Hírek

Terhesen kerüljük a vizes fürdőruhát és az állandó betéthasználatot – gond lehet belőle!

Nyáron a medencepart, vagy éppen a hullámzó tenger partja fertőzésveszélyesebb terület a nők számára, vagyis várandósan sokkal nagyobb odafigyelést igényel. De vajon tényleg a víz okozza a gondot? Esetleg más lehetőségek is megbújnak a probléma hátterében? És tehetünk ellene valamint? 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

A víz a ludas? 

Tulajdonképpen igen, de nem egészen abban a formában, ahogyan elsőre gondolnánk. A gondot egészen pontosan a vizes fürdőruha okozza, mely az intim területek befülledését okozhatja. Vagyis a fertőzés kiváltója nem feltétlenül, sőt, többnyire nem egy külső kórokozó bejutása a hüvelybe, hanem a hüvely saját flórájának felborulása. 

A gombák és baktériumok alapesetben is jelen vannak a hüvelyben, még mielőtt megijednénk, tisztázzuk, hogy ez teljesen természetes, sőt, ezek az organizmusok hozzájárulnak az egészséges flóra fenntartásához, vagyis szükségesek! A gondot az egyensúly eltolódása okozza. 

Mit tehetünk ellene? 

Első körben rögtön a fürdőruha csere jön szóba. A vizes fürdőruhát inkább cseréljük le, ami a kismamák esetében nem feltétlenül könnyű, de szükséges megoldás. Ezzel együtt is a várandósoknak inkább az élő vizeket javasolják a szakemberek, mert azokban a kívülről bejutó fertőzések aránya alacsonyabb lehet. 

Bár a kismamák sokszor voksolnak a tisztasági betét állandó viselése mellett, ez nem jó ötlet. Ezek a betétek is irritálhatják a bőrt hosszabb távon, illetve a folyamatos használatunk hozzájárulhat a flóra felborulásához is. Ennek megfelelően csak eseti jelleggel alkalmazzuk ezeket a termékeket – javasolja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóinak. 

A védekezés az immunrendszerrel kezdődik, vagyis a kismamáknak arra kell elsősorban ügyelni, hogy megelőzzék a fertőzéseket, ehhez pedig a legjobb eszköz a saját immunrendszerük. A várandósok védekező rendszere visszafogodtan működik, vagyis annak támogatása fontos lehet. Ebben két anyagnak is komoly szerep jut, ez pedig a cink és a réz, melyek a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal bírnak. A bejuttatás mellett arra is figyeljünk, hogy az anyagokat szerves kötési formában használjuk (-citrát és -glükonát kötési formák), hiszen így azok hasznosulása is sokkal, akár 80%-kal jobb lehet! 

Olyan nagy gond? 

Alapvetően sem szerencsés egy hüvelyi fertőzés, hiszen viszket, ég, kellemetlen érzés, ráadásul kezeletlenül nagyobb gondokat is okozhat. A várandósok esetében a probléma ennél nagyobb. A vetélések és koraszülések mintegy 70%-ért ugyanis azok a hüvelyi fertőzések felelnek, melyek felszállóvá válnak és így érintik a méhet, valamint abban a magzatot is. 

Ha a várandós nő a megelőző intézkedések és a fokozott figyelem ellenére is problémát tapasztal, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia. Itt megjegyezzük, hogy a leggyakoribb hüvelyi fertőzések tünetei nem térnek el évszakonként, vagyis ugyan azokra a jelekre kell figyelni télen és a nyaralási időszak alatt is. 

 

Scheftsik TamásTerhesen kerüljük a vizes fürdőruhát és az állandó betéthasználatot – gond lehet belőle!

Related Posts