Hírek

Mi okozhatja, hogy rossz a spermiogram?

Sajnos egyre több pár találkozik azzal a problémával, hogy nem sikerül családot alapítani, és a vizsgálatok során kiderül, ennek oka a rossz spermiumkép. Azt mindenki érti, hogy kevés vagy rossz minőségű a spermium, de ez ellen mit lehet tenni, mi okozhatja ezt a problémát? Ennek megértésében Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Spermium 

A férfi a genetikai kódját a spermium segítségével viszi tovább, ennek megfelelően kiemelt jelentőségű, hogy a spermium jó minőségű, megfelelő alakú és mozgású legyen, valamint sérülésmentes DNS állománnyal rendelkezzen. Emellett természetesen az sem elhanyagolható, hogy milyen mennyiségben állnak rendelkezésre a spermiumok. Ezek közül jó pár fontos információt mutat meg számunkra a spermiogram, de ezt a szakorvos szépen el is magyarázza. 

Ennek megfelelően értjük, hogy ha kevés a spermiumszám, ha sok az életképtelen, morphológiailag hibás, mozgásképtelen spermium, akkor a családalapítás esélytelenné válik. De mit lehet tenni ez ellen? Mi okozhatja ezeket a rossz eredményeket? 

Mitől meddő a férfi? 

A kérdésre a válasz nem egyértelmű, ahogyan egészségügyi kérdésekben szinte sohasem az. A legtöbb esetben azonban a környezeti ártalmak, a herevisszér tágulat esetleg valamilyen betegség a kiváltója. A stressz, a helytelen életmód, az alkohol és a cigaretta is jelentősen képesek rontani az értékeket, ahogyan a túlságosan szűk alsónemű vagy éppen a munkakörülmények (pl.: ölben tartott laptop) is árnyalják a képet – mondja Ratkó Tünde. 

A nyilvánvaló problémák – mint a herevisszér tágulata – orvosi segítséggel felderíthetőek és a legtöbb esetben helyre is lehet hozni azokat. A környezeti ártalmak, az életmódból adódó gondok azonban nem ilyen könnyen értelmezhetőek. A testünk megfelelő működéséhez tápanyagokra van szükség, melyeket alapvetően az élelmiszerekkel viszünk be a szervezetbe. Sajnos azonban már az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, annyira, hogy mostanra a WHO is javasolja a mikrotápanyagok pótlását. Ehhez jó eszköz lehet egy megfelelő férfivitamin, mely nem csak komplex, hanem a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza, hiszen ezek hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb. 

A bevitt anyagok mellett kiemelten fontos a rendszeres mozgás, hiszen ez fokozza az anyagcserét, a méreganyagok kiválasztását, azaz jelentősen hozzájárul a test normál működéséhez. Vagyis a mozgással és a tápanyagpótlással jó eséllyel javíthatunk – akár igen sokat is – a spermiumképen. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra. 

Időtényező 

Szeretnénk azt hinni, hogy ha elkezdjük pótolni a tápanyagokat, akkor azok hatása azonnal jelentkezik. Ha a körömágynál felhasad a bőr a vitaminhiány miatt, akkor ez igaz is, hiszen a vitaminok pótlásával a bőr gyorsan regenerálódik. A spermiumtermelés azonban ciklikus folyamat, vagyis igen, létezik a férficiklus. Ez egy 74 napos időszak, amikor a spermatogenezis végbemegy, ekkor van szükség a többlet tápanyagokra. Pontosabban a folyamat legelejétől szükséges a tényleges változás észleléséhez, sok esetben tehát akár 3-4 hónapra is szükség van ahhoz, hogy egy vitaminkészítmény kifejtse hatását. Aki pedig időzítené a vitaminszedést a ciklus elejéhez, annak rossz hírünk van. A női ciklussal ellentétben a férfiak ciklusának nincsenek jelen, maximum egy kis hangulatingadozás, de még ez sem mindenkinél jellemző. Vagyis pontosan “belőni” a ciklus elejét egyelőre lehetetlen. 

 

Scheftsik TamásMi okozhatja, hogy rossz a spermiogram?

Related Posts