Hírek

A fájdalmas menzeszen is segíthet a tápanyagpótlás

A menstruáció megléte, illetve rendszeres volta alapfeltétele a női termékenység meglétének. Ennek ellenére még mindig rengeteg tévhit kering azzal kapcsolatban, mi is számít rendszeres menzesznek, hány napos egy ciklus, és mit lehet tenni a menstruációs zavarok ellen. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Időtényező 

Nagyon sokan szeretnék azt, ha valaki pontosan meghatározná, hogy hány napra is kell érkeznie a menzesznek. Erre azonban a leghalványabb remény sincsen. A menzesz, bár normál esetben rendszeres, egy igen táv időintervallumban érkezhet. Ez pedig egyénenként változik, vagyis a legjobb, ha azt figyeljük, egy – egy embernél mi is a megszokott. 

De azért viszonyítás miatt természetesen van egy sáv, ahol normálisnak tekintjük a menstruáció jelentkezését. Ez azt jelenti, hogy 21 és 35 nap közti ciklus tökéletesen normális, sőt, az is belefér, ha a rendszeres ciklus ebben a sávban néha elcsúszik. Ha azonban 21 napnál rendszeresen hamarabb, vagy 35 napnál rendszeresen később jelentkezik, illetve bár a sávon belül mozog, mégis nagyon rendszertelen a menzesz, akkor valamilyen gond állhat a háttérben. 

Rendszerezés 

A legjobb az lenne, ha óramű pontossággal érkezne a vérzés, amire azonban kevés az esély. Ha azonban nagyon rendszertelen a ciklus, akkor mindenképpen érdemes szakorvos segítségét kérni. Ám számolni kell azzal, hogy sok külső tényező zavarhatja össze a menzeszt. Ezek közt előkelő helyen van a stressz, az erőteljes fizikai aktivitás, az életmódbeli és táplálkozási gondok, illetve maga az egészségtelen táplálkozás is. 

Ha megnézzük a fenti listát, akkor a betegségeket leszámítva tulajdonképpen a rendszertelen ciklus mögött a tápanyaghiány áll. Vagy túl sokat használ el a szervezet a különböző káros hatások kivédésére, vagy nem kap eleget, esetleg mindkettő. Ezért elsősorban a táplálkozási szokások, illetve az élelmiszerek jelentősen csökkenő beltartalma tehető felelőssé. 

A rendszertelen ciklus sajnos könnyen jelenthet meddőséget is, de a tápanyagok pótlása ma már könnyen megoldható. Ebben jelent nagy segítséget a szakemberek többsége által is javasolt vitaminpótlás, melyre a várandósvitamin jelent jó alternatívát. Persze csak akkor, ha a megfelelő anyagokat tartalmazza komplex formában, illetve szerves kötéssel (-citrát, –glükonát). Így ugyanis elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is jobb legyen, ellenkező esetben sajnos inkább csak drága vizelet lesz az eredmény, semmit valós segítség. 

Abban az esetben is a vitaminkészítmény jelenthet megoldást, ha a cél nem a várandósság, csupán a menzesz rendszerezése. Ebben az esetben is ugyan azok a feltételek kell, hogy teljesüljenek a készítmény esetében. 

Rendszeres, de nem igazi 

Fontos kiemelni, hogy létezik a rendszeres “menzesz”, mely azonban semmi esetre sem jelenti azt, hogy valóban minden rendben. Ez a fogamzásgátlókkal beállított vérzésre igaz, hiszen ebben az esetben nem igazi ciklusról van szó, sokkal inkább egy megvonásos vérzésről, mely leegyszerűsítve azért következik be, mert a test nem kapja a hormonadagját, melyet a tabletta tartalmaz, és azért marad abba, mert a hormonok újra adagolásra kerülnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tabletta nélkül is minden rendben lenne, sőt, a fogamzásgátlók sok esetben elfedik azokat a gondokat, melyek végül meddőséghez vezetnek – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hunak 

Betegség? 

Leírni is sok lenne azt a számtalan betegséget és eltérést, melyek okozhatnak menstruációs zavarokat. Hiszen ide sorolható a túl hamar, vagy túl sokára érkező vérzés, a túl kevés vagy éppen túl sok ürülő vér, az erős görcsök, vagy a vérzés idejének elhúzódása. Éppen ezért, ha úgy érzi, nem megfelelő a menzesze, akkor amellett, hogy odafigyel a tápanyagbevitelre, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát is. 

 

Scheftsik TamásA fájdalmas menzeszen is segíthet a tápanyagpótlás