Hírek

Van olyan, hogy egy férfi nem érez nemi vágyat? Igen, és gyakoribb, mint hinnénk! 

A férfiakat érintő szexuális zavarok közt sokszor találkozhatunk a merevedési gondokkal, vagy az ejakulációt, annak korai vagy túl késői bekövetkezését érintő problémákkal. Azonban lényegesen kevesebb szó esik arról a diszfunkcióról, mely a szexuális vágy elillanásával jár. Holott ez a probléma gyakoribb, mint az elsőre gondolnánk! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre 

Hypoaktív szexuális zavar 

A szexuális, illetve erotikus gondolatok vagy fantáziák és a szexuális tevékenység iránti vágy tartós, vagy visszatérő csökkenése esetleg teljes hiánya – ez a hypoaktív szexuális zavar Azt hihetnénk, hogy egy férfi esetében a szexuális fantáziák hiánya szinte elképzelhetetlen, ha pedig mégis jelen van az csak igen kis mértékben érintheti az erősebbik nemet. 

Nos, a férfiak mintegy 14-18%-át érinti ez a gond, de nagyon sok esetben nem kerül feltárásra. Ennek oka, hogy a férfi szégyelli, hogy aktuális partnere nem vált ki belőle szexuális vágyat, titkolja, hogy ilyen jellegű problémákkal küszködik. Ez persze a párkapcsolatra sem gyakorol jó hatást, hiszen a nő sem érzi magát kívánatosnak, ha férje, partnere nem kezdeményez intim együttlétet. 

Okai 

Ennek a problémának nagyon széles skálán mozognak a kiváltó okai. Ezek közt szerepelhetnek az önértékelési zavarok, az elnyomó, uralkodó partner, egyéb szociális ingerek, de még a szexuális nevelés, az azzal érkező tabuk is. Természetesen vannak fizikai okai is a jelenségnek. 

A pajzsmirigy zavarok, gyulladásos folyamatok, cukorbetegség, illetve a tesztoszteron termelésének zavarai is kiválthatják ezt a kifejezetten kellemetlen, komoly depressziót is okozó problémát. A depresszión túl a hypoaktív szexuális zavar sokszor jár együtt más szexuális zavarokkal is, valamint indikátora lehet a mentális zavaroknak, viselkedészavaroknak depressziónak és például az örömképtelenségnek. 

Mit tehetünk ellene? 

Először is foglalkozni kell az ilyen jellegű panaszokkal, hiszen nagyon sok esetben a férfiak magukba fojtják, ha hasonló gondokat tapasztalnak. A segítség pedig összetett, hiszen a partner mellett sokszor szakember bevonására is szükség lehet. Ez pedig nem csak pszichológus, pszichiáter szakembert jelent, hanem más területek orvosaira is szükség lehet. 

Mi magunk is tehetünk az ilyen jellegű gondok ellen, hiszen azok a problémák, melyek okozhatják ezt a zavart, sok esetben a nem megfelelő tápanyagbevitel következményei. A pajzsmirigy panaszok hazánkban népbetegségnek számítanak, hiszen jódhiányos területen élünk, a gyulladásos folyamatok is a mindennapok részei, sőt, még a hormontermelés eltolódásainak okai közt is nagyon gyakran találkozhatunk a hiányállapotokkal – mondja Ratkó Tünde. 

Alapesetben az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás megfelelő tápanyag-ellátottságot eredményezne. Sajnos azonban napjainkra az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a minket érő környezeti hatások rombolása egyre emelkedik. Ennek megfelelően a tápanyagpótláshoz ma már nagyon sok esetben segítséget vesznek igénybe az emberek. 

A férfiak esetében érdemes kifejezetten számukra kialakított készítményt keresni, hiszen tápanyagigényük nem azonos a hölgyekével. Ezen felül a kiválasztott készítmény legyen összetett, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Mindemellett kiemelt jelentőségű a megfelelő kémiai kötések jelenléte! Az anyagokat ugyanis nem elég csak bevinni a szervezetbe, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell. Ennek nagyon jó eszköze, ha eleve szerves kötési formában visszük be az anyagokat a szervezetbe. A legtöbb készítményben jelen lévő szervetlen kötésekkel ellentétben a biológiailag aktív, szerves kötési típusok (a készítményekben jellemzően -citrátok és -glükonátok) hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis hatásaik gyorsabban és erőteljesebben mutatkoznak meg! 

Scheftsik TamásVan olyan, hogy egy férfi nem érez nemi vágyat? Igen, és gyakoribb, mint hinnénk! 

Related Posts