Hírek

A terhesség egyet jelent a hüvelyfertőzésekkel is? 

A terhesség során a hüvely egészsége kiemelten fontos, hiszen, ha gond adódik, az bizony a magzatra is hatással lehet. Az a bizonyos “gond” pedig gyakoribb, mint hinnénk, hiszen már maga a terhesség ténye is hajlamosít a hüvelyfertőzések megjelenésére. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Ha terhesség, akkor hüvelyfertőzés? 

A terhesség sajnos elősegíti, pontosabban megnöveli a hüvelyfertőzés kialakulásának esélyét. Ennek több oka is van, köztük az első mindjárt az, hogy a kismama immunrendszere ilyenkor egy kissé visszafogottabban kénytelen üzemelni. A benne fejlődő élet ugyanis genetikailag csak félig azonos vele, vagyis az immunrendszer teljes kapacitáson üzemelve igyekezne megszabadulni a nem “testazonos” részektől. 

A terhesség hormonális változásokat hoz magával, ennek köszönhetőek a reggeli rosszullétek, vagy éppen a tejelválasztás beindulása, de ennek következtében a hüvely ph-ja is megváltozik. A hüvelyben egészséges mértékben jelen lévő mikroorganizmusok aránya ilyenkor felborulhat, mely bizony fertőzések kialakulásához is vezethet. A leggyakrabban bakteriális vaginosis jelentkezik, de más bakteriális vagy gombás fertőzések is kialakulhatnak. 

A terhesség előrehaladtával a medence kitágul, mely a hüvely helyzetére is hatással van – ez is hozzáad a fertőzésekre való fogékonysághoz, főleg a kívülről érkező fertőzések esetében, melyekről szintén nem szabad megfeledkezni. 

Azzal is számolni kell, hogy a terhesség során megnövekszik a tápanyagigény, melyet fedezni a napjaikra jellemző alacsony beltartalmú ételekből nem könnyű. Ez pedig azt eredményezi, hogy megfelelő tápanyagellátottság híján a test funkciói is sérülhetnek – igy az immunműködés, a hormonrendszer működése és még sok más is. 

Mit lehet tenni? 

Szerencsére itt sem csak egyetlen védelmi lehetőség áll a rendelkezésünkre. Mindenképpen érdemes a minimálisra csökkenteni a külső kórokozók bejutásának lehetőségét. Ebbe beletartozik a tanga kerülése, valamint a pamut alsónemű és a jól szellőző alsó ruházat használata is. A kismama lehetőleg fürdőruhában ne üljön le semmilyen felületre, egy törölközőt tegyen maga alá, a vizes fürdőruhát pedig cserélje szárazra – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.. 

Nagyon fontos a tápanyagpótlás, azon belül is az olyan anyagok pótlása, melyek hozzájárulnak a hüvely egészségének megőrzéséhez is. Ki lehet emelni a cink és a réz hatását, mely anyagok a testben antivirális, antibakteriális és fungicid, azaz gombaellenes hatásokkal rendelkeznek. A pótlásukban a várandósvitamin lehet nagy segítségünkre, de itt is fontos, hogy a bevitt anyagok szerves formában legyenek jelen – ez a cink esetében cink-citrát, a réz esetében réz-glükonát formát jelent. A -citrátok és -glükonátok ugyanis akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a szervezetlen társaiknál. 

Ha mégis jelentkezik 

Amennyiben a fertőzés az elővigyázatosság ellenére is jelentkezik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A hüvelyfertőzés igen gyakori, a nők életük során legalább egyszer szinte biztosan találkoznak vele, kezelését pedig többnyire megoldják otthon. A terhesség során azonban ez nem ilyen egyszerű. 

A hüvely problémái sajnos felszállóvá is válhatnak, azaz érinthetik a méhet és a magzatot is. Ez vetélés, vagy a későbbiek során koraszülés veszélyét hordozza magában.  

Fontos kiemelni, hogy hüvelyfertőzés nem csak a terhesség kezdeti szakaszában jelentkezhet. A második vagy a harmadik trimeszter is veszélyeztetett lehet ebből a szempontból, azaz az elővigyázatosság és a tápanyagpótlás folyamatosan javasolt! Ez utóbbi esetében azonban arra figyelni kell, hogy az egyes trimeszterek tápanyagigényei nem azonosak, vagyis a tápanyagpótlást megfelelően tagolt formában kell végezni. 

Scheftsik TamásA terhesség egyet jelent a hüvelyfertőzésekkel is? 

Related Posts