Hírek

Minden, amit az ondóról eddig nem mertél megkérdezni 

Ha az ondó kerül szóba, a legtöbb férfi vagy szégyenlősen témát vált, vagy épp ellenkezőleg, viccet csinál a kérdéskörből. Alapvetően ezzel nem is lenne baj – hiszen intim témáról van szó -, ha az ondóról eleget tudnánk. Ez azonban messze nem így van, ezért mindenképpen érdemes néhány alapvető információt tisztázni, hiszen az ondó színének, állagának és szagának eltérései bizony gondokra is utalhatnak! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Ondó, sperma, spermium 

Sokszor és sok helyen olvashatjuk ezt a három kifejezést egymás szinonimájaként alkalmazva, ez azonban hiba. Az ondó és a sperma egy összetett, több mirigy által kiválasztott folyadékösszeget jelöl. Ebben a spermium, pontosabban a spermiumok, vagy hímivarsejtek is jelen vannak, igaz, nem kifejezetten nagy mennyiségben. 

Az ondó mennyisége 2-5 ml között ingadozik – legalábbis alapesetben, de azért ettől kisebb – nagyobb eltérések is teljesen normálisak lehetnek -, és ennek a mennyiségnek csupán 2-5%-át adják a spermiumok! Ebbőul pedig jól látszik, hogy termékenységi következtetéseket levonni a sperma mennyiségéből nemigen lehet. 

Mennyiség és minőség 

Az ondó mennyiségéről volt már szó, a spermiumok arányáról is, azonban ennél fontosabb adat, hogy a spermiumok mennyisége az ondóban normál esetben minimum 20 millió/ml. Az átlagos mennyiség 100 millió/ml – ez azonban sok esetben már nincsen jelen, mivel a férfiak spermiumszáma világszerte tendenciálisan csökken. Ennek kiváltó oka egyelőre ismeretlen, de a romboló környezeti hatásoknak mindenképpen benne van a “keze”. A mennyiségi romlás meddőségi problémákhoz vezethet. 

A spermiumok száma mellett azok minősége is komoly kérdés. A nem jó minőségű spermium – rossz a mozgása, a felépítése, a DNS állománya sérült, stb. – a megtermékenyítés során nagy mértékben növeli a vetélés, a koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét, mert a minőségi gondok nem minden esetben lehetetlenítik el a fogantatást! Fontos, hogy ma már mi magunk is sokat tehetünk a megfelelő mennyiségért és a minőségért, ehhez pedig az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és emellett sok esetben a tápanyagok megfelelő pótlása járul hozzá. Ez utóbbihoz válasszuk kifejezetten férfiak számára kialakított vitamint, melyben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában van jelen (ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, pl.: cink-citrát, vas-glükonát). A szerves kötésben bevitt anyagoknál a hasznosulás akár 80%-kal is jobb, vagyis előbb és jobb eredményt képesek produkálni. 

Szín 

Alapesetben az ondó fehéres – szürkés színű, kissé gél állagú anyag, mely nagyjából 30 perc alatt teljesen folyékonnyá és áttetszővé válik.  

Sárga/zöld – a sárgás árnyalat az ondónál teljesen normális lehet, azonban, ha a színe egyértelműen sárga, az fertőzésre, vagy gyulladásos folyamatokra utal– mondja Ratkó Tünde. A zöld árnyalat is egyértelműen fertőzés, ilyen esetben a nemibeteg gondozó felkeresése indokolt! 

Pirosas/barnás – ez a színvilág az ondóban vér jelenlétére utal. Előfordulhat, hogy az ejakulálás közben egy kisebb ér megpattan, vagyis pánikra nincsen ok. Ha azonban az elszíneződés többször egymás után is jelen van, akkor érdemes szakorvost felkeresni! 

Ki kell emelni, hogy az ondó elszíneződését okozhatják az ételek festékanyagai is. Amennyiben az ondó rendszeresen átlátszó, az utalhat arra, hogy a spermiumok mennyisége elégtelen az ejakulátumban, mivel ez az ondó egyetlen része, melynek színe is van. 

Állag és szag 

Az ondó állaga gélszerű, inkább folyékony, ami természetesen függ attól is, mennyire gyakori az ejakulálás – napi többszöri alkalom esetén a mennyiség is lecsökken, a szín áttetszőbbé válik, az anyag folyékonyabb lesz. Ha azonban az ondó sűrű, akár darabos állagú több alkalommal is, az folyadékhiányt jelez. 

Az ondó szaga alapesetben klóros jellegű, vagyis nem éppen a legkellemesebb, de semmi esetre sem bűzös. Ha azzá válik, az fertőzésre utalhat, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. 

Scheftsik TamásMinden, amit az ondóról eddig nem mertél megkérdezni 

Related Posts