Hírek

A kor jól áll a férfiaknak, de családalapítás szempontjából problémás lehet

A nők jellemzően érzelmileg érettebbek, mint a velük azonos korú férfiak. Ennek köszönhetően nagyon sok nő keres nála valamivel idősebb partnert. Ezzel nincs is semmi gond, de azzal már lehet, ha a férfi kora eléri, vagy meghaladja a 35 évet, mikor családalapításba kezdene a pár. A korral ugyanis a férfiak megtermékenyítő képessége is romlik, hiába gondoljuk másképpen. 

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre. 

Kor 

A nők esetében az életkor nem titkoltan erősen beleszól a családalapításba, ahogyan azt sokan divatosan szeretik mondani, ketyeg a biológiai óra. A férfiak esetében azonban teljes a nyugalom, hiszen egy férfi akár 90 éves korában is képes a megtermékenyítésre.  

Ez a fenti megállapítás ugyanis igaz, legalábbis abban az esetben, ha szorosan a biológia tankönyvet vesszük alapul. A férfiak szervezet ugyanis halálukig termeli a friss spermiumokat, melyek a megtermékenyítésért felelnek, és már egyetlen egy is elegendő egy baba megfoganásához – ez utóbbi kijelentés pedig azoknak a férfiaknak lehet ismerős, akik sikertelenül próbálkoznak a családalapítással. 

Bár valóban elég egyetlen spermium, de a nagy számok törvénye alapján a megtermékenyítés valószínűsége akkor éri el a nagyjából 25%-os esélyt, ha a nő termékenysége tökéletes, és a férfi spermiumszáma is 200 millió/ml körül alakul. Ez a szám azonban egyre ritkább, és bizony a kor is erősen beleszól az alakulásába. 

Esélyek 

A megtermékenyítés esélye a nők esetében – ha tökéletesen működik a szaporító szervrendszer – nagyjából 25% az ovuláció csúcsán. Ehhez jön a férfi termékenysége, mely jelentősen befolyásolja ezt a számot. Ahogyan említettük, napjainkban a spermium mennyisége a férfiaknál jelentősen csökkent, sőt, folyamatosan esik. Míg 20-30 évvel ezelőtt a termékenységi határ, vagyis amíg a szakemberek nem nyilvánították meddőnek a férfit – 50 millió/ml körüli szám volt, napjainkra ez 20 millió/ml-re módosult. Ez drasztikus csökkenés, és sajnos ez még csak a mennyiséget mutatja meg, a minőségről egy árva szót sem ejt. 

A kor előrehaladtával a férfiak szervezete is egyre több külső tényezővel kénytelen szembenézni. A stressz, a súlyfelesleg, a helytelen étkezés vagy a mozgásszegény életmód csupán a jéghegy csúcsa, számtalan ponton kénytelen a test felvenni a harcot a romboló tényezők ellen, amihez bizony tápanyagokat használ el, nagy mennyiségben. És most jön az elszomorító adat: az utóbbi 50 évben az élelmiszerek beltartalma, vagyis a tápanyagtartalma közel 50%-kal csökkent, aminek következtében a világ negyede – és főleg a fejlett társadalmak polgárai – tápanyaghiányos állapottal küzdenek. Ennek következtében betegségek is kialakulnak, de először a test az olyan funkciók működését fogja vissza, mint a szaporodás, mely nem létfontosságú – mondja Ratkó Tünde. 

Mit tehetünk? 

A megtermékenyítés még így is sikeres lehet, hiszen látjuk, hogy sok párnak ez nem okoz gondot. A férfiak esélyei azonban a korral jelentősen csökkennek. Sajnos, ha a mennyiségi adatok még rendben is vannak, a spermiumok minősége – éppen a tápanyaghiány miatt – romlik, így pedig megnő a genetikai betegségek, a koraszülés és a vetélés kockázata is. 

A megoldás a tápanyagpótlás, amire ma már rengeteg táplálékkiegészítőt kínálnak a patikák is, de csak kevés az, mely valódi eredményt hoz. Ehhez mindenképpen komplex készítménynek kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, illetve szerves kötésű anyagokat kell tartalmaznia. Ezek praktikusan –citrát és –glükonát kötési formákat takarnak, amikkel az anyag hasznosulása akár 80%-kal is javulhat! 

Fiatalabbal több az esély? 

Ezt így nem lehet kijelenteni. Az esély növekedése a normál termékenységben keresendő, mind a nők, mind a férfiak oldaláról. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, a mozgás és persze a tápanyagok megfelelő pótlása. Egy aktív 40-es, egészségesen étkező férfi családalapítási esélyei – ha betegség nem nehezíti a helyzetet – nem rosszabbak, mint egy a 20-as évei közepén járó, de súlyproblémákkal küzdő, mozgásszegény életmódot folytató, gyorsétel kedvelő fiatalabb férfié. 

 

Scheftsik TamásA kor jól áll a férfiaknak, de családalapítás szempontjából problémás lehet