Hírek

Aggódni kéne a férfiak nemzőképességének csökkenése miatt?

Mára tény, hogy a férfiak nemzőképessége sajnos egyre csökken. Tanulmányok igazolták ezt a tendenciát, ráadásul nem is csak a fejlett országokban, hanem világszerte. Sőt, mostanra az is világossá vált, hogy a spermiumszám csökkenése egyre gyorsabb ütemű. Adódik tehát a kérdés: aggódnunk kellene az emberiségért? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Az emberiség, vagy csak egy baba… 

Nos, az adatokat nézve a csökkenés, mely minden évben 1%-kal gyorsul, nem éppen bíztató. Ugyanakkor a tudósok megnyugtatnak minket, mert attól még igen messze vagyunk, hogy az emberiség jövőjéért kellene aggódni. A technológia fejlődése, az egyre kifinomultabb mesterséges megtermékenyítési lehetőségek azért a kipusztulásunkat nem teszik valószínűvé. 

Vagyis meg lehet nyugodni, az emberiség rendben lesz. De mi lesz a saját kis családunkkal? Hiszen már most is azzal szembesül minden negyedik pár világszerte, hogy a családalapítás olyan nehézségekbe ütközik, amit sokszor kizárólag orvosi segítséggel képesek áthidalni, ha egyáltalán sikerül. Vagyis az aggodalom jogos. Nem az emberiségért, hanem az egyénért, a saját családért… 

Okok 

A spermiumszám csökkenésére egyértelműen megállapítható okot egyelőre nem találtak a szakemberek. Az azonban már most is biztos, hogy a folyamatban jelentős szerepet játszanak a vegyszerek, a légszennyezettség, az elhízás, az egészségtelen ételek, vagyis azok a bizonyos káros környezeti hatások, és az önmagunk elhanyagolása. Mindkettő ugyan ott okoz károkat: a test “üzemanyagának” megfelelő felhasználását, bevitelét teszi tönkre. 

Az “üzemanyag” a tápanyagok összessége, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és sok más. Ezek megfelelő arányú és mennyiségű bevitelétől függ, hogy testünk normálisan képes-e működni. Ha nem mozgunk rendszeresen, és egészségtelenül étkezünk, akkor a tápanyagok mennyiségével lesznek gondok. Abban az esetben, ha a környezeti hatásokat vizsgáljuk, akkor a hatásukra a szervezet kénytelen több tápanyagot fordítani a védekezésre, így az “üzemanyag” elosztása nem lesz megfelelő, van, ahova már nem jut elég. Ha pedig nincs elég tápanyag, vagy az elosztás billen el, akkor bizony az olyan részegységek sérülnek elsőnek, melyek az egyén életének fenntartásához nem szükségesek – és a termékenység ide tartozik. A spermiumtermelés energia és tápanyagigényes folyamat, de nem feltétlenül szükséges az életben maradáshoz, így a test lemond róla, ha kénytelen dönteni – mondja Ratkó Tünde. 

Segítség 

Az egészséges táplálkozás és a mozgás igen sokat segíthet a dolgon, de akkor vajon miért fordul elő még az egészséges életet élő férfiaknál is a tápanyaghiány, illetve következtében a spermiumszám csökkenése?  

Tisztázni kell, hogy a környezeti hatások nem csak az emberi szervezetre nyomják rá bélyegüket, hanem a növényekre és állatokra is. Következtükben például az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökken, azaz kevesebb lesz bennük a vitamin, az ásványi anyagok, stb. Ennek megfelelően hiába eszünk belőlük kiegyensúlyozottan, mégsem jut elegendő tápanyag a szervezetbe. 

A test támogatására ma már léteznek olyan megoldások is, melyek a tápanyagpótlás szempontjából igen hatékonyak lehetnek. Ilyen megoldás a férfivitamin is, mely – amennyiben valóban hatékony – a spermiumtermelés fokozásában is komoly segítség lehet. Ehhez azonban mindenképpen komplex készítményre van szükség (az egyes anyagok segítik mások hasznosulását), illetve olyanra, mely szerves kötésben tartalmazza a bevitt anyagokat (a praktikusan -citrát és -glükonát kötéssel rendelkező anyagok hasznosulása a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb). 

Időtényező 

Ki kell emelni, hogy a test tápanyagellátásának helyreállítása még a fokozott odafigyeléssel és a támogatással együtt is időigényes folyamat, főleg, ha a spermiumtermelést nézzük. Ez ugyanis egy ciklikus, 74 napos időszak, melybe a tápanyagokkal csak a kezdeteken lehet “beleszólni”. Hogy mikor kezdődik a ciklus, az azonban teljesen egyéni, megállapítani nem lehet. Vagyis a tápanyagpótlásnak minimum 3 hónapig tartósan jelen kell lennie ahhoz, hogy mutatkozhasson eredmény – ha betegség vagy genetikai hiba nincs a háttérben. 

 

 

 

Scheftsik TamásAggódni kéne a férfiak nemzőképességének csökkenése miatt?