Hírek

A férfiak esetében is jellemző a vashiány- ez pedig sok gondot okoz! 

Amikor a férfiak termékenysége kerül szóba, akkor az első anyag, ami beugrik szinte mindenkinek, az a cink. Ezzel nincs is baj, ám sajnos sokan meg is állnak itt, kizárólag a cink pótlását tartják szem előtt, holott ez sokszor még kevés. A vas az étkezési kultúra átalakulásával egyre előkelőbb helyre érkezik a tápanyaghiányok között, és bizony erősen beleszól a termékenységbe is! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Miért éppen a vas? 

Hogy kerül ennyire előtérbe a vas? Hiszen vannak olyan tápanyagok, melyek időszakosan hiányoznak, pontosabban alacsonyabb szinten vannak jelen a mindennapjainkban. Erre nagyon jó példa a D-vitamin, melynek szintje télen különösen alacsony lehet (igaz, a magyar lakosság zöme egész évben D-vitamin hiányban szenved). 

A vas az utóbbi idők trendjei miatt kerül egyre jobban előtérbe. A klímakatasztrófa kapcsán nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy kénytelenek leszünk átalakítani az étkezési szokásainkat. Ez a húsfogyasztás drasztikus visszafogásával történik, ami alapvetően nagyon jót tesz a bolygónak, sőt, nekünk is! A lényegesen több rost, zöldség és gyümölcs fogyasztása a szervezetnek is nagyon jó, a tápanyagbevitel szempontjából is előnyös, és igen, vasat is igen nagy mennyiségben vagyunk képesek így bevinni a szervezetbe. A vega és vegán étkezési modellek egyre divatosabbak, jót is tesznek, de akkor miért jelentkezik a vashiány? 

A vas és a hasznosulása 

Amikor egy-egy anyagról beszélünk, tisztázni kell azt is, hogy annak bevitele messze nem jelent egyet a hasznosulásával is – ezt még akkor is szem előtt kell tartani, ha mesterséges formában, vitaminkészítményként szedünk tápanyagokat! A vas esetében pedig különösen kacifántos a rendszer. 

A vas hasznosulásához elengedhetetlenül fontos a C-vitamin – mondja Ratkó Tünde. Ezzel alapvetően nincs is baj, hiszen a jelentős vasforrások, mint a spenót, C-vitaminban is gazdagok. De akkor miért nem képes a vas megfelelően hasznosulni a spenótból? Ennek oka egyszerűen az, hogy az állati fehérjék jelenléte nélkül a vas hasznosulása siralmasan alacsony… 

A vas az állati eredetű táplálékokból lényegesen jobban képes hasznosulni, hiába alapvetően kevesebb vasat tartalmaznak ezek az élelmiszerek. Vagyis a vega és a vegán étkezési szokások mellett nagyon is jellemző a vashiány, ami ellen mindenképpen fel kell lépni! 

Termékenység és vaspótlás 

A vas a sejtosztódás egyik elengedhetetlen kelléke, ez adja a vér színét, teszi lehetővé az oxigén és a szén-dioxid szállítását, valamint elengedhetetlen szerepe van a nukleinsavak és fehérjék szintézisében, az elektrontranszportban vagy éppen a sejt differenciálódásban. Mindezek együttesen szükségesek többek közt a spermatogenezis során is, amikor a test spermiumokat állít elő. Vas hiányában a folyamat sérül, a spermiumok minősége csorbát szenved, amivel viszont drasztikusan megnőhet a vetélés, a koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának lehetősége. 

A vas pótlása megoldható megfelelő vitaminkészítménnyel, de ahogyan arra már korábban is utaltunk, figyelni kell a hasznosulására! Azt tudjuk, hogy az egyes anyagok felszívódásához más anyagokra is szükség van. A vas esetében a C, vagy éppen az E-vitamin kiemelten fontos, de a béta-karotin is segíti a hasznosulását. 

Fontos, hogy a kiválasztott készítmény a komplexitás mellett megfelelő kötési formában tartalmazza a vasat is! A hasznosulás szempontjából a -citrát és -glükonát kötési formák, azaz a szerves, biológiailag aktív kötések hasznosabbak, hiszen ezekkel a felszívódás akár 80%-kal is javulhat! Mindezeken felül a vaspótlást a férfiak esetében érdemes kifejezetten számukra összeállított készítményből megoldani, hiszen az erősebbik nem szervezete más arányban igényli a tápanyagokat, mint a hölgyeké! 

Scheftsik TamásA férfiak esetében is jellemző a vashiány- ez pedig sok gondot okoz! 

Related Posts