Hírek

A férfiakat érintő meddőség komoly lelki teher is egyben, ez pedig csak ront a helyzeten!

A férfiak meddőségével kapcsolatosan nagyon sokszor beszéltünk már a kiváltó lehetséges okokról, a tudományos megközelítésről, azonban ritkán kerül szóba, mit is élnek ét a férfiak eközben. Az tudjuk, hogy titkolóznak és sokszor nem akarják elfogadni, hogy velük is lehet gond, de nagyon sok esetben éppen a ló túloldala érvényesül. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A ló túloldala 

Sok férfi elzárkózik a lehetőségtől, hogy ő is lehet meddő, és ezt a környezetük sokszor úgy értelmezi, hogy a nőre tolják a felelősséget. Ez azonban nem minden esetben igaz. Sajnos tény, hogy a férfi meddőség tabusítása évtizedekig jelen volt az élet minden területén, és egy termékenységi problémákkal rendelkező férfi sokszor közel sem kap annyi megértést, mint a nők. 

Amikor egy nővel közli a kezelőorvosa, hogy meddő, akkor jellemzően támogató környezetet igyekszik teremteni, elmondja, hogy ez pontosan mit jelent, merre indulhat el, milyen lehetőségekhez fordulhat. A férfiak termékenységi gondjait azonban sokszor nem így kezelik. Mivel a szűrővizsgálatok sem jellemzőek idehaza, így, amikor a “műszer” problémáiról van szó alapvetően szorongással mennek orvoshoz a férfiak, hiszen nem sűrűn – sokan életükben előszőr – találkoznak andrológussal, urológussal vagy más szakterületi orvossal.  

A diagnózis közlése érzékeny részlet, hiszen ez a férfiúi öntudatban is sokszor megingatja az erősebbik nemet, így a színtelen közlés mély sebeket eredményezhet. Arról nem is beszélve, hogy azon ritka alkalmak egyikével szembesül a férfi, mikor ő lényegül a párja “tartozékává”, hiszen a termékenységi gondok esetében a nő kerül a középpontba. Sok férfi érzi azt is, hogy csendben kell viselnie a helyzetét, hiszen ez az egész a párja számára sokkal rosszabb, neki kell átélni a gyermekáldás elmaradásának havi pillanatait, ne adj’ Isten a vetélések sorozatát. Bár tény, hogy valamilyen szempontból a férfi itt “kívülálló” de messze nem olyan mértékben, amilyennek ilyenkor kezelik. 

Lelki teher, mélyülő gond 

A terméketlenség ténye egy férfi számára is elképesztő lelki terhet jelent – mondja Ratkó Tünde. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy férfit nem érint meg érzelmileg annyira egy családalapítási gond, de ez nem igaz. A teher számukra is nyomasztó, ennek megfelelően pedig, ha nem képesek kiadni magukból, ha nem találnak megértő és elfogadó közegre, a helyzet csak romlani fog.  

A férfi meddőségek többsége jelenleg úgynevezett idiopátiás meddőség, vagyis nem lehet meghatározni az okokat. Ilyen esetben pedig sokszor érzi azt az ember, hogy semmit sem tehet, pedig ez nem igaz. Azon túl, hogy több szakorvosi vonalon is tovább mozoghat, a szervezet támogatásával is igen sokat tehet a meddőség felszámolásáért. Az idiopátiás meddőségek hátterében ugyanis igen sok esetben húzódhat egyszerű tápanyaghiány, mely a környezeti hatások romboló erejének következménye. 

Igenis van mit tenni 

Mivel orvosi képzettséggel a legtöbben nem rendelkezünk, így a saját szervezetünk támogatása révén tehetünk sokat a vágyott családért férfiként is. Mindenekelőtt a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás a fontos, hiszen ezek hozzájárulnak az egészség megszerzéséhez, megtartásához. Sajnos azonban ez sokszor ma már kevés. Az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, illetve a minket érő egyre több környezeti romboló hatás (vegyszerek, légszennyezettség, stressz, stb.) még kiegyensúlyozott étkezés mellett is tápanyaghiányokat hozhatnak létre. Ezek az állapotok jellemzően tünetmentesen vannak jelen, de a rombolásuk tagadhatatlan. A szervezet rangsorol és tápanyaghiány esetén a létfenntartáshoz elengedhetetlen funkciók normál működésére helyezi a hangsúlyt. Az olyan folyamatok, melyek nem közvetlenül szükségesek a létfenntartáshoz – mint a spermatogenezis – háttérbe szorulnak, működésük leromlik, elégtelenné válik. Ez hosszabb távon sajnos komoly gondokat is okozhat, de tüneteket nagyon sokáig nem generál.  

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet a férfivitamin, mely nem csak a spermiumtermelést hozhatja helyre, hanem az általános közérzetet is javíthatja, a teljesítményről nem is beszélve. Fontos tisztázni azonban, hogy a nők és a férfiak tápanyagigénye nem azonos, vagyis válasszunk kifejezetten férfivitamin, melyben a lehető legtöbb anyag van jelen, szerves kötési formában. Utóbbiak a hasznosulás és a legjobb hatás elérése érdekében fontosak. A -citrátok és -glükonátok (a leginkább alkalmazott szerves kötési formák) hasznosulása a szervezetben akár 80%-kal is jobb, vagyis az eredményeket is előbb produkálják. A spermatogenezis, vagyis a spermiumképzés folyamata azonban egy 74 napos ciklikus rendszer, melyben a tápanyagok jelentősége a legelején a legfontosabb, az igazi eredmények eléréséhez minimum három hónapnyi tápanyagpótlásra szükség lehet! 

 

Scheftsik TamásA férfiakat érintő meddőség komoly lelki teher is egyben, ez pedig csak ront a helyzeten!

Related Posts