Hírek

A D-vitamin is segít a PCOS kezelésében!

Napjainkban a családtervezés központi téma. Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy hogyan kerüljük el a nem kívánt terhességet, hogy a baba érkezését pontos időhöz tudjuk kötni. Azonban arra a gondra, ha mi szeretnénk, de a baba nem jön, már nem ilyen egyszerű a megoldás. Sok olyan betegséggel kell szembe néznünk, melyek gátolják a fogantatást, ám szerencsére a legtöbb ellen igen jó eredménnyel lehet védekezni, ha tudjuk mivel is állunk szemben.

Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a PCOS kezeléséről beszélt, és arról, hogy a beteg maga mit tehet a gyógyulásáért.

Mi az a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma egy hormoneltolódás következtében kialakuló betegség. Lényegében arról van szó, hogy a petefészkekben a petesejtek érése végbemegy, ám a tüszőrepedés nem következik be. Ennek hatására a megérett sejt nem tudja megkezdeni útját, hanem a petefészekben „ragad”. A tüszőrepedés elmaradása miatt a megérett petesejt idővel cisztává alakul, ráadásul így tovább rontja a teherbeesés valószínűségét. Amíg egyetlen, esetleg egy – két cisztáról beszélünk, addig sokszor észre sem vesszük a gondot, ám a folyamat sok cisztát eredményez. Ez pedig további hormoneltolódásokat okoz, melynek során az androgének, vagyis a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nő szervezetében. Ez okozza a PCOS jónéhány tünetét is, köztük a fokozott szőrnövekedést, mely az arcot, és a mellkast is érinti, a hajhullást, a hasi hízást és a zsíros, pattanásos, sokszor aknes bőrt. Ezen felül a betegségre utaló jel a kimaradozó, rendszertelen, vagy teljesen elmaradó menstruáció is.

A legfrissebb kutatások rámutattak arra, hogy a PCOS kialakulásában, így a későbbiek folyamán a kezelésében is nagy szerep jut a D-vitaminnak. Ez az anyag ugyanis erősen hatással van a kalcium anyagcserére, ezen keresztül pedig egy sor folyamatra az emberi testben.

Megfelelő életmóddal kezelhető?

Sokan érzik úgy, hogy az internetet böngészve, maguk is meg tudják oldani az ilyen betegségeket. Ez azonban sajnos a legtöbb esetben nincs így. Bár tény, hogy az életmódváltás, vagyis a rendszeres mozgás, és az egészséges táplálkozás sokat képes javítani az állapoton, önmagában nem elég. Dr. Angyal Géza elmondta, hogy a gyógyszeres kezelés sokszor elhagyhatatlan, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni a betegséggel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi magunk nem tehetünk semmit.

A megfelelő életmód, és a kiegyensúlyozott táplálkozás lehetővé teszi a szervezet számára, hogy elkerülje a hiányállapotok kialakulását, melyek betegségeket okozhatnak, vagy, mint a PCOS esetében is, fokozhatják azok mértékét. A legjobb hatás elérése érdekében azonban sokszor az életmód nem elég, ez pedig fokozottan igaz akkor, ha olyan, a szervezet számára kihívást jelentő lépés előtt állunk, mint a várandósság. A babavárás 3X3 hónapja ugyanis fokozott tápanyagigénnyel jár, de már a terhesség kialakulásához is szükség van a raktárak feltöltésére. Ennek egyik eszköze a várandós vitaminok szedése, melyet ma már egyre több szakember is javasol.

Várandós vitaminnal a betegség ellen?

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a várandós vitaminnal nem a betegségeket előzzük meg. a szedésük a tápanyagellátottságon javít minden trimeszterben, ami jobb közérzetet és biztonságosabb babavárást eredményez. Emellett természetesen a kezelőorvos rendszeres látogatása is elengedhetetlen, hiszen ebben az időszakban a legfontosabb az önmagunkról, és a babánkról való gondoskodás.

rtk_dmnA D-vitamin is segít a PCOS kezelésében!