Hírek

A zajszennyezés nagyobb mumus a meddőség szempontjából, mint hinnénk!

A meddőség, illetve a tápanyaghiányos állapotok kapcsán – melyek egyik hatása a meddőség is – igen sokszor kerülnek elő az úgynevezett környezeti hatások. Ezek kapcsán a légszennyezettséggel már sokszor találkoztunk, tudjuk, milyen romboló hatása van a szervezetünkre, sőt, azzal is tisztában vagyunk, hogy ez az első számú romboló tényező. De meglepő módon a második befutó olyasmi, amire nem is számítanánk, nem tulajdonítunk neki jelentőséget, ennek megfelelően nem is védekezünk ellene. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A csend és a zaj 

A nyugalomhoz, a békéhez, alváshoz, regenerálódáshoz kell a csend. Mikor körülöttünk állandó a zaj, zakatol, kattog valami, dübörögnek a gépek, szólnak a szirénák, vagy bömböl a tévé, akkor nem tudunk kikapcsolni, nem tudunk megállni, és pihenni. Ha pedig ezt végig gondoljuk, akkor már érthető miért is a zajszennyezés a második legnagyobb környezeti teher, amivel az embereknek szembe kell néznie. 

A zaj egy dolog, nem foglalkozunk vele sokat, hiszen a zajban is többnyire el lehet aludni, akár füldugóval, akár altatóval, de sokszor nélkülük is sikerül. Azonban a pihentető alvástól így igen messzire kerülünk, ez pedig az egész szervezetünkre nagyon komoly hatást gyakorol. Tény, hogy az alvásmegvonás olyan neurológiai, endokrinológiai és más élettani folyamatokat indít el, melyek szélsőséges esetben halálhoz is vezethetnek. 

A szervezet újraindítása 

Persze nem kell ilyen extrém dolgok felé fordulni, hiszen a tudomány igen rég tisztában van azzal, mekkora a jelentősége a pihentető és elégséges alvásnak. Ezek hiányában ugyanis ugrásszerűen nő a cukorbetegség, a depresszió, a szívproblémák és az elhízás esélye is, egy sor más, igen komoly problémával együtt – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A zajszennyezés azonban nem csak az alváson keresztül hathat. A mindennapokban is kihívás elé állítja a szervezetet, akár jelentős mértékben is növeli annak védekezésre fordított energiáját, pontosabban az erre fordított tápanyagmennyiséget. Egységi bevitt tápanyagból pedig, ha a mérleg nyelve a védekezés felé billen – sok másra már nem jut elegendő, így azok a funkciók sérülhetnek. Ezek jellemzően olyan folyamatok a testben, melyek nem feltétlenül szükségesek az egyén életben maradásához – és itt el is érkeztünk a meddőséghez. 

Meddőség és tápanyagigény 

A zaj közvetlenül természetesen nem okoz családalapítási gondokat, de közvetve nagyon is komoly szerepet játszhat ennek létrejöttében a tápanyagfelhasználás eltolódása révén. Ahhoz ugyanis, hogy a nő teste “hajlandó legyen” vállalni azt a hatalmas kihívást, melyet egy másik élet világra segítése, kihordása, fejlődésének támogatása jelent, mindenképpen megfelelő tápanyagellátottságra van szüksége. Többek közt ezért is olvashatunk mostanában annyit a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozásról és a mozgás szükségességéről. 

Mindezek mellett is nagyon sok esetben jelentkeznek tápanyaghiányos állapotok. Bár a zaj nem, de sok más környezeti hatás az élelmiszerekre is rányomja bélyegét. A tömegtermelés, a vegyszerezés, a légszennyezettség és más tényezők is csökkentik az élelmiszerek beltartalmát.  ennek megfelelően a zöldségek, gyümölcsök, gabonák és sok más, alapvető élelmiszer tápanyagtartalma is jelentősen csökkent az utóbbi 50-60 évben. 

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet egy megfelelő vitaminkészítmény, amennyiben a cél a családalapítás, úgy egy megfelelő várandósvitamin. Hiszen a szervezetet elsőre fel kell készíteni a terhességre, majd azt végig támogatni kell, a szülés után pedig a szoptatási időszakra is biztosítani kell a többlet tápanyagigényt, melyet sajnos kizárólag étkezéssel sokszor már nem tudunk fedezni. Ez az oka annak is, hogy napjainkban a szakemberek döntő többsége már javasolja a várandósvitamin szedését, már a terhesség tervezésétől. 

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen készítmény valóban eredményes lehessen mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy komplex formában tartalmazza a tápanyagokat, valamint szerves kötésben. Előbbi azért fontos, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, míg utóbbi azért, mert a szerves, biológiailag aktív kötések lényegesen jobban képesek hasznosulni. A készítményekben praktikusan -citrát és -glükonát formában jelen lévő anyagok (pl.: cink-citrát; réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésben jelen lévő társaiknál. 

A várandósvitaminok esetében fontos kritérium a terhesség egészének megfelelő kiszolgálása. Az eltérő trimeszterek ugyanis nem azonos tápanyagigénnyel rendelkeznek, azaz egyetlen készítmény nem lesz képes maradéktalanul kiszolgálni a tápanyagigényeket. Ehhez olyan vitamin kell, mely megfelelően tagolt, és így képes figyelembe venni az egyes trimeszterek igényrendszerét is. 

 

Scheftsik TamásA zajszennyezés nagyobb mumus a meddőség szempontjából, mint hinnénk!