztereotípiák azonban nagyon sokat képesek ártani. 

Tudományos vizsgálatok elemzésével a szakemberek megállapították, hogy a férfiaknál jelentkező meddőség – még akkor is, ha az nem kerül diagnosztizálásra – komoly sebet ejt a férfiasságukon, a saját maguk megítélésén. Ennek oka, hogy él az elképzelés: az igazi férfi képes gyermeket nemzeni. Nos, ha képes, ha nem, nem pont ettől lesz valaki igazi férfi. 

Az önmaguk megítélése, illetve a környezet elítélése miatti félelem okán nagyon sok férfi a lehetőséget is elutasítja, még meddőségéi vizsgálatokra sem hajlandó elmenni, ami pedig azt eredményezi, hogy éveken át próbálkozhat a pár a családalapítással, eredménytelenül, ez pedig még a kapcsolatot is felőrölheti. 

Hiúság, vagy valóban a hölgyeknél jellemzőbb a gond? 

Ahogyan arra már kitértünk, napjainkra az esetek nagyjából felénél a férfi oldalán keresendő a családalapítás elmaradásának oka. Ezt támasztja alá az a trend is, mely sajnos a világon mindenhol jelen van, és mostanra nem lehet nem tudomást venni róla. A férfiak spermiumszáma csökken – ezzel pedig a családalapítási esélyeik is csökkennek. Ráadásul ez a csökkenés nem is olyan kis mértékű – emeli ki Ratkó Tünde. Néhány évtizede a WHO meghatározása alapján az átlagos spermiumszám egy férfi esetében 200 millió/ml volt, ez napjainkra 100 millió/ml-re mérséklődött, ami a gyermeknemzési esélyeket is drasztikusan befolyásolhatja. 

A dolog tehát – vagyis, hogy sok a férfi nem hajlandó elfogadni, nála is lehet gond – egyértelműen hiúsági, vagyis inkább önmeghatározási kérdés. Hiszen, ha nem képes gyermeket adni a párjának, akkor nem is igazi férfi. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez csak ”hiszti”, de sajnos az ilyen sztereotípiák hatalmas rombolást képesek véghez vinni a mentális egészségben, ami bizony a fizikai egészségre is rányomja bélyegét. Csak egy példán keresztül: a szorongás, hogy a férfias megítélésben csorba esik növeli a stressz szintjét. Ez növeli a tápanyagfelhasználást, ami pedig tápanyaghiányos állapotok kialakulásához vezet, hiszen a többletigény igen ritkán kerül kielégítésre. A tápanyaghiányokat a test kompenzálja, teszi ezt úgy, hogy lerontja a nem létszükségletű funkciók működését – és bizony a termékenység ide tartozik. Máris kész a 22-es csapdája… 

Merre tovább? 

Természetesen a legjobb az lenne, ha a férfitársadalom megértené, hogy a nők nem ebben látják az ő férfiasságukat. Sőt, sok esetben messze nem azokat az attitűdöket részesítik előnyben, amikre a férfiak alapoznak férfiasságuk megítélése szempontjából. De ezt sokkal könnyebb mondani, mint megtenni.  

Fizikailag is képesek vagyunk mi magunk tenni a meddőség ellen, ami a mentális egészségen is sokat javíthat. A meddőség a férfiak esetében többségében tápanyaghiányos állapotokra vezethető vissza. Ha ezek sokáig fennállnak, akkor sajnos betegségeket is kialakíthatnak, így a meddőség kezelésébe szakorvos bevonása is szükséges lehet! Mi maguk azonban a tápanyagok megfelelő pótlásával elképesztően sokat tehetünk a termékenység megóvásáért, visszaállításáért. 

A pótlás alapesetben a megfelelő táplálkozással és a rendszeres mozgással történik, de ez napjainkra sokszor nem elég. Egyrészt a test tápanyagfelhasználása a környezeti hatások miatt megnövekszik. De ugyanezek a környezeti hatások (szmog, vegyszerek, hőhullámok, stb.)  az élelmiszerekre is hatással vannak, jelentősen képesek csökkenteni azok beltartalmát, vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalmát. Ennek megfelelően érdemes a többlet tápanyagigényt vitaminkészítménnyel pótolni, de olyannal, mely kifejezetten férfiaknak készül, komplex és szerves kötésben tartalmazza az anyagok többségét. Utóbbi kettő a bevitt anyagok hasznosulása miatt fontos, hiszen a szerves kötésekkel (-citrátok, -glükonátok) a hasznosulás akár 80%-kal is javul. Azzal is számoljunk, hogy a férfiak szervezetének tápanyagigénye, pontosabban a tápanyagok mennyiségi igénye nem azonos a nők igényeivel, vagyis érdemes kifejezetten a férfiak számára összeállított készítményt keresni. 

 

Scheftsik TamásKevésbé férfias a terméketlen férfi? Talán ezért nem akar vizsgálatokra menni…

Related Posts