Várandósan minden kismama a lehetÅ‘ legnagyobb védelmet igyekszik biztosÃtani a babájának. Kerüli a koffeint, az alkoholt, igyekszik tudatosan étkezni és persze rendszeresen mozogni. Azonban mindez nem könnyű, fÅ‘leg akkor, ha az étkezési lehetÅ‘ségeink még egy komoly mélyütést is kapnak a friss kutatások kapcsán. Â
A témában dr. Angyal Géza szülész-nÅ‘gyógyász van a ratkotunde.hu segÃtségére.Â
Mit is együnk?Â
Az nem kérdés, hogy a kismama igyekszik minden szabályt betartani, amit csak az orvosa felállÃt, de még azokat is, amikkel a weben találkozik. Ennek eredményeképpen sokszor olyan keszekusza információhalmazból kell válogatnia, ami alapból nem könnyű feladat, de ha még a friss kutatási eredményeket is idevesszük, akkor már-már lehetetlen.Â
Az egyszerűség kedvéért fontos a változatos, egészséges étkezés, és persze az orvos által a kerülendÅ‘nek Ãtélt ételek mellÅ‘zése. Most azonban már azt is tudjuk, hogy az egészséges étkezés messze nem olyan egyszerű. Cold Spring Harbor Laboratory kutatói tanulmányukban lényegében bebizonyÃtották, hogy nem létezik veszélytelen mennyiségű növényvédÅ‘ szer. Az anyagok ugyanis a szervezetben felhalmozódnak, amit nagyon jól mutat az a tény, hogy az utóbbi években a gyomirtószer-maradványok elÅ‘fordulása és mennyisége is jelentÅ‘sen növekedett a várandós nÅ‘k szervezetében is – természetesen a rovarÃrtó szerek is nagyon hasonló eredményt mutatnak.Â
Ez mit jelent?Â
Hogy milyen következményei lehetnek a vegyszerek maradványainak? Nagyon sokrétű és egyénenként változó. Nem minden ember érzékenysége ugyan olyan – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak, de ezeknek a szereknek a maradványai mindenképpen okoznak rombolást a szervezetben, és hatással lehetnek a magzat fejlÅ‘désére is.Â
A megoldásra két út mutatkozik: vagy megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat és áttérünk a bio táplálkozásra – mellyel ugyan kikerülni nem lehet a vegyszerek, de a mennyiségük jelentÅ‘sen csökkenthetÅ‘ -, vagy megfelelÅ‘en támogatjuk a szervezetet abban, hogy a romboló hatások ellen képes legyen felvenni a küzdelmet.Â
Két út, egy megoldásÂ
AlapvetÅ‘en a bio étkezés még nem elég, hiszen a vegyszerek nem csak a növényekben érhetÅ‘ek tetten, a vizekben, sokszor a levegÅ‘ben is találkozhatunk velük. Ráadásul bár azt gondolnánk, hogy a városi emberek kevésbé vannak kitéve ennek a hatásnak, ez nem igaz, sÅ‘t, jobban érinti Å‘ket, mint a vidéken élÅ‘ket. A megoldás, vagyis inkább a hatások mérséklése tehát egy összetett feladat, hiszen nem csak az étkezési szokások megváltoztatásával jár, hanem más lépéseket is indokol.Â
Már a szakemberek zöme javasol várandósvitamint a kismamáknak, ami nem is véletlen, hiszen megfelelÅ‘ tápanyagpótlás nélkül mára a normál tápanyagbevitel sokszor már megoldhatatlan. Azonban a készÃtmények nem egyformák, és nagyon eltérÅ‘ a hatásfokuk is! A tápanyagok beépülésének fokozására érdemes komplex, sok összetevÅ‘s készÃtményt alkalmazni, mely a lehetÅ‘ legtöbb anyagot szerves kötési formában (praktikusan -citár és -glükonát kötések) tartalmazza. Ezzel a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet!Â
Emellett mindenképpen tartsuk szem elÅ‘tt, hogy a várandósság három eltérÅ‘ tápanyagigényű fejlÅ‘dési szakaszra, három trimeszterre oszlik. A trimeszterek igényeinek kiszolgálására megfelelÅ‘en tagolt készÃtmény képes a leginkább, tehát lehetÅ‘leg ilyet keressük!Â
Tervezett babaÂ
Az anya szervezetét fel kell készÃteni a várandósságra – ez nem újdonság, azonban talán még nagyobb jelentÅ‘séget kap annak tükrében, amiket fentebb olvashattunk. A megfelelÅ‘en tagolt várandósvitamin ebben is segÃthet, hiszen a felkészülési idÅ‘szak tápanyagigénye azonos az elsÅ‘ trimeszterével, és a szervezet ilyen irányú támogatása jelentÅ‘sen segÃtheti elÅ‘ a fogantatást is.Â
Â