Hírek

Túlsúly és minőségi alultápláltság – kéz a kézben járnak. 

A túlsúly veszélyes, az ideális testsúlyt elérni azonban nem éppen egyszerű feladat – ráadásul a hazai lakosság körében nagyon magas, 60%-ot is meghaladó a jelenléte. A fogyás elérésében a diéták gyors eredménnyel, jelentős súlyvesztéssel is kecsegtetnek, de ez nagyon sok esetben vezet komoly tápanyaghiányokhoz, úgynevezett minőségi alultápláltsághoz. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre! 

A túlsúly és a test 

Tanultuk az iskolában, hogy a túlsúly, vagy az elhízottság bizony komolyan megterheli a testet. Azt azonban kevesebb helyen mondják el, hogy a zsírtöbblet endokrin szervként működik, ösztrogénazonos anyagot termel, ami sajnos még a nőknél is komoly gondokat okoz, de a férfiak esetében egy enzim is létrejön, mely a tesztoszteron egy részéből szintén ösztrogént hoz létre. Ez a hormon ugyan a férfiak szervezetében is kiemelten fontos szerepet tölt be, de túlzott jelenléte beleszól a test egészének működésébe, így pedig az izomépítésbe, az egészség megőrzésébe vagy a termékenységbe is. 

Diéta? 

A túlsúlyt leadni nem könnyű, kitartó munka és idő kell hozza. Illetve van a másik út, ami gyors, hiszen csak egy ügyes diéta kell hozzá. Például elhagyni a glutént, vagy a szénhidrátot, vagy valamilyen más szélsőséges megoldás. Az eredmény gyors, ellenben az ára nagyon magas. Egyrészt a nem megfelelően kivitelezett diéta sok esetben jár hízással, másrészt még ha ez nem is jelentkezik, az úgynevezett minőségi alultápláltság igen. 

A táplálkozás lényege a kalóriák, a szénhidrátok, a tápanyagbevitel. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a test üzemanyagai, minden étkezés célja, hogy ezeket bejuttassuk a szervezetbe. A nem megfelelően megválasztott, szélsőséges vagy túlságosan is gyors eredményt kínáló diéták pedig egyes anyagokat minimalizálnak, vagy kihagynak az étkezésből, amiből bizony baj lesz. 

Tápanyagok és pótlásuk 

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen tápanyagokat, milyen minőségű anyagokat és milyen mennyiségben viszünk be a szervezetbe – mondja Ratkó Tünde. A folsav, az A-vitamin, a jód, a kalcium, magnézium, cink, illetve sok más anyag is szükséges a működésünkhöz, de hiányukban a szervezet nem áll le – ahhoz nagyon erős hiányállapotnak kellene kialakulni, melynek már határozott jelei vannak -, de a működése sérül. A test elsődlegesen azokra a funkciókra összpontosít, mely az egyén életben maradásához kellenek, a többi másodlagossá válik a tápanyaghiányos állapotokban, azaz akkor szán rá “üzemanyagot” a test, ha marad. Ilyen másodlagos funkció az izomépítés, a haj és a bőr megfelelő állapota, de ide tartozik a termékenység is. 

A diéta megválasztása tehát kiemelten fontos, de azzal is számolni kell, hogy az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi 40-50 évben – ez a csökkenés sokszor az 50%-ot is meghaladja! Azaz ugyanannyi étellel sokkal kevesebb tápanyag jut a szervezetünkbe. A tápanyagellátottság kiegyensúlyozásában egy jó férfivitamin segíthet, ami a sportteljesítményt ugyanúgy fokozza, mint a termékenységet. Az elvárás a készítmény irányába a komplexitás, illetve a szerves, biológiailag aktív anyagok használata. A praktikusan -citrát és -glükonát kötésben jelen lévő anyagok (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis a bevitt anyag ennyivel jobb arányban képes beépülni a szervezetbe. Ez hatékonyabb támogatást, gyorsabb eredményeket jelent. 

Scheftsik TamásTúlsúly és minőségi alultápláltság – kéz a kézben járnak. 

Related Posts