Hírek

Nem csak terméketlenség – az alacsony spermiumszám komoly betegségeket is elővezethet 

Érdekes, hogy egyes “betegségekhez”, vagy inkább nem normál állapotokhoz igen erősen vagyunk képesek ragaszkodni, mivel csak annak “előnyeire” koncentrálunk. Ilyen a férfiak terméketlensége is, hiszen, míg családot nem akarnak alapítani, még jól is jön, ha a megtermékenyítés esélye minimálisra csökken. De ennek komoly ára van, amit nagy valószínűséggel egyikünk sem akar megfizetni… 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre 

Termékenység? Inkább egészség! 

A férfiak a 20-as években nemigen gondolnak a családalapításra, sőt, sokan még a harmincas éveik közepén sem érzik ennek szükségességét. Ezzel nincsen semmi baj, de ha valaki nem akar családot, akkor bizony az óvszer használata szinte kötelező. Sok férfi azonban erősen ódzkodik ettől, így, ha esetleg kiderül, hogy nagyon alacsony a spermiumszámuk, akkor még örülnek is neki: nem lesz gond, ha az óvszer elmarad, nem kívánt terhesség akkor sem jön létre. 

Ezzel nehéz lenne vitatkozni, hiszen, ha a spermiumszám alacsony, a megtermékenyítés valószínűsége is jelentősen lecsökken – igaz, egyetlen egészséges spermium is elegendő ahhoz, hogy egy új élet megfoganjon.  

Azt azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy az alacsony spermiumszám nem egy normális jelenség, vagyis a hatterében áll valami, ami a szervezet más részein, más funkciókban is komoly gondokat okozhat! 

Alacsony spermiumszám és még sok más! 

Az, hogy az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiaknak gondot okoz a családalapítás ismert tény. Azt azonban kevesebben tudják, hogy azok a férfiak, akiknek alacsony a spermiumszáma magasabb arányban lesznek elhízottak, küszködnek magasvárnyomással, vagy éppen alacsonyabb a tesztoszteronszintjük – ez pedig mind a csontsűrűségre mind az izomépítési lehetőségekre erősen kihat! 

A spermiumszám csökkenésének hátterében nagyon sok esetben a nem megfelelő tápanyagellátottság áll – emeli ki Ratkó Tünde. A szervezet ilyenkor a nem létfontosságú funkciókat rontja le, ide tartozik a termékenység is. Ezen kívül azonban a bőr a haj, a fogak és a körmök állapota is jelentősen romolhat a tápanyaghiányok következtében, ahogyan sajnos alapját képezhetik nagyon sok betegségnek is, hiszen például a hormonrendszer, vagy éppen a metabolikus rendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a normál tápanyagellátottság. 

A termékenységfokozás szükséges? 

Aki nem szeretne családot, az joggal hiheti, hogy nem szükséges fokozni a termékenységét. Csakhogy a termékenység csökkenése egy tünet, bajt jelez, ezt a bajt pedig kezelni kell. Ennek ezköze a megfelelő tápanyagpótlás, amihez alapesetben elég lenne a táplálkozás is, ha az utóbbi években nem csökkent volna drasztikusan az élelmiszerek beltartalma, illetve nem emelkedett volna szintén erőteljesen a minket érő romboló környezeti hatások sora és ereje. Ezek miatt ma már nagyon sok esetben szükséges a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok pótlása – erre már a WHO is megfogalmazott hivatalos ajánlásokat. 

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet a férfivitamin, melynek kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni. Egyrészt kifejezetten férfiak számára összeállított, komplex készítményt érdemes keresni, hiszen a nők és a férfiak tápanyagigénye nem azonos. Másrészt törekedni kell arra, hogy a kiválasztott készítményben a lehető legtöbb anyag szerves, biológiailag aktív formában legyen jelen – ezzel a hasznosulásuk akár 80%-kal is javulhat (ezek az anyagok jellemzően a -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő összetevők – erről a dobozon találunk információt)! 

De ha vitamint szedünk, akkor termékenyebbek lehetünk? Nos, igen, de a válasz nem egészen így hangzik. Ha megfelelően pótoljuk a tápanyagokat, akkor a szervezet normál működése helyreáll, nem leszünk kitéve a hiányállapotok rombolásának, melyek mind a külsőnkön, mind a szervezet funkcióiban megmutatkozhatnak. A normál működéshez pedig a normál termékenység is hozzátartozik. 

Marad a védekezés, melynek eszköztára igen széles. Egy állandó partner mellett a gyógyszeres védekezés is nagy biztonságot nyújt, alkalmi partnerválasztás esetében azonban nem csak a megtermékenyítés elkerülése érdekében kifejezetten fontos az óvszer, hanem az esetleges nemi betegségek ellen is hatékony védelmet jelent! 

Scheftsik TamásNem csak terméketlenség – az alacsony spermiumszám komoly betegségeket is elővezethet 

Related Posts