Hírek

A fogyással súlyt vesztünk, de tápanyaghiányos állapotokkal is szembe kell néznünk!

Az elhízásra sokkal inkább, mint kellemetlenségre – a “mackós” férfiak esetében akár mint előnyre – gondolunk, semmit betegségre. Holott az elhízás a szervezet minden egyes porcikájára negatív hatást gyakorol, a mozgásszervi bajoktól kezdve, az érrendszeri problémákon keresztül egészen a pszichés panaszokig. Az alapvető gond pedig az étkezési kultúránk, a férfias ételekhez való ragaszkodás, illetve az egészségtelen életmód, melyek összességében jelentősen járulnak hozzá ahhoz is, hogy a férfiak termékenysége zuhanórepülésben van. 

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre. 

Elhízás 

A régi korokban az elhízott ember a gazdag ember volt, ennél fogva igencsak vonzónak tekintették. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen akkoriban az emberek a túlélésért küzdöttek, az éhhalál is gyakran fenyegette őket. 

Nagyszüleink helyzete sem volt sokkal jobb, hiszen a világháborúk és az azt követő gazdasági helyzetek az élelmiszerellátás biztonságára is komoly hatással voltak. Ennek megfelelően a “férfias” ételek nagyon is kedveltek voltak – és azok mind a mai napig. Egy jó csülök pékné módra, egy bő zsírban kisütött hagymakarika, vagy a rántott ételek tömege mind durva kalóriabomba, melyre nagyapáinknak szüksége is volt. Munkájuk ugyanis sokszor erősen fizikai volt, ráadásul otthon a kertben is álandóan el voltak foglalva – fát hasogattak, kapáltak, ültettek, ástak, betonoztak, feltörték, falat raktak, stb.  

Napjainkban azonban az ilyen fizikai aktivitás jelentősen lecsökkent, még a szórakozás esetében sem használunk el annyi energiát, mint régebben, de az étkezési szokások megmaradtak. Többek közt ennek is köszönhető, hogy jelenleg hazánkban az elhízott felnőttek aránya 60%(!). 

Következmények 

A felesleges zsírszövet sajnos komoly gondokat képes okozni, ha azt nem használja el a szervezet időben. Régebben ez nem volt gond – akár életmentő is lehetett egy kis zsírpárna, mára azonban a lerakódott súlyfelesleg a legtöbb esetben nem tűnik el, csak gyarapszik. Az egészségtelen életmód, a mozgásszegény mindennapok és a már emlegetett ételek pedig akkora lapáttal tesznek rá erre, mint egy hegy. 

Az elhízás pedig nem pusztán esztétikai gond, vagy cuki pocak. Szív és érrendszeri gondokat okozhat, többek közt az erek áteresztőképességét is ronthatja, ezzel hozzájárulva a merevedési gondok kialakulásához is, de jelentősen rontja a termékenységi mutatókat is – mondja Ratkó Tünde. Az elhízás sajnos hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához, a mozgásszervi panaszok megjelenéséhez, de még pszichés oldalról is támad, és nem csak azért, mert adott esetben nem szívesen nézünk a tükörbe. 

Tegyünk ellene! 

Ma már szerencsére a férfi szépségideál is változik, nem elég “egy fokkal szebbnek lenni az ördögnél” ahogyan azt 100 éve tartották viccesen az emberek. Az ideál ma már a fitt, tónusos izomzattal rendelkező férfi, akin nincsen súlyfelesleg. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki ennek a képnek akar megfelelni, de mindenképpen egy másik irányt jelöl meg. 

Mindezekkel együtt még ma is sokan megszólják azokat a férfiakat, akik szívesen esznek salátaköretet az ebédjükhöz zsírban sült krumpli helyett, vagy éppen azokat, akik nem restek arckrémet használni a mindennapokban. Mások vagyunk, ezzel nincsen semmi gond, de az egészség mindannyiunknak fontos. Lefogyni sem könnyű, ám helyrehozni, javítani azon a romboláson, melyet az elhízás a szervezetünkben okozott talán még nehezebb. 

A fogyás már önmagában is jelentős javít az egészségünkön, de a megfelelő tápanyagpótlás még többet tehet hozzá. Bár napjainkban az élelmiszerbiztonság már nagyon jó, a tömegtermelés, vegyszerezés és más környezeti hatások miatt az élelmiszerek ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma jelentősen lecsökkent, vagyis kizárólag egészséges étkezéssel és mozgással sokszor már nem tudunk kellő mennyiségben tápanyagokat bejutattni a szervezetbe, így könnyen szembesülhetünk a tápanyaghiányos állapotok kialakulásával. Ezek sokszor tünet nélkül jelentkeznek, de hosszabb távon sajnos komoly betegségek melegágyai lehetnek. 

A tápanyagpótlásra ma már remek, kifejezetten férfiaknak összeállított készítmények is léteznek, de az igazán gyors és hatékony eredményért figyeljünk arra, hogy a készítményben szereplő anyagok szerves kötésben legyenek jelen. A praktikusan -citrát és -glükonát kötés formák hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb lehet. A megfelelő minőségű tápanyagpótlás pedig nem csak a betetgségek elkerülésében lesz segítségünkre, hanem a családalapítási képességet is helyrebillentheti, mely sajnos az utóbbi években drasztikusan romlik, világszerte. 

 

Scheftsik TamásA fogyással súlyt vesztünk, de tápanyaghiányos állapotokkal is szembe kell néznünk!

Related Posts