Mikor és milyen tünetek alapján forduljunk orvoshoz, ha meddőségre gyanakszunk? 

Sajnos szomorú tény, hogy egyre több párt érint a meddőség világszerte. Ráadásul mind a férfiak, mind a nők oldaláról jelen van a probléma, ami tovább árnyalja a képet. Pontosan ezért érdemes arról beszélni, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Meddőség? 

Mostanra sajnos szinte mindenki tudja, hogy az a pár, akiknek normál szexuális élet mellett egy éven belül nem sikerül a gyermekáldás, meddőséggel néz szembe. Ugyanakkor a meddőségi vizsgálatokkal nem kell ennyi ideig várni. Ezzel egyrészt időt lehet nyerni egy esetleges orvosi asszisztenciával létrejövő várandósság esetén, másrészt árnyaltabb képet kaphatunk egészségi állapotunkról.  

Az olyan kórképek, mint a PCOS, vagy éppen az alacsony spermiumszám ugyanis más, komoly gondok melegágya is lehet, vagyis kezelésük akkor is indokolt, ha egyébként a gyermek egyelőre nem tervezett. 

Örökletes bajok. 

Egyes meddőséget kiváltó betegségek esetében megfigyelhető a családi halmozódás. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül szenved a kórban minden generáció egy adott családban, de annak lehetősége, hogy a betegség megjelenjen, magasabb az ilyen esetekben. 

A hölgyek esetében a gyakori hüvelyi fertőzések, vagy gyulladások is intő jelként értelmezhetőek egy alaposabb kivizsgáláshoz. Uraknál ilyen jellegű támpontok sajnos nem mutatkoznak  – ugyanakkor esetükben a vizsgálatok lényegesen gyorsabban lezajlanak és kisebb kellemetlenségen kívül fájdalommal nem járnak. 

Előkészületek 

Fontos kiemelni, hogy sok betegség esetében a megelőzés sokkal hatékonyabb eszköz, mint a kezelés. A PCOS például visszafordítható és megelőzhető a megfelelő életmóddal, a jó tápanyagellátottsággal – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Igaz ez a spermiumtermelésre is, sőt, még a hüvelyi problémák zöme is kiküszöbölhető a tápanyagellátottság révén, mivel azzal az immunrendszer megfelelő működése is biztosítható. 

A megfelelő tápanyagellátottsághoz ma már sok esetben nem elég a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés, mivel élelmiszereink tápanyagtartalma jelentősen csökkent, miközben a környezeti ártalmak romboló hatása egyre csak emelkedik. Éppen ezért a terhességekhez, sőt, tulajdonképpen azok “előkészítéséhez” is javasolják már a szakemberek a tápanyagpótlást. 

Ennek eszköze lehet a jó vitaminkészítmény, de ehhez mind a férfiak, mind a nők esetében meg kell felelnie néhány kritériumnak. Egyrészt összetettnek kell lenniük, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Ezen kívül kiemelten fontos a szerves kötések minél nagyobb arányú jelenléte. A szerves, biológiailag aktív kötési formákkal (-citrátok és glükonátok) az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. 

A terhesség nagy kihívás a női szervezetnek, így annak támogatása is sokszor szükséges, ám itt még egy fontos részletet szem előtt kell tartanin. Ez pedig nem más, mint az eltérő trimeszterek eltérő igényrendszere. Az egyes trimeszterek tápanyagigénye ugyanis nem azonos. A felkészülési időszak, valamint az első trimeszter azonos szükségletekkel rendelkezik, de az első három hónap után változik a tápanyagigény. A második trimeszter végén újra van egy váltás, ekkor azonban nem csak a harmadik trimeszter végéig tudjuk azonos anyagokkal támogatni a szervezetet, hanem egészen a szoptatás végéig. 

 

Scheftsik TamásMikor és milyen tünetek alapján forduljunk orvoshoz, ha meddőségre gyanakszunk? 

Related Posts