Hírek

A prolaktin nem csak a szoptatásnál fontos, de gondokat – meddÅ‘séget is okozhat

Jelenleg a világon minden 6. ember küszködik meddőséggel, és sajnos a meddőségek mintegy 50%-nál nem lehet megállapítani annak pontos okát. Ezeknél az eseteknél előfordulhat, hogy a prolaktin szintje nem megfelelő, és ez okozza azt, hogy a családalapítás sikertelen, ne adj’ Isten, hogy sorozatos vetéléssel kénytelen szembenézni a pár. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nÅ‘gyógyász fÅ‘orvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Prolaktin  

Ezt a hormont több néven is ismerhetjük, hiszen a laktotrop, vagy a laktotropin is ezt az anyagot jelöli. Sokan úgy gondolják, hogy a prolaktin a szoptatásnál van csak jelen, de ez ebben a formában nem igaz. Valóban, a legfontosabb feladatainak egyike a tejelválasztás serkentése, és az is igaz, hogy a szoptató kismamák szervezetében a hormon szintje igen magas – ahogyan az is, hogy fogamzásgátló tulajdonságai is vannak (itt kell megjegyezni, hogy a prolaktin valóban hatással van a fogamzásra, de biztos családtervezés közel sem várható tőle!). 

A prolaktin hormon jelen van a szervezetben a szoptatási időszakon kívül is, sőt, még a férfiak szervezetében is komoly szerepet tölt be. A tejelválasztás serkentése mellett több, mint 300 egyéb folyamatra is hatással lehet a hormon, vagyis igen széles sperktrumon képes befolyásolni a mindennapjainkat. 

A prolaktin túltermelésének tünetei közt szerepel a mellek megnagyobbodása, a tejcsorgás, a meddőség, de ezek mellett előfordulhat az is, hogy a tünetei nem okoznak igazán fennakadást a mindennapokban, vagyis nem tulajdonítunk nekik jelentőséget. Ettől még az eltolódás jelen van, így pedig a meddőség is könnyedén kopogtathat. 

De mitől? 

A szervezet hormonrendszere egy elképesztÅ‘en összetett, nagyon finoman hangolt struktúra, amiben egyetlen eltolódás is döntheti a dominósort. Azaz a prolaktin eltolódását más hormonok nem megfelelÅ‘ szintje is eredményezheti, ahogyan betegségek, egyes tumorok és sok más tényezÅ‘ is kiválthatja. A mindennapokban a prolaktin eltolódását a stressz, egyes gyógyszerek és a fogamzásgátló is okozhatja, melyek ráadásul egyes esetekben önmagát generáló folyamatot is létre hozhatnak – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Stresszelünk, így eltolódik a prolaktin szint, ettÅ‘l nem jön össze a baba, még jobban stresszelünk és körbe is értünk… 

A meddÅ‘ség jelentkezésénél mindenképpen érdemes egy alapos kivizsgálást megkezdeni, hiszen egyes problémák könnyen felderíthetÅ‘ek, ráadásul viszonylag könnyen orvosolhatóak is. Emellett azonban számolni kell azzal is, hogy a prolaktin szint emelkedését – ahogyan az összes hormontermelési folyamat eltolódását – a nem megfelelÅ‘ életmód is kiválthatja. A tápanyaghiányos állapotok és a mozgásszegény életmód komoly rizikófaktorok ennél a problémánál is. 

Merre tovább? 

A szakorvos felkeresése mellett érdemes a szervezet normál működésének helyreállását ösztönözni más módszerekkel is. Magához a várandóssághoz ma már a szakemberek zöme javasolja a tápanyagpótlást, de erre szükség lehet már a tervezési idÅ‘szakban is, hiszen az ételeink tápanyagtartalma jelentÅ‘sen lecsökkent – erre pedig már a WHO is felhívta a figyelmet. 

A tápanyagpótlás eszköze a várandósság alatt a várandósvitamin, de egy ilyen készítmény a felkészülést is lehetővé teheti – ehhez azonban megfelelően tagoltnak kell lennie. Az első trimeszter és a felkészülési időszak tápanyagigényei azonosak, vagyis ez a két szakasz egy megoldással letudható. Azonban a második trimeszter tápanyagigénye már eltér, ahogyan a harmadik trimeszter és a szoptatási időszak egységének tápanyagigénye sem azonos az előzőekkel. A tagoltság mellett kiemelten fontos a tápanyagok hasznosulása, mely nem is olyan egyértelmű. Sok készítmény ugyanis szervetlen kötési formában tartalmazza az anyagokat, amik így siralmasan rosszul hasznosulnak. A szerves kötési formákban (jellemzően -citrát és -glükonát kötések) bevitt anyagok hasznosulása azonban akár 80%-kal is jobb lehet, emellett a készítmény komplexitása révén további előnyök érhetőek el, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, mint például a vas és a C-vitamin, vagy éppen a D-vitamin és a kalcium kapcsolatában. 

 

Scheftsik TamásA prolaktin nem csak a szoptatásnál fontos, de gondokat – meddÅ‘séget is okozhat

Related Posts