Hírek

Mi okozza az alacsony spermiumszámot? 

Mivel egyre nyilvánvalóbb a probléma, így egyre többet is foglalkoznak azzal az emberek, hogy a férfiak termékenységi mutató tendenciálisan csökkennek. Ez ma már nem is kérdés, sokan azonban nem igazán tudják, pontosan min is múlik, hogy a férfi megfelelően termékeny legyen. 

A kérdés megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Miből lesz a baba? 

Ez a kérdés egyszerű, hiszen az iskolában is tanultuk. A fogantatáshoz kell egy egészséges, érett petesejt, illetve egy egészséges spermium. A két sejt egyesülése nyomán születhet meg egy új élet! Vagyis a férfiak termékenysége a megfelelő minőségű és mennyiségű spermium függvénye. 

Minőség szempontjából fontos a sértetlen DNS állomány, az alak, a mozgékonyság és még más szempontok is. Ha a spermium minősége nem megfelelő, az sajnos jelentősen képes növelni a vetélés, koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának esélyét. 

Mennyiségi kérdésekben a WHO irányelvei a mérvadóak. Ma átlagosan 100 millió/ml spermiummal lehet számolni a férfiak esetében. Ez a szám 20 éve még 200 millió/ml körül mozgott, de sajnos a termékenységi hanyatlás itt is jól megmutatkozik. Míg 20 éve az elfogadható minimum mennyiségnek az 50 millió/ml adatot tekintették, mára a WHO ezt 20 millió/ml-ben határozta meg. 

Miből lesz a spermium? 

Az iskolában sajnos elég hiányos ismereteket szerzünk a férfi termékenységével kapcsolatosan. Azt tanuljuk, hogy a férfiak életük végéig termékenyek, illetve, hogy a spermiumok termelése állandó. Ez azonban így nem egészen igaz. 

Valóban életük végéig képesek lehetnek gyermeket nemzeni, ennek esélye azonban 35 éves kor felett jelentősen csökkenni kezd, 40 éves kor körül már drasztikusan. A termelésre vonatkozó információink pedig félrevezetőek. A spermiumok termelése folyamatos, de ciklikus. Ezt spermatogenezisnek hívjuk és egy 74 napos ciklust takar, melynek során a spermiumok létrejönnek. Vagyis igen, a férfiaknak is van ciklus, csak 3 havonta ismétlődik a nők havi ciklusával ellentétben. 

Mi kell a normál spermatogenezishez 

Elsősorban egészség, hiszen a spermiumtermelés zavarai mögött állhat betegség vagy genetikai probléma is – mondja Ratkó Tünde. Ám ha ezek nincsenek jelen, akkor amire igazán szükségünk van, az a tápanyag. Mint minden a testben lezajló folyamat, ez is energiát igényel, valamint mivel sejtek jönnek létre, nyilván az azokat felépítő anyagokra is szükség van. Összességében tehát a normál spermiumképzés a normál tápanyagellátottság függvénye. 

Napjainkban a “normál” tápanyagellátottság elérése nem olyan könnyű, hiszen jelentősen megnövekedett a tápanyagfelhasználásunk a minket érő környezeti hatások miatt, míg az élelmiszerek tápanyagtartalma nagyjából ugyan ezen okoknál fogva mintegy 50%-kal csökkent a 40-50 évvel ezelőttihez képest. Ennek megfelelően a test sokszor nem jut hozzá a “normál” mennyiségű tápanyaghoz, aminek következtében hiányállapotok alakulnak ki a testben. Ezek kezdetben, sőt, sok esetben még hosszabb idő alatt sem produkálnak tüneteket, illetve inkább nem vesszük észre azokat. A spermiumtermelés problémája ugyanis sokszor az egyik ilyen tünet. A test ugyanis rangsorol, és azokat a funkciókat hagyja leromlani a tápanyaghiányok fennállása esetén, melyek közvetlenül nem szükségesek az életben maradáshoz – később azonban ennél is komolyabb gondokat hoznak létre ezek az állapotok. 

Tápanyagpótlás 

Ok, akkor rendesen kell enni – vagyis egészségesen, kiegyensúlyozottan kell étkezni és persze nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgásról sem. De éppen a fentebb már említett problémák miatt sokszor már ez sem teszi lehetővé a normál tápanyagellátottság létrejöttét. 

Jó eszköz lehet a kezünkben egy olyan férfivitamin, mely megfelel néhány kritériumnak: 

  • Komplex. Azt kideríteni, hogy miből is szenved hiányt a test nem olyan egyszerű feladat, ráadásul igen ritkán van jelen egyetlen tápanyag hiánya. De még ha így is lenne, akkor sem maradna sokáig ez a helyzet. Az egyes anyagok hatással vannak mások hasznosulására, így az egyik hiánya más hiányállapotokat is generál. Ha például kevés a szervezetben a C-vitamin, akkor a vas hasznosulása is erősen lecsökken, de ez igaz a cink és a réz kapcsolat esetében, sőt, számtalan más kapcsolatnál is. A komplex készítmény ezt a problémát jó eséllyel segít elkerülni. 
  • Biológiailag aktív kötések. A legtöbb vitaminkészítmény szervetlen formában tartalmazza a tápanyagokat. Ezek ugyan szintén segítenek, de nagyon keveset. Ahhoz ugyanis, hogy a szervezet felhasználja őket, egy sor átalakítást kell elvégeznie, mely idő és energiaigényes. Így sajnos a szervetlen formában bevitt anyagok jelentős része egyszerűen kiválasztódik, majd kiürül, vagyis az eredményük inkább csak drága vizelet lesz. A biológiailag aktív, vagyis szerves kötésű anyagok hasznosulása azonban a szervetlenekhez képest akár 80%-kal is jobb. Ezek az anyagok a készítményekben jellemzően -citrát, -glükonát kötési formában vannak jelen, ezeket érdemes keresni (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). 
Scheftsik TamásMi okozza az alacsony spermiumszámot? 

Related Posts