Hírek

Nincs veszélytelen mennyiségű növényvédő szer – kismamák esetében különösen!

Várandósan minden kismama a lehető legnagyobb védelmet igyekszik biztosítani a babájának. Kerüli a koffeint, az alkoholt, igyekszik tudatosan étkezni és persze rendszeresen mozogni. Azonban mindez nem könnyű, főleg akkor, ha az étkezési lehetőségeink még egy komoly mélyütést is kapnak a friss kutatások kapcsán.  

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére. 

Mit is együnk? 

Az nem kérdés, hogy a kismama igyekszik minden szabályt betartani, amit csak az orvosa felállít, de még azokat is, amikkel a weben találkozik. Ennek eredményeképpen sokszor olyan keszekusza információhalmazból kell válogatnia, ami alapból nem könnyű feladat, de ha még a friss kutatási eredményeket is idevesszük, akkor már-már lehetetlen. 

Az egyszerűség kedvéért fontos a változatos, egészséges étkezés, és persze az orvos által a kerülendőnek ítélt ételek mellőzése. Most azonban már azt is tudjuk, hogy az egészséges étkezés messze nem olyan egyszerű. Cold Spring Harbor Laboratory kutatói tanulmányukban lényegében bebizonyították, hogy nem létezik veszélytelen mennyiségű növényvédő szer. Az anyagok ugyanis a szervezetben felhalmozódnak, amit nagyon jól mutat az a tény, hogy az utóbbi években a gyomirtószer-maradványok előfordulása és mennyisége is jelentősen növekedett a várandós nők szervezetében is – természetesen a rovarírtó szerek is nagyon hasonló eredményt mutatnak. 

Ez mit jelent? 

Hogy milyen következményei lehetnek a vegyszerek maradványainak? Nagyon sokrétű és egyénenként változó. Nem minden ember érzékenysége ugyan olyan – emeli ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak, de ezeknek a szereknek a maradványai mindenképpen okoznak rombolást a szervezetben, és hatással lehetnek a magzat fejlődésére is. 

A megoldásra két út mutatkozik: vagy megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat és áttérünk a bio táplálkozásra – mellyel ugyan kikerülni nem lehet a vegyszerek, de a mennyiségük jelentősen csökkenthető -, vagy megfelelően támogatjuk a szervezetet abban, hogy a romboló hatások ellen képes legyen felvenni a küzdelmet. 

Két út, egy megoldás 

Alapvetően a bio étkezés még nem elég, hiszen a vegyszerek nem csak a növényekben érhetőek tetten, a vizekben, sokszor a levegőben is találkozhatunk velük. Ráadásul bár azt gondolnánk, hogy a városi emberek kevésbé vannak kitéve ennek a hatásnak, ez nem igaz, sőt, jobban érinti őket, mint a vidéken élőket. A megoldás, vagyis inkább a hatások mérséklése tehát egy összetett feladat, hiszen nem csak az étkezési szokások megváltoztatásával jár, hanem más lépéseket is indokol. 

Már a szakemberek zöme javasol várandósvitamint a kismamáknak, ami nem is véletlen, hiszen megfelelő tápanyagpótlás nélkül mára a normál tápanyagbevitel sokszor már megoldhatatlan. Azonban a készítmények nem egyformák, és nagyon eltérő a hatásfokuk is! A tápanyagok beépülésének fokozására érdemes komplex, sok összetevős készítményt alkalmazni, mely a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában (praktikusan -citár és -glükonát kötések) tartalmazza. Ezzel a hasznosulás akár 80%-kal is jobb lehet! 

Emellett mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a várandósság három eltérő tápanyagigényű fejlődési szakaszra, három trimeszterre oszlik. A trimeszterek igényeinek kiszolgálására megfelelően tagolt készítmény képes a leginkább, tehát lehetőleg ilyet keressük! 

Tervezett baba 

Az anya szervezetét fel kell készíteni a várandósságra – ez nem újdonság, azonban talán még nagyobb jelentőséget kap annak tükrében, amiket fentebb olvashattunk. A megfelelően tagolt várandósvitamin ebben is segíthet, hiszen a felkészülési időszak tápanyagigénye azonos az első trimeszterével, és a szervezet ilyen irányú támogatása jelentősen segítheti elő a fogantatást is. 

 

 

Scheftsik TamásNincs veszélytelen mennyiségű növényvédő szer – kismamák esetében különösen!

Related Posts