Hírek

A tejsavó meddőséget okoz a férfiaknál? 

A sport az utóbbi években jelentősen felértékelődött a férfiak körében is, ami az edzőtermek látogatottságán is meglátszik. Az edzéshez használt termékekkel azonban, bár hasonlóan nagy érdeklődés övezi őket, nagyon sok tévhit kering. Többek közt tartja magát az az elképzelés is, hogy a tejsavó meddőséget okozhat a férfiaknál. De ebből vajon mi igaz? 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Tejsavó 

Alapvetően egy igen tiszta forrása a fehérjéknek és aminosavaknak. Önmagában tekintve akár mindenki fogyaszthatná, hiszen az egészségre kifejezetten jó hatást gyakorol. Hogy akkor mi lehet az oka annak, hogy több helyen is találkozhatunk az elképzeléssel, hogy károsan befolyásolja a férfiak termékenységét? 

  • Egyrészt, mert edzéshez használt “kiegészítő” termék, így nagyon sokan egyből a szteroidokkal azonosítják. 
  • A tejsavó fehérje szedése csökkenti a kalcium szintjét a szervezetben, mely erősen kapcsolódik a D-vitamin hasznosulásához, illetve más tápanyagok hasznosulásába is beleszól. Ezek már lényegesebb tényezők, hiszen a tápanyagok jelentősen befolyásolják a szervezet működését, így természetesen a termékenységet is. 
  • Azzal sem nagyon lehet vitatkozni, hogy a tejsavó fehérje rendszeres fogyasztása hosszabb távon árthat a májnak és a vesének. 

Mindezzel együtt azonban az is igaz, hogy a tejsavó fehérje a sportolásnál kifejezetten hasznos tud lenni, a lényeg a mértékletesség, illetve az esetleges nem kívánt hatások kompenzálása – mondja Ratkó Tünde. Az elvont tápanyagok pótlása egy igazán jól hasznosuló férfivitaminnal megoldható- de ehhez fontos, hogy a készítményben az anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ezzel ugyanis a felszívódás akár 80%-kal is javul, vagyis a -citrátok és -glükonátok jelentősen képesek javítani a tápanyagellátottságot is. 

Szójafehérje 

A szója igen sok helyen alkalmazott alapanyag, hiszen képes a vegán fogyasztók számára is elérhetővé tenni olyan termékeket, amik vevőköréből ők bizony kiszorulnának. A szója azonban problémás lehet a férfiak körében, hiszen természetes fitoösztrogéneket tartalmaz. 

Ezeket az anyagokat a szervezet ösztrogénnek ismeri fel, fogyasztásuk pedig hosszabb távon elősegítheti különböző betegségek, többek közt az ösztrogéndominancia kialakulását is. Ezzel pedig a termékenységbe is képes beleszólni, azaz a fehérjeporok esetében a szójafehérje ebből a szempontból problémás lehet!

Scheftsik TamásA tejsavó meddőséget okoz a férfiaknál? 

Related Posts