Hírek

A naptejek használata árt a D-vitamin termelésnek!

Itt a nyár, előbújik a nap, mi pedig élvezzük a sugarait, illetve azt, hogy most már nem kell pótolni a D-vitamint, hiszen a télnek vége. Bekenjük magunkat a naptejjel és megnyugodva élvezzük a nyarat, miközben a D-vitamin hiány továbbra is jelen van, ezzel befolyásolva a férfihormonok termelését, a spermiumok minőségét és egy sor más tényezőt. De miért van D-vitamin hiány még nyáron is? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A nyár és a napfény 

Azzal sokat tisztában vannak, hogy a D-vitamin névre keresztelt hormont a szervezetünk is képes előállítani, ehhez pedig nem is kell más, csak napsütés. Ez igaz, csakhogy a napsütés egy kicsit átalakult az utóbbi években. Adott az ózonréteg elvékonyodása, ami sajnos a káros UV sugaraknak is teret enged. Mivel ennek hatására a melanómás esetek száma is drasztikusan megnőtt, az emberek érthető módon egyre erősebb napvédelmet keresnek – például krémek formájában. 

A napvédelem kiemelten fontos, nem szabad megfeledkezni róla, de tudnunk kell, hogy ez bizony a D-vitamin termelésre is hatással van. Kicsit egyértelműbben: a hatékony leégés elleni védelem sajnos “hatékony védelem” a D-vitamin termelése ellen is. 

Nagyon kell? 

Oké, a D-vitamin fontos, de azért a termelés így is zajlik, csak kicsit kevesebb. Ez olyan nagy baj? Nos, igen. A D-vitamin ugyanis egy hormon, melynek komoly szerep jut az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok termelésében (ez többek közt a tesztoszteront is érinti). Ez már önmagában is hatással lenne a spermiumokra, de tudni kell azt is, hogy a D-vitamin a spermiumok mozgására is erősen hatással van. A kalcium metasztázisa révén ennek az anyagnak a hiánya a mozgékonyságot rontja. 

Vagyis a D-vitamin hiánya a tesztoszteron képzés befolyásolása révén a férfiak életébe nagyon sok ponton beleszól, illetve a termékenységükre is jelentősen romboló hatással van. Ez pedig azt eredményezi, hogy a pótlása még nyáron is fontos – mondja Ratkó Tünde. 

D2 – D3 – sima D-vitamin 

Olyan, hogy “sima” D-vitamin nincs a boltok polcain. Minden esetben fel kell tűntetnie a gyártónak, milyen típusú anyagot tartalmaz a készítmény. A hatékony felszívódás – vagyis a szervezetbe való beépülés – nagyban függ attól, milyen típusú anyagot és hogyan juttatunk a szervezetbe. A D3-vitamin forma lényegesen jobban hasznosul, mint a D2-vitamin, vagyis ezt a formát érdemes keresni. Emellett ennek az anyagnak a felszívódását is segítik más anyagok. A kalciumról, mint segédanyagról szinte mindenki tud, de kevesebben ismerik ezt a kapcsolatot a D-vitamin és a magnézium, a C-vitamin vagy éppen a cink esetében. 

A hasznosulás fokozásához tehát komplex készítményre van szükség, ahol a lehető legtöbb anyag ráadásul szerves formában, -citrát és -glükonát kötési formában van jelen (praktikusan ez a két kötési forma a leggyakrabban alkalmazott a szerves kötésű készítményekben). Az így bejuttatott anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak, vagyis mindenképpen érdemes ezeket keresni! 

Mennyiségek 

A tápanyagok megfelelő pótlása nagyon jó ötlet, hiszen nem csak az egészségünk és a termékenységünk állítható így helyre, hanem energikusabbak is leszünk, nő a teljesítményük és a közérzetünk is jobb lesz. Sokan ezt tapasztalva elkezdik a fokozott tápanyagbevitelt, ami azért egyes esetekben gondot is okozhat.  

A vitaminok körében léteznek az úgynevezett “vízoldékony” anyagok, ahova például a C-vitamin is tartozik. Ezeket túladagolni nagyon nehéz – de nem lehetetlen -, mivel a felesleget a szervezet kiválasztja, és az a vizelettel távozik. A “zsíroldékony” vitaminok azonban (melyek a DEKA betűszóval ismertek, vagyis D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin és A-vitamin) jóval könnyebben túl lehet adagolni, vagyis a bevitelük, pótlásuk is nagyobb odafigyelést igényel! A D-vitamin túladagolásának tünetei az émelygés, hányás, túlzott szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítés, idegesség, gyengeség vagy éppen fejfájás. Következtében a vesék sérülhetnek, akár jelentős mértékben is, így vesekő, vesekárosodás vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat. 

 

Scheftsik TamásA naptejek használata árt a D-vitamin termelésnek!

Related Posts