Hírek

Mégis min múlik, hogy egy férfi termékeny? 

Mivel a férfiak termékenységével kapcsolatos gondok egyre és egyre több embert érintenek, így egyre többször is olvashatunk róluk. De ahogyan az lenni szokott, a rengeteg információ közt sokszor elveszik a lényeg és alapvető kérdésekre nem kapunk választ. Ezek közül az egyik, amit a legtöbben feltesznek: mégis min múlik, hogy egy férfi termékeny, vagy gondjai vannak ezen a téren? 

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Genetika 

Egy megkerülhetetlen tényező ebből a szempontból a genetika. Ha innen ered a termékenységi gond, azt nagy valószínűséggel örököltük. Persze adódik a kérdés, hogy mégis hogyan lehet például meddőséget örökölni, hiszen akkor eleve a szüleinknek sem lehetett volna gyermeke. Azonban a lombikprogram életre hívása óta ez sem teljesen igaz – ettől még a genetikai problémák öröklése sajnos reális esély. 

Ezekkel a gondokkal az a nagyon nagy baj, hogy nem lehet tenni ellenük, hiszen a DNS-ben vannak kódolva. Vagyis meggyógyítani nem lehet, megkerülni azonban adott esetben igen – itt lép be a képbe az orvostudomány, és annak elképesztő fejlődése. 

Betegségek 

A meddőség kiváltó okai közt több betegséggel is találkozhatunk. Ezek egy része nagyon jól kezelhető és gyógyítható, vagy a meglétük messze nem jelenti azt, hogy le kell mondani a gyermekről. 

A kezelés ráadásul az esetek igen nagy százalékában rajtunk is múlik. A meddőség kialakítói közt ugyanis nagyon sok az úgynevezett életmódbetegség, mely tulajdonképpen a helytelen életmód következménye, vagyis a nem megfelelő táplálkozás és a mozgás hiánya miatt alakul ki. Ilyen az IR, vagy az elhízás – mondja Ratkó Tünde. Sokan az ilyen betegségekhez nem jól állnak hozzá. Úgy gondolják, nem olyan veszélyesek, nem kell velük annyira foglalkozni. Elvégre sok az elhízott ember, mégis soknak van gyereke. Csakhogy az elhízás – hogy a példánál maradjuk – egy sor másik, komoly probléma kialakulását segíti elő (például a szív és érrendszeri gondok jelentkezését, a hormonrendszer felborulását, a cukorbetegség kialakulását, stb). Nem utolsó sorban pedig az elhízásra való hajlam örökölhető is! 

Életmód 

A betegségek közt már volt róla szó, akkor minek kell itt külön is kiemelni? Nos, azért, mert a meddőségek döntő többségéért bizony a nem megfelelő tápanyagellátottság és a mozgás hiánya a felelős, ezek nyomán alakulnak ki később azok a gondok, amiket okolunk a bajunkért. A tápanyagok megfelelő aránya és mennyisége biztosítja a test normál működését. Ennek elengedhetetlen kiegészítője a mozgás, hiszen az anyagcsere enélkül nem kielégítő. Ha a tápanyagok körforgása a testben a normál szinten van, akkor a test teljes működése is a normál tartományban mozog. 

Meg kell értenünk azt is, hogy bár tanultuk, hogy a férfiak alapvető ösztöne a szaporodás, a genetikai állomány örökítése, ez az egyén szempontjából egy másodlagos funkció, azaz az életben maradáshoz közvetlenül nem szükséges. Ez az információ azért lényeges, mert a testünk elsősorban a túlélésre játszik. Ha minden tápanyagot megkap, megfelelő mennyiségben, akkor nincsen gond. Ha azonban valamiből hiány lép fel, a test igyekszik a lehető legjobban biztosítani a túlélését. Ilyenkor bizony az olyan funkciók, melyek nem szükségesek közvetlenül az életben maradáshoz leromlanak. Mint mikor már csak kevés pénzünk marad a hónap végére, így nem veszünk marhahúst, mert az már nem fér bele a keretbe. 

Segítség 

A genetikai gondokon sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet segíteni – de még ekkor is mentsvár lehet a mesterséges megtermékenyítés. A többi esetben is szükséges lehet a szakorvos felkeresése, de ilyenkor már mi magunk is tehetünk a test normál működéséért, többek közt a normál termékenység fenntartásáért, visszaszerzéséért is. 

Ehhez a megfelelő tápanyagpótláson keresztül vezet az út, ami alapvetően az egészséges étkezést és a rendszeres, nem túlzásba vitt mozgást jelenti! Sajnos azonban napjainkban az élelmiszerek beltartalma – vitamin, nyomelem, ásványi anyag – jelentősen lecsökkent, vagyis pusztán étkezéssel nem tudjuk bevinni a megfelelő tápanyagmennyiséget. Ehhez jön még a minket a környezetből érő romboló hatások összessége. A szmog, a stressz és a hasonló képletek extra tápanyagfelhasználásra kényszerítik a testet – a rombolás ellen csak így tud védekezni. Összességében tehát könnyen alakulnak ki tápanyaghiányos állapotok. 

Ezek elkerülésében, illetve a test normál működésének helyreállításában nagy segítséget jelenthet a jól megválasztott vitaminkészítmény, mely így jelentősen járulhat hozzá az egészségünkhöz is. Ehhez azonban mindenképpen szem előtt kell tartani a bevitt anyagok hasznosulását. A legtöbb készítményben az anyagok szervetlen formában vannak jelen. Ahhoz, hogy a test hasznosítani tudja őket egy sor átalakításon kell átesniük, ami energia és időigényes. Ennek megfelelően a szervetlen formában bevitt anyagok jellemzően csak drága vizeletet eredményeznek, hiszen többségüket a test kiválasztja és kiüríti. 

A szerves formában bevitt anyagok – ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát és réz-glükonát – hasznosulása a könnyebb felhasználás miatt akár 80%-kal is jobb! Ehhez kell még a vitaminkészítmény összetettsége, komplexitása. Egyrészt nem tudjuk, miből alakult ki hiány a testben, másrészt az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan ez a C-vitamin és a vas, a cink és a réz, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium esetében is jelen van.

Scheftsik TamásMégis min múlik, hogy egy férfi termékeny? 

Related Posts