Hírek

A merevedésre és a termékenységre is hatással lehet az energiaital 

Egyre többször és egyre több helyen olvashatjuk, hogy az energiaitalok ördögtől való löttyök, melyek tönkre teszik a szervezetet. Nos, ez azért így erős túlzás, de tény, hogy komoly rombolásra képesek, ha nem tartunk mértéket! Hogy mit áldozunk be? Az erek állapotát – mely akár merevedési gondokat is okozhat – éppúgy, mint a termékenységet! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Energiaital – üdítő, drog, vagy mi is ez pontosan? 

Biztosan nem drog, de biztos, hogy nem is üdítő! Ezt pedig szem előtt kell tartani, ugyanis egy energiaital nem szomjoltásra való, és nem is a long drinkek legjobb alapanyaga. Ez egy élénkítőszer, melynek megvannak a maga előnyei és a hátrányai is – ahogyan szinte mindennek a világon. Előnye a gyors élénkítés, amit többek közt koffeinnel taurinnal, ginzenggel vagy éppen guarana vegyületekkel ér el. Ezeket az italok jellemzően dúsítják vitaminokkal is, de ezek hasznosulása az italból nem éppen jó… 

Miért az energiaital? Valószínűleg mert trendi, mert gyorsan elérhető, nem kell várni míg kihűl, és nincs keserű utóíze, mint a kávénak, valamint gyorsan élénkít a teával ellentétben. A két említett megszokott élénkítőnek azonban sok előnye van az energiaitalokkal szemben, példának okáért természetes antioxidánsokat is tartalmaznak, mely a kérdéses italról nem mondható el. 

Mi a gond? 

Maga az energiaital fogyasztása nem baj – bár addiktív, de ez igaz a kávé esetében is. A gond a mérték megszegése. Egy-egy ilyen ital elfogyasztása nem jelent gondot, de amikor a fogyasztás rendszeressé és nagy mennyiségűvé válik, akkor bizony komoly gondok jelentkezhetnek. Ezek közt szerepelnek a szív és érrendszeri problémák, vagy éppen a termékenységi gondok, hiszen a nagy mennyiségű koffein és más élénkítők is negatívan hatnak a spermiumok minőségére, mely a megtermékenyítést ugyan nem lehetetleníti el, de jelentősen növeli a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét – mondja Ratkó Tünde

Csakhogy ezek a hatások nem közvetlen az ital fogyasztása után jelentkeznek, sokszor csak évekkel később, de akkor már nem tudunk visszamenni az időben és másképpen cselekedni. A merevedési zavarokat, vagy éppen egy megszakadt terhességet – genetikai problémákkal születő gyermeket kockáztatni kicsit sem éri meg! 

Tiltólista? 

Nem feltétlenül, mert bár a koffein alapvetően nem tesz jót a fejlődő szervezetnek, de ha a kávé nem kerül betiltásra 18 év alatt, akkor az energiaitallal szemben sem könnyű fellépni. A cél a tudatosság, ami egy felnőtt esetében már könnyebb, egy fiatalabb férfinél azonban lényegesen nehezebb. Marad a hatások legalább részbeni ellensúlyozása, mert erre van lehetőség! 

A szervezet védi magát a külső, romboló tényezőktől, méghozzá elég hatékonyan. Ehhez azonban szüksége van a “hajtóanyagra”, vagyis a megfelelő tápanyagellátottságra. Ennek hiányában a szervezet védekezési képessége erős csorbát szenved. De a tápanyagok még abban is segíthetnek, hogy bizony, már kialakult problémákat orvosolni lehessen – ilyen a spermiumok minőségi romlása is. 

Tápanyagpótlás 

Ahhoz, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben legyenek jelen a tápanyagok kiegyensúlyozott táplálkozásra és rendszeres mozgásra van szükség. Sajnos azonban sokszor ez sem elég. A környezeti ártalmak – szmog, vegyszerek, hőhullámok, stb. – nem csak ránk, hanem a környezetünkre így élelmiszereinkre is rossz hatással vannak. Ennek köszönhetően az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent azok tápanyagtartalma. A probléma olyan mértékű, hogy mára a WHO is megfogalmazott ajánlást a mikrotápanyagok pótlására. 

A tápanyagpótlás megfelelő eszköze lehet egy jó férfivitamin, mely mindenképpen komplex, azaz sok anyagot tartalmaz és ezek közül a lehető legtöbbet szerves kötési formában. Mindkettő a hasznosulás miatt fontos, mert a tápanyagokat nem elég csak bejuttatni a szervezetbe, fontos azok hasznosulása is. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását, ráadásul a szerves kötések (jellemzően -citrátok és -glükonátok) pedig akár 80%-kal is jobban hasznosulnak! Ezzel pedig jobb és gyorsabb eredmény érhető el a tápanyagpótlás terén is. 

Az energiaitalok mértékletes fogyasztását azonban semmi nem válthatja ki, vagyis hiába támogatjuk a szervezetet jó minőségű tápanyagokkal, a túlzott koffein és más élénkítőszerek okozta bajokat kiküszöbölni nem tudjuk általa sem. 

Scheftsik TamásA merevedésre és a termékenységre is hatással lehet az energiaital 

Related Posts