Hírek

Érthetően a férfi termékenységről és arról, hogy mi mit tehetünk érte! 

Bár a gyermekvállalás nehézsége a mindennapjaink része, hiszen jelenleg már minden hatodik embert érint világszerte, azt mégis köd borítja sokszor, hogy mire van szüksége egy férfinek ahhoz, hogy megfelelően termékenynek mondhassa magát. Mire kell figyelni? Mit tehetünk? Merre induljunk el, ha esetleg baj van? 

A kérdések megválaszolásában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Meddőség? 

A férfiak esetében is értelmezhető ez a fogalom, sőt, jelenleg már ott tartunk, hogy a meddő párok esetében a probléma 50%-ban a férfi oldalán keresendő. Meddőségről abban az esetben beszélhetünk, ha egy pár normál szexuális élet mellett, védekezés nélkül nem képes családot alapítani egy éven belül. 

A férfiak “hozzájárulása” a családalapításhoz egyértelműen a hímivarsejt, így termékenységüket is erről az oldalról lehet megfogni. Bár az iskolában tanulunk a spermiumokról, az emberek zömének a tudása a témával kapcsolatosan nagyon alapszintű, holott a spermiumok mennyisége, minősége olyan kérdés, ami nem csak a családalapításnál döntő jelentőségű, hanem a férfiak egészségi állapotára is hatással van, annak egyik visszajelzése lehet. 

A spermium és az adatok 

Első körben tisztázni kell, hogy az ejakulátummal távozó ondó, vagy sperma nem azonos a spermiummal. Előbbi egy több mirigy által termelt folyadékot is tartalmazó elegy, melyben a spermiumok aránya az egész produktumhoz képes meglepően alacsony – egészséges, termékeny férfiak esetében is. 

A spermiumok, vagyis a hímivarsejtek állapotának kérdésköre a fentieknek megfelelően klinikai vizsgálatok útján állapítható meg, arra nem feltétlenül utal az ondó mennyisége. 

Két igen fontos adat határozza meg azt, hogy egy férfi spermiumállománya alkalmas lehet-e a megtermékenyítésre, illetve azt, hogy fogantatás bekövetkezésének mekkora a valószínűsége. Ez a két adat a mennyiség és a minőség. Előbbi esetében a minimum szint, melyet a WHO még “normál” termékenységnek elfogad a 20 millió/ml – ez néhány évtizeddel ezelőtt még 50 millió/ml volt. A minőség kérdésköre összetettebb, hiszen itt a spermiumok mozgékonysága, alaki felépítése, DNS állományának épsége és hasonló adatok a meghatározóak. 

Min múlik a “jó” spermium? 

A spermiumot érintő alapkérdéseket (mennyiség és minőség) sok tényező befolyásolhatja. Ezek között találkozhatunk a genetikával, mely sajnos nem rajtunk múlik, és jelenlegi tudásunk szerint nem sokat tudunk tenni ellene. Az eltolódás háttarében állhat betegség is, ebben az esetben érdemes szakorvost felkeresni a problémával – mondja Ratkó Tünde. 

Bár az iskolában azt tanultuk, a férfi kora nem számít a családalapítás szempontjából, ez azért nem igaz. A legtermékenyebb időszak a 20-as évek közepe és a 30-as évek eleje, ezután a spermiumtermelés egyre inkább romlik – nem a mennyiség, hanem a minőség. A minőségi romlás pedig sajnos akár jelentős mértékben is növelheti a vetélés, koraszülés vagy a genetikai gondok kialakulásának lehetőségét. 

A spermaképet romboló tényezők közt azonban az egyik legjelentősebb az életmód, illetve a romboló környezeti hatások. A spermiumtermelés az egyén szempontjából nem létszükséglet, vagyis akkor fordít rá energiát a test, ha a tápanyagellátottság megfelelő. Ezt pedig napjainkban kizárólag étkezéssel elérni nagyon nehéz, arról nem is beszélve, hogy az elhízás, a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrend, illetve a szmog, a stressz, vagy éppen a kialvatlanság is tápanyaghiányos állapotokat eredményez, hiszen extra tápanyagigényt generál. 

Így vagy úgy, de hiányállapotok alakulnak ki, amit mindenképpen helyre kell tenni ahhoz, hogy a szervezet működése helyre billenjen. Mivel csak az étkezéssel többnyire ez már nem megvalósítható, egy jó férfivitamin a segítségünkre lehet. Ehhez a lehető legtöbb anyagot szerves kötésben kell tartalmazza, valamint fontos, hogy komplex legyen, hiszen ezzel a két tényezővel a hasznosulás jelentős mértékben javítható! 

A megfelelő spermiumtermelés lehetővé teszi, hogy a pár egészséges magzatot hozhasson létre, ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A spermiumtermelés egy 74 napos ciklikus folyamat, vagyis ahhoz, hogy láthassuk az eredményt, akár 3 hónap folyamatos tápanyagpótlásra is szükség lehet! 

Scheftsik TamásÉrthetően a férfi termékenységről és arról, hogy mi mit tehetünk érte! 

Related Posts