Élelmiszereink okozzák a tápanyahiányos állapotokat – ezáltal egy sor betegséget…

Egyre több helyen lehet arról olvasni, hogy az egészségügyi világszervezet is javasolja a tápanyagpótlást, kiváltképpen a kismamák esetében. De ennek mi az oka? Talán nem megfelelően étkezünk? Vagy ekkora bajok vannak az életmódunkkal? Nos, sajnos a helyzet ennél prózaibb, az élelmiszerekben keresendő a hiányállapotok kialakulásának oka. 

A kérdéskörben Ratkó Tünde termékenységi szakember, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakértője van a segítségünkre. 

Itthoni helyzet 

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem vizsgálati adatai alapján már jóideje tudjuk, hogy a hazai élelmiszerek tápanyagtartalma is jelentősen lecsökkent. Az adatok az 1990-es állapotokat mutatják, ezek azóta sajnos csak romlottak, ami elkeserítő, látva, hogy milyen hanyatláson mentek keresztül. 

A tápanyagok csökkenése komoly gond, hiszen ezek a test üzemanyagai, vagyis abban az esetben, ha nem kap belőlük eleget a test, akkor a működése sem lesz kiegyensúlyozott – mondja Ratkó Tünde, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere. Sajnos a szakemberek szerint ma már ahhoz, hogy azt az ellátottságot érjük el, mint 1966-ban, ahhoz bizony 5-ször 10-szer annyit kellene ennünk… 

Az adatok 

A vizsgálat időintervallum 1966 és 1990 közti időszak. Itt többek köszt a búza, az árpa, illetve a kukorica mikroelem és tápanyagtartalmát vizsgálták a szakemberek, illetve a Borsó, a káposzta, a sárgarépa vagy a tej vitamintartalmát. A csökkenés szembeötlő, ami a tömegtermelésnek, illetve az egyre erősebb környezeti hatásoknak köszönhető. 

Mikroelem és tápanyagtartalom: 

1966          1990 

100%         50%       Búza 

100%         37,7%   Árpa 

100%         18,6%   Kukorica 

 

Vitamintartalom 

1966          1990 

100%         46,7%    Borsó 

100%          5%          Káposzta 

100%          60%       Sárgarépa 

100%          5%          Tej 

Hasonlóan nagyfokú romlás figyelhető meg más országokban is. Az USA hasonló területen végzett vizsgálatai 2000-ig nézték át az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenését és ugyan így megállapították a vitamintartalom drasztikus zuhanását is. 

WHO ajánlások 

A World Health Organization vagyis az egészségügyi világszervezet ma már hivatalos ajánlást fogalmaz meg a kismamák számára a mikrotápanyagok pótlására. Azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy bár a terhes vitaminok alapesetben alkalmasak lennének erre a támogatásra, mégsem igaz ez minden esetben. 

Kiemelt jelentőségű, hogy a bevitt tápanyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ez azért fontos, mert a szervezet a bevitt anyagokat még átalakítja ahhoz, hogy valóban képes legyen felhasználni azokat. Az átalakítások idő és energiaigényesek, a szerves kötésű anyagokkal pedig sokkal kevesebb “munka” van, mint a szervetlen kötésű társaikkal – amikből egyébként lényegesen több van a piacon. 

A szerves kötések (-citrátok, -glükonátok) mellett fontos az is, hogy komplex készítményt válasszunk, mivel így a pótlás hatékonyabb lehet. Egyrészt nem tudhatjuk pontosan melyik tápanyagokból van hiány a szervezetben, másrészt pedig az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. 

A várandósság szempontjából még egy dolgot mindenképpen tartsuk szem előtt. A terhesség három eltérő trimeszterre tagolódik. Ezeknek a fejlődési szakaszoknak más és más a tápanyagigénye is, ezt pedig a terhes vitaminnak figyelembe kell vennie!