Hírek

Óvatosan a több vitaminkészítmény egyidejű szedésével – bajt is okozhat

A várandósság során ma már szinte minden kismama szed valamilyen vitaminkészítményt. Sőt, sokan döntenek úgy, hogy egy komplex vitaminkészítmény mellé még valamilyen kiegészítést is szednek, biztos, ami biztos alapon. Ezzel azonban komoly gondok is lehetnek! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Tápanyagpótlás 

Érthető, hogy a kismamák szeretnék a lehető legtöbbet megtenni a babájukért, így ma már szinte mindenki szed várandósvitamint. Ezt a szakemberek zöme is javasolja, illetve mostanra a mikrotápanyagok pótlását a WHO is szükségesnek tartja, mivel azok mennyisége a szervezetben lecsökkent, és az élelmiszerekkel bevinni a szükséges mennyiséget már igencsak nehézkessé vált. 

A pótlás mikéntje jellemzően a várandósvitamin, amiről tudjuk – hiszen rengeteget foglalkoztunk már vele – hogy fontos, hogy szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot, mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb. Ezen felül a komplexitás és a megfelelő, a trimeszterek igényeit kielégítő tagoltság is fontos, hiszen így tudjuk a leginkább támogatni a fogantatást, a baba kihordását, illetve a szoptatást. Bár a fentieknek megfelelő készítmények jellemzően elegendő tápanyagpótlást jelentenek, sokan igyekeznek kissé – vagy akár nagyon – túlteljesíteni, hiszen a vitaminokkal nem lehet mellé nyúlni! Nos, ez nem egészen igaz… 

Túladagolás 

A vízben oldódó vitaminok – mint a C-vitamin, vagy éppen a H-vitamin – túladagolása nem egyszerű, de persze nem is lehetetlen. A zsíroldékony vitaminok és más tápanyagok azonban “egyszerűbben” túladagolhatóak, mivel azokat a szervezet jól képes raktározni. Ennek megfelelően a DEKA betűszóban szereplő vitaminokkal (D-, A-, E-, K-vitamin) és sok más tápanyaggal is óvatosabban kell bánni – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A magnézium, mely a terhesség során kiemelten fontos, túladagolás esetén szájszárazságot, kettőslátást, de akár tüdőödémát vagy szívrohamot is eredményezhet, a cink túladagolva görcsöket és véres hasmenést generálhat. Ugyanígy veszélyes lehet a réz túladagolása, de még a veszélytelennek tűnő vas is túladagolható, melynek következtében magasvérnyomás alakulhat ki. Vagyis a bevitt mennyiségeket mindenképpen érdemes számon tartani, tájékozódni arról, mennyi a napi megengedett plusz bevitel (ez jó esetben fel van tűntetve a vitaminkészítmény dobozán, az összetevőknél). 

Akkor orvos nélkül semmit? 

Ez így nem teljesen igaz. A várandósvitamin önmagában nem okoz gondot, a bajt jellemzően az eredményezi, ha több készítményt igyekszünk egyszerre szedni. Fontos megjegyezni, hogy problémás lehet a vitaminkészítmények más, nem vitaminokkal történő szedése is, különböző okokból (gyengíthetik egymás hatását, egyes gyógynövényekkel vegyítve akár komolyabb gondokat is kiválthatnak). Vagyis a vitaminszedés egy picit sem gond, de egyszerre inkább csak egy készítményt válasszuk. 

Ez – főleg a várandósság alatt – legyen komplex, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel pótolhatjuk a hiányzó anyagokat, még azokat is, amikről nem is tudtuk, hogy hiányállapotokat alakított ki a szervezetben – azok ugyanis sokszor tünetmentesen vannak jelen. Abban az esetben pedig, ha mindenképpen szeretnénk több készítményt is egyszerre szedni, erre van lehetőség, a legtöbb esetben problémát sem okoznak, de mindenképpen konzultálni kell róla a kezelőorvossal! 

 

Scheftsik TamásÓvatosan a több vitaminkészítmény egyidejű szedésével – bajt is okozhat

Related Posts