Hírek

A férfiakra rossz hatással lehetnek a fényvédő krémek? 

Érkezik a nyár, végre süt a nap, előkerülnek a rövidnadrágok, a trikók, és persze mostantól figyelni kell a fényvédelemre – még az erősebbik nemnek is, akiknél ez messze nem jellemző. Azonban a fényvédők esetében mindenképpen olvassuk el az összetételt, mivel a legtöbb ilyen készítmény a férfiak termékenységére, sőt, hosszabb távon akár a kinézetére is rossz hatással lehet. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Gond a fényvédőkkel 

Most tekintsünk el attól, hogy a bőrgyógyászok egy jelentős hányada mennyire nem javasolja a fényvédők többségének használatát, hiszen nem csak és kizárólag a bőrre lehetnek rossz hatással. 

Sajnos ezeknek a készítményeknek a többsége tartalmaz olyan anyagokat, melyeket a szervezet ösztrogénnek ismer fel. Ezek között van az oxibenzon, az oktinoxát vagy a homosalat, melyek természetesen engedélyezett szerek, ugyanakkor sajnos hatással lehetnek a hormonrendszerre is. Ezekre az összetevőkre tehát mindenképpen érdemes figyelni! 

Ösztrogén azonos anyagok? 

Nem ritka, hogy a testünk olyan anyagokkal találkozik, melyeket ösztrogénnek ismer fel – mondja Ratkó Tünde. A növények is képesek ilyen anyagok kiválasztására – ezek a fitoösztrogének – és ezekkel a férfiak is nagyon gyakran találkoznak. Ilyen fitoösztrogéneket találhatunk a szójában, vagy éppen a sörben is, ezek nagyobb mennyiségű fogyasztása éppen ezért nem is javasolt. 

Az ösztrogénazonos anyagok tehát a mindennapjaink részei és bizony a hatásukat is érzékeltetik. Ha túlságosan nagy dózisban jutnak a szervezetbe, akkor hozzájárulnak az ösztrogéndominancia kialakulásához. Ebben az esetben ez a női nemi hormon túlsúlyba kerül a szervezetben, mely nem csak a termékenységre gyakorol romboló hatást, hanem hosszabb távon a férfiak esetében is mellnövekedést, hasi hízást, libidócsökkenést, valamint például impotenciát válthatnak ki. 

A szervezet és a védelme 

Mivel az ösztrogénazonos anyagok – legalábbis egy részük – jelen vannak a természetben, így a testünk is képes azokat legalább részben kiiktatni, a hormonrendszer egyensúlyát fenntartani. Ehhez azonban a normál működés megléte mindenképpen szükséges. Ez pedig napjainkban már nem olyan egyértelmű dolog. 

A test normál működése azt jelenti, hogy minden folyamat, minden funkció megfelelően zajlik le, mindenhez van elegendő energia és tápanyag. A működéshez szükséges anyagokat pedig az étkezés révén juttatjuk a szervezetbe. Nem véletlenül beszélünk annyira sokat az egészséges életmódról és a rendszeres mozgás fontosságáról. Mára azonban kizárólag étkezéssel fedezni a szükséges tápanyagok mennyiségét nem egyszerű, hiszen a tömegtermelés, valamint a környezeti ártalmak az élelmiszerek beltartalmára is erősen rányomták bélyegüket. 

A megfelelő tápanyagellátottság fenntartásához ma már szükség lehet jó táplálékkiegészítőre, mely akkor igazán hatékony, ha a benne található anyagok szerves, biológiailag aktív kötési formában vannak jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákkal az anyag hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Fontos ezen kívül a komplexitás, valamint az, hogy a készítmény célzott legyen – jelen esetben a férfiaknak készüljön, hiszen a két nem tápanyagigényei nem azonosak. 

A normál működésé révén a mindennapokból érkező romboló hatások zöme kikerülhető, kompenzálható, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene figyelmet fordítani az összetételre. A fényvédő krémek esetében példáéul a titán-dioxiddal is gondok lehetnek, ez az anyag ugyanis sajnos rákkeltő, így, ha lehet, kerüljük a használatát. 

Scheftsik TamásA férfiakra rossz hatással lehetnek a fényvédő krémek? 

Related Posts