Hírek

Valóban érdemes napoztatni a heréket a tesztoszteron szint emelkedésének eléréséhez?

Megérkezett az új őrület, mely a férfiak tesztoszteron szintjét hivatott emelni és megoldást kínál a csökkenő spermiumszám problémájára is. Tucker Carlson amerikai műsorvezető műsorában határozottan állította, a herék napoztatása bizony nagyon jót tesz a férfiasságnak, emeli a tesztoszteron szintet. Nos, nem volt igaza, sőt, ezzel sokat árthatunk! 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

A probléma és a megoldás, kompaktan 

Sajnos ismert tény, hogy a világon mindenhol jelentősen csökkent a férfiak spermiumszáma, ráadásul a tesztoszteron szint is alacsonyabb, mint nagyapáink korában. Ez a csökkenés ugyan nem drasztikus, de jelen van, okai közt pedig a szakemberek szerint leginkább azt érhetjük tetten, hogy a mai kor férfiai sokkal testesebbek, több zsír van rajtuk, mint nagyapáink korában (természetesen a nagyátlagot tekintve) 

A spermiumszám csökkenése tény, ráadásul drasztikus, az utóbbi néhány generációban már 60% feletti az arány, ami elkeserítő. Ennek hátterében a tudósok a környezeti hatásokat, a szmogot, a kemikáliákat és a tápanyaghiányos állapotokat feltételezik, amibe beletartozik a D-vitamin hiánya is – ebből indulhatott ki a feltételezés, mely a tévéműsorban elhangzott. 

Adalékképen azt is hozzá kell tenni, hogy a napfénynek, vagy ahhoz hasonló fénynek való kitettség valóban növeli a tesztoszteron szintet, de csak bizonyos keretek közt. Ez napi 20-30 percnyi fényt jelent, ami a bőrfelületet éri, ehhez nem kellenek a herék, vagyis a napoztatásuk egy picit sem indokolt. 

Lehet, vagy sem? 

Ez nem jelenti azt, hogy aki szeretné, az ne napozhatna meztelenül, persze számolni kell azzal, hogy ennek vannak veszélyei is. A heréket ritkán éri napsütés, így a bőr érzékenyebb lehet az UV sugárzásra is – egyszerűbben fogalmazva gyorsan leéghet, ami finoman szólva is kellemetlen. Ezen felül az UV sajnos hosszabb távon károsíthatja a spermatogenezis folyamatát, a meleg, mely a napsütéssel érkezik nemkülönben – mondja Ratkó Tünde. 

Vagyis napoztatni csak mértékkel, és maximum esztétikai okok miatt, semmi esetre se várjunk tőle más irányú eredményt. Ennek ugyanis tudományos alapja nincsen, hiába állítja a műsor. Történtek ilyen irányú kutatások, de azok eszköztára primitív, az adatok pedig erősen megkérdőjelezhetőek. Vagyis a mai modern orvoslás ezeket az eredményeket nem ismeri el, hiszen nem alátámasztottak! 

Akkor mit lehet tenni? 

Ha szeretné emelni a tesztoszteron szintjét, fokozni a spermiumtermelést, vagy éppen a spermiumok minőségének normalizálását szeretné elérni (a nem megfelelő minőségű spermium a megtermékenyítés során akadályt nem feltétlenül jelent, de jelentősen növeli a vetélés, koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét), akkor gondoskodjon a megfelelő mozgásról és a kiegyensúlyozott táplálkozásról, tápanyagbevitelről. 

Előbbi nem szorul magyarázatra, utóbbi azonban igen. Napjainkban ugyanis az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, így sokszor az étkezés önmagában már nem képes fedezni azt a tápanyagszükségletet, ami a “helyreállításhoz” kell. Ebben segíthet egy jól megválasztott férfivitamin, mely szerves kötésben és komplexen tartalmazza a szükséges anyagokat (ezek praktikusan -citrátok és -glükonátok), így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb.  

Bár a tápanyagpótlás nagyon sokat segít, sok esetben elegendő is a helyreálláshoz, ha mégsem így van, akkor érdemes szakorvost, endokrinológust, urológust vagy andrológust felkeresni, aki segít kideríteni a baj okát, további tanácsokat, esetleg megfelelő kezeléseket tud alkalmazni a probléma helyreállítására. 

 

 

Scheftsik TamásValóban érdemes napoztatni a heréket a tesztoszteron szint emelkedésének eléréséhez?

Related Posts