Hírek

Vérzés a terhesség alatt – lehetséges okok és kezelésük, megelőzésük

A vérzés a nők ciklikus folyamata, vagyis természetes jelenség, kivéve, ha éppen a terhesség alatt jelentkezik. Arról már volt szó, hogy a beágyazódás is okozhat kisebb vérzést, de ez csak a terhesség kezdeti szakaszában jellemző, ha később tapasztal a nő vérzést, az ijedség hatalmas lehet. A pánik helyett azonban a megelőzésé és a segítségkérésé legyen az elsőbbség. 

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére. 

Progeszteron 

A köztes vérzéssel kapcsolatban a leginkább ismert kiváltó ok a progeszteron hiánya. Ez a hormon kifejezetten fontos a várandósság során is, hiánya ennél fogva sajnos vetéléshez is vezethet. A progeszteron azonban viszonylag könnyen pótolható, akár szájon át szedhető gyógyszer, akár kúp formájában. Sőt, a pótlását a terhesség kezdeti szakaszában jellemzően rutinszerűen végzik is. 

A vérzés tapasztalása után a kezelőorvost érdemes felkeresni, aki a problémát gyorsan és hatékonyan képes kezelni a legtöbb esetben. 

Hematóma 

Kevéssé ismert, hogy a placenta tapadása a terhességek során viszonylag gyakran, kisebb-nagyobb mértékben megszűnik. Ilyenkor hematóma, azaz vérömleny keletkezik, mely később ki is ürül, ez pedig okozhat vérzés a várandósság alatt is. A kiürülés során távozhat friss, élénkpiros vér, de akár alvadékos is. 

A hematóma ürülése nem veszélytelen. A probléma abból adódik, hogy miközben a vér kiürül, további tapadásmegszűnést is kiválthat, ami akár a placenta leválásával is járhat. Ebben az esetben sajnos vetélés is bekövetkezhet. A leválás oka – mindegy milyen mértékű tapadás megszűnése – ismeretlen, de gyakoribb a magasvérnyomás, a szív és érrendszeri gondok, a diabétesz, illetve a reumás betegségben szenvedő nők esetében – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. 

Fertőzés 

Mivel a várandósság során az immunrendszer működése visszafogott, így a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre is, köztük a hüvelyi gondokra. Ezek pedig könnyen válhatnak felszállóvá, gyulladást okozva, mely akár a magzatot is érintheti, és sajnos igen könnyen vezethet vetéléshez. A veszély olyannyira valós, hogy a vetélések mintegy 70%-ának esetében ez a probléma áll a háttérben. 

A fertőzések kialakulása azonban jó eséllyel megelőzhető. Ehhez kellenek azok a régi praktikák is, melyeket anyáink is alkalmaztak. Nem ültek le hideg, vagy koszos felületre, csak ha maguk alá tettek valamit, nem hordtak túl szoros nadrágokat, tangát a várandósság alatt, és így tovább. 

A fertőzések elkerülése érdekében fontos a megfelelő tápanyagellátottság is, melynek eléréséhez ma már a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy olyan készítményre lesz szükségünk, mely tartalmaz cinket és rezet, ráadásul ezek segédanyagait, valamint a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában. A cink és a réz a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid szerepet tölt be, így komoly segítséget jelent a hüvelyi fertőzések kiküszöbölésében, illetve a fertőzés felszállásának megakadályozásában. A segédanyagok (pl.: A-vitamin), illetve a szerves kötések (-citrátok és -glükonátok) javítják az anyagok hasznosulását, akár 80%-kal is. A réz esetében azt is érdemes kiemelni, hogy a hazai étkezési kultúra rézben viszonylag szegény, hiszen annak legfontosabb forrásai a kagylók, rákfélék, teljes kiőrlésű gabonák kevésbé népszerűek, vagy nehezebben elérhetőek. 

Szex 

A szex a terhesség alatt is fontos, sok kismama kívánósabb is lesz a várandóssága alatt – igaz másoknál a libidó jelentősen lecsökken. Sokszor kerül elő a kérdés, hogy biztonságos-e a szex a terhesség alatt. A válasz igen, egészen addig, míg a kezelőorvos mást nem mond! 

A szex ugyanakkor vezethet kisebb vérzéshez is, amitől a párok nagyon megijednek. Pánikra azonban nincsen ok, hiszen ilyenkor a méhszáj vizenyősebb, sérülékenyebb, így előfordul, hogy az együttlét során kisebb sérülést szenved – ez pedig okozhat vérzést is. Érdemes felkeresni a szakorvost, de jellemzően ez nem jelent gondot, az ijedelem sokkal nagyobb, mint a probléma.  

Miután a szakember megnyugtató választ ad a vérzésre, és a szexet sem teszi tiltólistára, a párnak érdemes olyan pózokat választani, amiben a behatolás mélysége nem olyan nagy, így lényegesen kisebb a méhszáj érintettségének esélye. 

 

Scheftsik TamásVérzés a terhesség alatt – lehetséges okok és kezelésük, megelőzésük