Hírek

A férfi termékenységi gondok sokszor komolyabb bajok előfutárai! 

Amikor egy pár a meddőséggel néz szembe, és semmi más nem segít, csak az IVF, akkor se dőljünk hátra. A férfi oldalán jelentkező problémákra ugyan a családalapítás szempontjából “megoldást” jelenthet az lombik program, de ez a termékenységi problémákat messze nem rendezi. Azok pedig más betegségek előfutárai is, vagyis ekkor is foglalkozni kell velük! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A lombik után 

Amikor egy pár eljut a lombik programig, akkor jön a gyomorgörcs, hogy csak sikeres legyen. Amikor pedig az orvos azzal a hírrel telefonál, hogy igen, sikerült, a boldogság határtalan! Ilyenkor pedig jön a megkönnyebbülés, és a problémával nem is foglalkozunk tovább. 

Pedig a probléma még fennáll, attól függetlenül, hogy a tudományos haladás lehetővé tette a pár számára a családdá válást. A férfiakat és a nőket érintő terméketlenség is tulajdonképpen egy tünet, annak jele, hogy a szervezet működése nem megfelelő. 

Termékenység fokozás családalapítás után? 

Ez elsőre talán furán hangzik, sőt, akár feleslegesnek is tűnhet, de ha a fenti megállapításból indulunk ki, akkor jól látható, hogy messze sokkal többről van szó a termékenység helyreállításánál. Az alap probléma ugyanis a tápanyaghiány, mely a legtöbb terméketlenségi gond mögött fellelhető. 

A megfelelő tápanyagellátottság a feltétele a test normál működésének. Amennyiben ezzel gondok vannak, akkor a létfontosságú funkciók fenntartására összpontosít a szervezet, azok a folyamatok, melyek közvetlenül nem szükségesek az életben maradáshoz, leromlanak. Ide tartozik a termékenység, ám hosszabb távon a tápanyagproblémák már nem csak a nem létfontosságú funkciókat érintik, hanem a test egészét, melyből komoly, krónikus problémák is származhatnak, amik a keringési rendszert, a metabolikus rendszert vagy éppen a hormonrendszert érinthetik – mondja Ratkó Tünde. 

Tápanyagpótlás 

Az egészség megtartásának, illetve a termékenység fokozásának alapvetően ugyan az az eszköze: a megfelelő tápanyagellátottság. Alapesetben ez az egészséges étkezéssel és a rendszeres mozgással megoldható lenne, de sajnos napjainkra már nem ilyen egyszerű a helyzet. 

A környezeti romboló hatások ugyanis növeli a test energia – ezáltal a tápanyagfelhasználását. De ugyanezek a környezeti hatások az élelmiszer alapanyagok esetében is kifejtik rombolásukat, többek közt ennek köszönhetően az is, hogy az utóbbi mintegy 50 évben jelentősen csökkent az élelmiszerek beltartalma. 

A tápanyagigény kielégítésének támogatására remek megoldás lehet az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett egy jó vitaminkészítmény, ehhez azonban kell néhány dolog. A vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat ugyanis nem elég bejuttatni a szervezetbe, gondoskodni kell azok hasznosulásáról is. A legtöbb készítményben használt -karbonát kötések hasznosulása igen alacsony, mivel a beépülésükhöz nagyon sok átalakítást kell elvégeznie a szervezetnek. 

Ezzel szemben a szerves, biológiailag aktív kötések (ez a készítményekben jellemzően -citrát és -glükonát formákat jelent) hasznosulása akár 80%-kal is magasabb lehet, mivel lényegesen kevesebb átalakításon kell átesniük a szervezetben. Ezen kívül növeli a hasznosulást a termék komplexitása, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (D-vitamin és kalcium, C-vitamin és vas, cink és réz kapcsolata). Akár a nőknek, akár a férfiaknak szánt készítményről van szó, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani! 

Scheftsik TamásA férfi termékenységi gondok sokszor komolyabb bajok előfutárai! 

Related Posts