Hírek

Ügyeljünk a petesejt minőségére, a baba egészsége múlhat rajta! 

A sejtek jó “minősége” alapfeltétele azok normál működésének. A termékenységgel kapcsolatosan leginkább a spermiumoknál kerül elő a minőség kérdése, holott ez a petesejt esetében is fontos. Ráadásul a minőség javítható, de ehhez időre lesz szükség! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A petesejt minősége 

Az ovum, vagy petesejt egy igen érzékeny kis rendszer, melynek minősége a korral romlik. Ez nem meglepő, de azt kevesebben tudják, hogy más tényezők is erősen befolyásolják ezeknek a sejteknek a minőségét. Ide tartoznak a fizikális stressz hatásai (például a túlzott edzés), a mentális hatások, hormonális befolyások és persze nem utolsó sorban a tápanyaghiányos állapotok kiváltotta minőségromlás is. 

A minőségi romlás jelentősen képes csökkenteni a várandósság kialakulásának esélyét, hiszen a petesejt adott esetben ki sem szabadul a petefészekből, vagy ha igen, a beágyazódása válik erősen kétségessé. A minőségi romlás azonban nem feltétlenül lehetetleníti el a teherbe esést, de jelentősen növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét – akárcsak a spermiumok minőségi romlása esetében. 

Ciklikus lehetőségek 

A női ciklust mindenki ismeri, egy nagyjából 28 napos időszak, melynek körülbelül a közepén következik be az ovuláció, ilyenkor van lehetőség a megtermékenyítésre. A petesejt azonban ennél jóval korábban elkezd “felkészülni” az utazására – ez pedig lehetőséget teremt a minőségi javulásra is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

90 nap – ennyire van szüksége egy petesejtnek, mire elég érett lesz ahhoz, hogy a petefészekből kiszabaduljon. Amennyiben minőségi romlás áll fent, akkor pedig minimum ennyi időre van szükség, míg egy minőségében jobb petesejt kerül sorra. 

Hogyan? 

A petesejt minőségén lehet javítani – ez a sejt is képes a regenerálódásra, de csak adott körülmények között. Amikor a baba soká várat magára, érdemes első körben az életmódban keresni a hibát. A túl sok stressz, a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás biztosan nem tesz jót, és ezek a “tünetek” bizony a nők döntő többségénél jelen vannak. Ezek hatására a szervezetben tápanyaghiányos állapotok alakulnak ki, melyek bizony nagyon sok ponton képesek kibillenteni a szervezetet a működéséből, így közvetve és közvetlenül is hatást gyakorolnak a termékenységre. 

A tápanyaghiányok helyreállítása azonban rajtunk múlik. Ehhez a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés elengedhetetlen, de mára sajnos önmagában kevés. A WHO is javasolja a kismamáknak a tápanyagpótlást, de ezt már a terhesség létrejötte előtt is érdemes elkezdeni. Az úgynevezett felkészülési időszakban a test tápanyagszükséglete azonos az első trimeszter tápanyagigényeivel. Viszont fontos kiemelni, hogy a további szakaszok, vagyis a második és a harmadik trimeszter bizony más és más tápanyagszükséglettel rendelkeznek, azaz olyan, a szervezetet támogató vitaminkészítményt érdemes választani, mely képes megfelelően kiszolgálni ezt a tagolt igényt. 

Ezen felül a tápanyagok bejuttatása kevés, ha azok nem jól hasznosuló formában vannak jelen, akkor inkább csak drága vizelet lesz az eredmény. Szerves kötési formában (ez a készítményekben praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formákat jelenti) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb! 

Tisztázni kell azt is, hogy nem minden esetben tudjuk otthon “kezelni” a minőségi problémákat. Azok hátterében ugyanis betegségek, vagy olyan problémák is állhatnak, melyek kezeléséhez szakorvos segítsége is szükséges! 

Scheftsik TamásÜgyeljünk a petesejt minőségére, a baba egészsége múlhat rajta! 

Related Posts