Hírek

A hüvelyszárazság terhesség alatt sajnos a vetélés kockázatáét is növeli! 

A hüvely szárazsága olyan tünet, amivel szinte minden nő találkozik élete során. A probléma kiváltója több dolog is lehet, de mindenképpen kellemetlen, érdemes foglalkozni vele. Különösen igaz ez akkor, amikor a terhesség során jelentkezik, hiszen a fertőzések kialakulásának esélyét is növeli. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Normális? 

Egy termékeny korú nő esetében a hüvely szárazsága nem normális állapot. A menopauza során sajnos a legtöbb nőnél jelentkezik ez a tünet is, ennek oka egyértelműen a petefészkek működésének fokozatos leállása, mely természetesen azok hormontermelésére is vonatkozik. 

Ugyanakkor a termékeny korú nők esetében a hüvely szárazsága nem normális jelenség, még a terhesség során sem, amikor pedig igen sokan tapasztalnak hasonlót. A hátterében állhat hormonális eltolódás, betegség, bizonyos gyógyszerek, de okozhatja a nem megfelelő hosszúságú előjáték vagy a csökkent libidó is. 

Gondot okozhat 

A hüvely szárazsága azért következik be, mert az itt található mirigyek váladéktermelése nem megfelelő. Ha pedig ez így van, akkor az itt található szöveteket irritáció éri, mely égő, csípő érzéssel, akár jelentős fájdalomérzettel jár. Ezen felül azonban a hüvelyszárazság sajnos a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét is növeli. Ez pedig a terhesség során kifejezetten nagy gondot jelent – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

A vetélések kialakulásának mintegy 70%-ért ugyanis a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, ezek elkerülése így kiemelten fontos. A feladat azonban nem kicsi, hiszen a várandósság alatt az immunrendszer visszafogottan üzemel, hogy az anyával genetikailag csak félig azonos magzatot ne támadja meg a szervezet. 

Megoldási lehetőségek 

Mindenképpen tisztázni kell a hüvelyszárazság okát, hiszen akár a cukorbetegség is kiválthatja, mely a terhesség egyik szövődményeként is létrejöhet – vagyis az orvos véleményét is ki kell kérni. Mi magunk a megelőzéssel tehetünk sokat a hüvelyszárazság elkerüléséért. A normál működés mellett ez a jelenség nem fenyeget, vagyis a cél a szervezet normál működésének visszaállítása. 

Ezt pedig messze nem csak a betegségek képesek eltolni. A legtöbb esetben a normál működés eltolódásáért egyszerű tápanyaghiányok a felelősek. Egyszerűek, mert bárkinél jelentkezhetnek, és nem különleges anyagokról van szó ilyenkor, de sajnos a pótlásuk már közel sem olyan egyszerű. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, miközben a minket érő környezeti hatások és azok romboló ereje is egyre csak nő. Ezek együttesen pedig azt eredményezik, hogy az egészséges életmód – a tudatos táplálkozás és a rendszeres mozgás – szükséges, de sokszor már nem elégséges összetevői a normál tápanyag ellátottságnak. 

A tápanyagpótlás megfelelő eszköze lehet – különösképpen egy tervezett gyermek vagy egy már meglévő terhesség esetén – a megfelelő várandósvitamin. Ehhez azonban több szempontnak is meg kell felelnie. Egyrészt összetettnek kell lennie, hiszen az egyes tápanyagok segítik mások hasznosulását, ezen felül pedig kiemelt jelentőségű a szerves kötések megléte. A legtöbb vitaminkészítményben szervetlen kötéssel kerülnek az anyagok, amiknek így a hasznosulása nagyon alacsony. A szerves kötésű anyagok (jellemzően a -citrátok és a -glükonátok) hasznosulása akár 80%.kal is jobb a szervetlen társaikhoz képest! 

A megfelelő tápanyagpótlás képes lehet helyreállítani a szervezet normál működését a terhesség alatt is, de ehhez tudni kell, hogy a terhesség 3 trimeszterre, 3 fejlődési szakaszra tagolódik, melyek tápanyagigénye nem azonos! A felkészülési időszak és az első trimeszter azonos igényekkel rendelkezik. Ezektől azonban eltér a második trimeszter igényrendszere. A harmadik trimeszter és a szoptatás újra egy egységet képez, de tápanyag igényei nem azonosak sem az első, sem pedig a második trimeszterével. Ezt a tagoltságot a kiválasztott készítménynek is szem előtt kell tartania! 

Tápanyagpótlással a hüvelyszárazság ellen? 

Ahogyan azt fentebb tisztáztuk, a hüvely szárazsága nem normál jelenség, azaz a szervezet normál működése mellett alapesetben nem kell számolni. Ha a hátterében nem betegség, esetleg klikmax, hormoneltolódás áll, akkor jó eséllyel orvosolhatjuk a gondot a szervezet normál működésének helyreállításával. 

Scheftsik TamásA hüvelyszárazság terhesség alatt sajnos a vetélés kockázatáét is növeli! 

Related Posts