Hírek

A vegetáriánus vagy vegán étrend gondot okozhat a terhesség során! 

Az egészségre való törekvés, a klímaváltozás szorítása, illetve az állatokkal való bánásmód miatt érzett felelősség visz rá nagyon sok embert, hogy a vegetáriánus, vagy a vegán életmód felé forduljon. Alapvetően egy jó döntésről van szó, azonban a húsfogyasztás elhagyása némi odafigyelést igényel az embertől, különösen akkor, ha a várandósság is szóba kerül! 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Árt a babának a vega életmód? 

Tudjuk, hogy a terhesség során vannak olyan élelmiszerek, amiket kerülni kell. Ilyenek az alkoholok, a nyers tojást vagy húst tartalmazó ételek, vagy éppen a tengeri herkentyűk. Persze az ajánlások országonként is eltérnek, hiszen a tengerparti területeken a tengeri ételek garantáltan frissek, kevésbé veszélyesek. 

Mindenesetre a kismamáknak szerte a világon figyelniük kell az étkezésükre, hogy a születendő gyermekük egészséges lehessen. Nem mindegy a tápanyagbevitel, és főleg nem mindegy a diéta vagy táplálkozási trend, amit követünk. 

A legtöbb diéta kiiktat egyfajta élelmiszert, vagy élelmiszer csoportot az étkezésekből, ezzel pedig lehet gond! Így ugyanis bizonyos tápanyagokból hiányállapot léphet fel a szervezetben. Szerencsére ez többnyire jól orvosolható, és ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a vegetáriánus vagy vegán nőknek is tökéletesen nyugodt babavárás lehet a jutalma. 

Mire figyeljünk? 

Alapvetően nehéz napjainkban biztosítani a megfelelő tápanyag-ellátottságot még az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is. Ha pedig a várandósság kerül szóba – ahol a nő tápanyag-szükséglete értelem-szerűen megemelkedik -, akkor a helyzetünk még bonyolultabbá válik. Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek döntő többsége, valamint a WHO is javasolja a terhes nőknek a tápanyagpótlást várandósvitamin formájában. 

A vega és vegán életmód mellett ennek még nagyobb jelentősége van. Igaz ugyan, hogy a növényi táplálékokból igazából minden szükséges tápanyag beszerezhető, de azért vannak olyan részletek, melyek másképpen működnek, ha a hús tiltólistára kerül. Ezek közt az egyik legjelentősebb a vas, pontosabban annak hasznosulása. 

A vas nagy mennyiségben van jelen például a spenótban, ám a szervezet állati fehérje hiányában csak nagyon alacsony hatásfokkal képes azt hasznosítani. – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A vas legtökéletesebb forrása a vörös húsok, innen hasznosul a legnagyobb arányban. A vas hasznosulását rontják a teljes kiőrlésű gabonák és még egy sor olyan táplálék, amiket mindezzel együtt is egészségesnek tekintünk. A vas pedig elengedhetetlenül szükséges, hiszen azon túl, hogy lehetővé teszi a gázanyagcserét, a sejtosztódásban, sejtdifferenciálódásban, a nuklein és fehérjeszintézisben is elengedhetetlen szerepe van. 

A vega vagy vegán kismamák természetesen erre az időszakra sem kell visszaszokjanak a húsfogyasztásra. A megfelelő táplálékkiegészítővel az egyik leggyakoribb hiányállapot, a vashiány elkerülhető. Ehhez azonban jó, ha sok összetevős készítményt választunk, hiszen a vas esetében is fontosak azok a segédanyagok, melyek a felszívódását, hasznosulását javítják. Ezek többek közt a C-vitamin, az E-vitamin vagy a béta karotin. Szintén fontos a hasznosulás szempontjából, hogy a vas – ahogyan a lehető legtöbb anyag – szerves kötési formában legyen jelen. Erről információt a dobozon találhatunk. Keressük a -citrát és -glükonát formákat, vagyis például a cink-citrát, vas-glükonát összetevőket. 

Egy várandósságnál különösen fontos tény, hogy az eltérő trimesztereknek nem azonos a tápanyagigénye sem. Az első trimeszter és a felkészülési időszak képez egy egységet, a második trimeszter önmagában képvisel egyet, a harmadik trimeszter és a szoptatás pedig a harmadik egység. A kiválasztott készítménynek képesnek kell lennie kiszolgálni az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszerét is, hiszen így lehet a legjobb a tápanyagpótlás mérlege. 

Scheftsik TamásA vegetáriánus vagy vegán étrend gondot okozhat a terhesség során! 

Related Posts