Hírek

Eltolhatják a menzeszt az étkezési szokások? 

Eltolhatják a menzeszt az étkezési szokások? 

Előfordulhat, hogy egy igazán jó táplálkozási terv eltolja a menzeszt? Vagy ugyan erre képes lehet egy vitaminkészítmény is? Milyen hatással lehet a menzeszre a tápanyagbevitel és ez milyen gondokat okozhat? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A menzesz, mint mérőegység 

Abban a bizonyos nagykönyvben a menzesz 28 napos ciklusonként érkezik a nők életébe, de azért ez messze nincsen kőbe vésve. Alapvetően a nagyátlag a 25-33 napos ciklusban gondolkodhat, de még ettől is lehetnek eltérő ciklusidőszakok, hiszen minden ember más. 

Azt azonban tisztázni kell, hogy a menzesz tulajdonképpen egy visszajelzés is arról, hogy a női nemi működés megfelelően zajlik. Ez azt is jelenti, hogy a menzesz eltolódásai jelzik, ha valami nem stimmel a működésben. 

Mitől függ a normál menzesz megléte? 

A menstruáció folyamatának normál lezajlása – mint minden más folyamat a testben – a kiegyensúlyozott működéstől függ – azaz a normál tápanyagellátottság függvénye. Ez pedig nem is olyan egyértelmű, mint hinnénk. 

Természetesen a menzeszt eltolhatja betegség, hormonális probléma és még a stressz is, amire nagyon sokan a fogamzásgátló szedésével reagálnak – hiszen ez beállítja a menzeszt. Ez azonban nem igaz, a fogamzásgátló mellett ugyanis úgynevezett megvonásos vérzéssel lehet találkozni, ami messze nem azonos a menzesszel! 

Ha valakinek a menzesze rendszeres, jellemzően közel azonos időszakokat ölel fel, akkor joggal hiheti, hogy minden rendben van, így érthető az is, hogy megilletődik, ha a megváltozott étkezés, pláne egy vitaminkészítmény eltolja, összezavarja a menzeszt. Pedig ez, főleg a fentiek ismeretében egy teljesen természetes jelenség – mondja dr. Angyal Géza a ratkorunde.hu-nak. 

Fenntartott menzesz és normál menzesz 

Ez folyamat fontos része a női nemi szervek működésének, vagyis a test fenntartja, ameddig csak tudja, még akkor is, ha nem tökéletes. Ez azt jelenti, hogy egy tápanyaghiányos állapot során is lehet rendszeres menzesz, de a ciklus hossza nem akkora, mint lennie kéne. Erre pedig egészen addig nem derül fény, míg a tápanyagpótlás kiegyensúlyozottá nem válik hosszabb távon is. 

Egy igazán jól megválasztott étkezési szokás és a rendszeres mozgás ezért zavarhatja össze a menzeszt, de ugyanezen elv mentén okozhatja ezt egy igazán jó vitaminkészítmény is. A megfelelő anyagokkal támogatva a testet a menzesz normál hossza is beáll, de ehhez kell némi idő. 

A tápanyagpótlás alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozással és a mozgással érhető el, ez azonban napjainkban már nem olyan egyszerű feladat. A megfelelő vitaminkészítménnyel támogatva a testet a tápanyagpótlás jól megoldható, de ehhez mindenképpen kell, hogy az adott vitaminkészítmény a lehető legtöbb anyagot tartalmazza, ráadásul ezeket biológiailag aktív, szerves kötésű formában. Ez praktikusan -citrát és -glükonát kötéseket jelent, melyekkel az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet! 

Normál menzesz és a kiegyensúlyozott élet 

A menzesz normál megléte nem csak azért fontos, mert visszajelzést kapunk arról, hogy a szaporító rendszer jól működik, hanem azért is, mert ha családot szeretnénk alapítani, akkor ez a momentum alapvetően fontossá válik. Ha a cél a családalapítás, akkor a vitaminkészítményt is másképpen válasszuk meg. A felkészülési időszak tápanyagigénye azonos az első trimeszterével, ezt tartsuk szem előtt. Ugyanakkor a második trimeszter igényei nem azonosak az elsővel, a harmadik trimeszter és a szoptatás egységének tápanyagigénye pedig mindezektől eltér. Azaz, ha a cél a családalapítás, akkor a megfelelően tagolt vitaminkészítmény kerül előtérbe. 

Scheftsik TamásEltolhatják a menzeszt az étkezési szokások? 

Related Posts